Με το βλέμμα στο EWG το Χρηματιστήριο Αθηνών

Σταθεροποιητικά εκκινεί και σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τους επενδυτές να έχουν στραμμένο το βλέμμα τους στο απογευματινό EuroWorking Group, η έκβαση του οποίου θα καθορίσει την πορεία της β’ αξιολόγησης.
Συγκεκριμένα, λίγο μετά την έναρξη της συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης παραμένει σταθερός στις 663,08 μονάδες, με τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης να καταγράφει μείωση κατά 0,10% στις 1.779,10 μονάδες. Ο τζίρος ανέρχεται μόλις στα 2,21 εκατ. ευρώ, ενώ από το σύνολο των μετοχών, 24 ενισχύονται, 10 υποχωρούν και 10 παραμένουν αμετάβλητες.
Ο τραπεζικός κλάδος κινείται οριακά ανοδικά κατά 0,04% στις 671,92 μονάδες, καθώς η Εθνική Τράπεζα ΕΤΕ σημειώνει πτώση κατά 0,38%, ενώ η Τράπεζα Πειραιώς ΠΕΙΡ ενισχύεται κατά 0,44%, η Eurobank κατά 0,15% και η Attica Bank ΑΤΤ+4,88% κατά 2,44%. Η Alpha Bank ΑΛΦΑ από την πλευρά της, διατηρείται σταθερή στα 2 ευρώ/μετοχή.
Στο ταμπλό, η μετοχή της Aegean εμφανίζει κέρδη κατά 1,57% ενώ στο 1,34% διαμορφώνεται η άνοδος για τη μετοχή της ΔΕΗ ΔΕΗ+1,34% και στο 0,69% για τη μετοχή της Viohalco. Στον αντίποδα, η μετοχή του ΟΠΑΠ ΟΠΑΠ-0,91% διολισθαίνει κατά 0,80%, της Lamda Development ΛΑΜΔΑ-0,62% κατά 0,83% και της Jumbo κατά 0,55%.
Οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων καταγράφουν περαιτέρω μείωση, κινούμενες κάτω του ψυχολογικού ορίου του 7%. Ενδεικτικά, η απόδοση του 10ετούς ομολόγου μειώνεται κατά 2 μονάδες βάσης στο 6,893%, του 2ετούς ομολόγου σημειώνει πτώση κατά 44 μονάδες βάσης στο 6,062%, ενώ του 3ετούς ομολόγου αυξάνεται κατά 2 μονάδες βάσης στο 7,198%.
Οι επενδυτές αναμένουν ένα «σήμα» από το σημερινό EuroWorking Group σχετικά με την πορεία της β’ αξιολόγησης, καθώς τυχόν θετικές εξελίξεις θα παράσχουν ισχυρή ώθηση στον Γενικό Δείκτη. Αντίθετα, ενδεχόμενος «μαύρος καπνός» θα παρατείνει την αβεβαιότητα και τη στασιμότητα.
Το κλίμα ωστόσο, δεν είναι και το καλύτερο για την ελληνική κυβέρνηση, καθώς χθες, αξιωματούχος της Ευρωζώνης, απηύθυνε σαφή προειδοποίηση για το «βαρύ κλίμα που δημιούργησε στις σχέσεις κυβέρνησης – δανειστών, η εξαγγελία και υλοποίηση του επιδόματος στους συνταξιούχους». «Μετά τα όσα μεσολάβησαν τον Δεκέμβριο, είναι βέβαιο πως η δεύτερη αξιολόγηση δεν θα είναι μια απλή γραφειοκρατική διαδικασία, αλλά θα χρειαστεί να δαπανηθεί πολιτικό κεφάλαιο» έσπευσε να προσθέσει.
Η κυβέρνηση, πάντως, είναι γνώστης των διαθέσεων των δανειστών και στο πλαίσιο αυτό ετοιμάζεται να υπαναχωρήσει από τις «κόκκινες γραμμές», όπως το αφορολόγητο και η μείωση των συντάξεων – εάν και εφόσον δεν επιτευχθούν οι στόχοι των πρωτογενών πλεονασμάτων, από το 2019 και μετά.
Την ίδια ώρα, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προχώρησε χθες, σην περαιτέρω μείωση – κατά 4,2 δισ. ευρώ σε 46,5 δισ. ευρώ – του ανώτατου ορίου του μηχανισμού Έκτακτης Ενίσχυσης σε Ρευστότητα (ELA) προς τις ελληνικές τράπεζες
Παράλληλα, σε συμφωνία για την τιμολόγηση του ηλεκτρικού ρεύματος κατέληξαν ΔΕΗ και ΛΑΡΚΟ, με τη σχετική σύμβαση, να περιλαμβάνει εκπτώσεις έως και 27%. Μάλιστα, προβλέπεται επιπλέον έκπτωση της τάξης του 11%, σε περίπτωση εμπρόθεσμης εξόφλησης των οφειλόμενων. Η συμφωνία θα τεθεί αύριο προς έγκριση στην έκτακτη γενική συνέλευση της ΔΕΗ.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.