Markit: Σύννεφα στην Ευρωζώνη

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ

Τα οριστικά στοιχεία της IHS Markit για τη δραστηριότητα στη μεταποίηση και τον τομέα των υπηρεσιών ήρθαν να επιβεβαιώσουν ότι η οικονομία της Ευρωζώνης κατεβάζεται σταθερά ταχύτητα τους τελευταίους μήνες.

Ο Σύνθετος Δείκτης PMI για τους δύο κλάδους υποχώρησε από τις 55,2 στις 55,1 μονάδες, τα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 15 μηνών. Αν και παραμένει μακριά από το όριο του 50, που διακρίνει την ανάπτυξη από την ύφεση, κάτι που σημαίνει ότι η οικονομική «καλοκαιρία» συνεχίζεται, η πτώση του σε ναδίρ πολλών μηνών μαρτυρά ότι αρχίζουν να συγκεντρώνονται απειλητικά σύννεφα πάνω από τη ζώνη του ευρώ.

«Παρά την πτώση ο PMI δεν είναι ακόμη σε ανησυχητικά χαμηλά επίπεδα. Ωστόσο τα επιμέρους στοιχεία της έρευνας καταδεικνύουν ότι θα έχουμε περαιτέρω υποχώρησή του τους επόμενους μήνες» σχολίασε ο Κρις Γουίλιαμσον, επικεφαλής οικονομολόγος της IHS Markit.

Σημειώνεται ότι ο σύνθετος δείκτης υποχώρησε στις τρεις από τις τέσσερις κορυφαίες της Ευρωζώνης (Γερμανία, Ιταλία, Ισπανία), ενώ έμεινε σταθερός στη Γαλλία.

Τα νέα στοιχεία της Markit έρχονται στον απόηχο των προκαταρκτικών δεδομένων για τον πληθωρισμό, που έδειξαν απροσδόκητη πτώση του στο 1,2% τον Απρίλιο και ενισχύουν το σενάριο, που θέλει την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να διατηρεί σε ισχύ το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης έως το τέλος του έτους και να μην επιχειρεί αύξηση επιτοκίων πριν από τα μέσα του 2019.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.
Γίνετε μέλος στο κανάλι Magnesianews στο Messenger για όλες τις τελευταίες ειδήσεις.

Η εφημερίδα Μαγνησία και το magnesianews.gr είναι δίπλα στον Πολίτη.

Στείλε παράπονα, καταγγελίες ή ιδέες που αφορούν τη γειτονιά σου και τον τόπο μας.