Μέχρι τον Οκτώβριο η αντικατάσταση των ταμειακών μηχανών παλαιού τύπου – Ποιες επιχειρήσεις θα προηγηθούν

Η αντίστροφη μέτρηση για την διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με την Εφορία, αλλά και τα POS ξεκίνησε.

Ένας μεγάλος αριθμός επιχειρήσεων έχουν προθεσμία μέχρι και τον προσεχή Οκτώβριο, προκειμένου να προχωρήσουν στην αντικατάσταση των ταμειακών μηχανών παλαιού τύπου ή να αναβαθμίσουν το λογισμικό αυτών που ήδη έχουν.
Η αντικατάσταση των ταμειακών μηχανών παλιού τύπου θα κριθεί από το αν οι επιχειρήσεις έχουν πληγεί ή όχι από την πανδημία αλλά και το ύψους του τζίρου τους.
Βασικός στόχος του υπουργείου Οικονομικών και της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) είναι να συνδεθούν το ταχύτερο δυνατόν περίπου 500.000 ταμειακές μηχανές online με το σύστημα.

Την στιγμή αυτή, ένας μεγάλος αριθμός επιχειρήσεων έχουν διασυνδεθεί με την εφορία σε ότι αφορά τις ταμειακές μηχανές. Ως εκ τούτου η εφορία γνωρίζει το πότε πραγματοποιήθηκε μία συναλλαγή.
Εκείνο όμως που δεν γνωρίζει είναι πως έγινε η συναλλαγή, δηλαδή εάν η πληρωμή έγινε με μετρητά ή ηλεκτρονικά με τη χρήση κάρτας. Όπως εξηγεί στέλεχος της φορολογικής διοίκησης εντός του έτους θα διασυνδεθεί η ταμειακή μηχανή με το ηλεκτρονικό σύστημα POS ώστε η φορολογική διοίκηση να έχει και τις δύο πληροφορίες. Δηλαδή θα γνωρίζει πότε εκδόθηκε η απόδειξη αλλά και τον τρόπο πληρωμής (με κάρτα ή με μετρητά).

Από το υπουργείο Οικονομικών αναφέρουν ότι το μεταρρυθμιστικό σχέδιο της κυβέρνησης προβλέπει την ενίσχυση της διαφάνειας και την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, με την αντικατάσταση εκατοντάδων χιλιάδων ταμειακών μηχανών που θα μεταφέρουν σε πραγματικό χρόνο πληροφορίες για τις αποδείξεις τις οποίες εκδίδουν τα καταστήματα και οι επιχειρήσεις και είναι ένα από τα πρώτα έργα του εθνικού σχεδίου Ανάκαμψης που εντάσσονται στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και θα προχρηματοδοτηθούν με εθνικούς πόρους.
Αν και οι παλαιές τύπου ταμειακές μηχανές θα έπρεπε να έχουν ήδη αποσυρθεί και να έχουν ξεκινήσει και τα ηλεκτρονικά βιβλία, η καραντίνα και τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει σχεδόν το σύνολο των επιχειρήσεων ανάγκασε την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων και το υπουργείο Οικονομικών να μεταθέσει τις ημερομηνίες για τον προσεχή Σεπτέμβριο.

Ας δούμε ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα για την αντικατάσταση των ταμειακών μηχανών παλαιού τύπου:
-Επιχειρήσεις που δεν εντάχθηκαν στους πληττόμενους ΚΑΔ λόγω COVID-19 σύμφωνα με τις κανονιστικές πράξεις της Διοίκησης και το φορολογικό έτος 2019 είχαν ακαθάριστα έσοδα πάνω από 100.000 ευρώ. Η απόσυρση από τη χρήση αυτών των τύπων Φ.Η.Μ., ολοκληρώνεται υποχρεωτικά μέχρι την 31 Αυγούστου 2021.

-Επιχειρήσεις που δεν εντάχθηκαν στους πληττόμενους ΚΑΔ λόγω COVID-19 σύμφωνα με τις κανονιστικές πράξεις της Διοίκησης και το φορολογικό έτος 2019 είχαν ακαθάριστα έσοδα μέχρι και 100.000 ευρώ. Η απόσυρση από τη χρήση αυτών των τύπων Φ.Η.Μ., ολοκληρώνεται υποχρεωτικά μέχρι την 30 Σεπτεμβρίου 2021.

-Για όλες τις υπόλοιπες επιχειρήσεις η απόσυρση των παλαιού τύπου ταμειακών μηχανών ολοκληρώνεται υποχρεωτικά μέχρι την 31 Οκτωβρίου 2021.

Με βάση τα ανωτέρω, από τα τέλη Αυγούστου μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου οι επιχειρήσεις που διαθέτουν ηλεκτρονικές ταμειακές μηχανές και φορολογικούς ηλεκτρονικούς μηχανισμούς υποχρεούνται:
να αποσύρουν με οριστική παύση παλαιούς φορολογικούς μηχανισμούς και παλιές ταμειακές που δεν έχουν τη δυνατότητα αναβάθμισης και αντικατάσταση με νέας τεχνολογίας
να γίνει αναβάθμιση σε όσες δεν εκτυπώνουν αποδείξεις με ενσωματωμένο το QR Code ταυτοποίησης του φορολογικού μηχανισμού και της απόδειξης, να διασυνδεθούν, ώστε να διαβιβάζουν τις συναλλαγές τους ανά συναλλαγή σε πραγματικό χρόνο στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ.

Σημειώνεται ότι οι επιχειρήσεις που δεν θα αντικαταστήσουν τις ταμειακές μηχανές με νέου τύπου θα βρεθούν αντιμέτωπες με τα πρόστιμα που προβλέπουν οι σχετικές διατάξεις του ν. 4174/2013. Συγκεκριμένα προβλέπονται πρόστιμα που φτάνουν στο 15% των εσόδων της επιχείρησης για κάθε έτος, όπου διαπιστώνεται παράβαση, με ελάχιστο ποσό ανά έτος τα 10.000 ευρώ για απλογραφικά και 30.000 ευρώ για διπλογραφικά βιβλία. Μάλιστα, εάν δεν έχει υποβληθεί φορολογική δήλωση τα τρία τελευταία χρόνια, το πρόστιμο είναι κατ΄ ελάχιστον 30.000 και 50.000 ευρώ αντίστοιχα για τα απλογραφικά και τα διπλογραφικά βιβλία.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.