Μενδώνη: «Το πρόβλημα της συγκέντρωσης των νερών στην Ακρόπολη είναι ένα χρόνιο φαινόμενο»

Για τις fake-εντυπώσεις, που κάποιοι δημιούργησαν στα δίκτυα κοινωνικής δικτύωσης, σχετικά με την διαχείριση των ομβρίων υδάτων στην Ακρόπολη, μίλησε σήμερα το πρωί η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού σε ραδιοφωνική εκπομπή.

Η κα Μενδώνη δήλωσε ότι τόσο η προμελέτη για τα όμβρια ύδατα στην επιφάνεια του Ιερού Βράχου, όσο και οι μελέτες για τη στερέωση των ασταθειών των βραχωδών πρανών, δηλαδή των αποσαθρωμένων τμημάτων του βράχου εξαιτίας των βροχοπτώσεων, είχε ολοκληρωθεί και εγκριθεί από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο το 2014.

Η τελευταία απόφαση, του τότε Υπουργού Πολιτισμού και νυν Προέδρου της Βουλής κ. Κώστα Τασούλα εξεδόθη στις 31 Δεκεμβρίου 2014. Μετά ακολούθησε πενταετής απραξία. Με την ευκαιρία των έργων στην Ακρόπολη έγινε μόλις το πρώτο υδραυλικό έργο απορροής στην ανατολική πλευρά του Παρθενώνα, ενώ εκπονείται η υδραυλική μελέτη για τον αρχαιολογικό χώρο συνολικά.

«Το πρόβλημα της συγκέντρωσης των νερών στην Ακρόπολη είναι ένα χρόνιο φαινόμενο. Ιδιαίτερα, όμως, από το 2013, όταν ξεκίνησαν να αλλάζουν τα καιρικά φαινόμενα, όταν η βροχή πέφτει σε πολύ μεγάλη ποσότητα, μέσα σε μικρό χρόνο, άρχισαν να παρουσιάζονται έντονα τα πρώτα φαινόμενα των πλημμυρών.

Τι εννοώ: Χθες είδα ότι δημοσιοποιήθηκε σε ιστοσελίδα και μετά σε κάποια κοινωνικά δίκτυα, ένα βίντεο του 2013, όπου βλέπει κανείς να πέφτουν καταρράκτες, στην κυριολεξία, ιδιαίτερα από τη βόρεια πλευρά της Ακρόπολης, δηλαδή από την πλευρά του ανελκυστήρα. Οι διαδρομές που έγιναν τώρα αλλά και οι διαδρομές που είχαν γίνει από τη δεκαετία του ’80, δεν έχουν καμία απολύτως σχέση με αυτό το φαινόμενο. Ο όμβρος, ούτως ή άλλως συγκεντρώνεται σε πολύ μεγάλες ποσότητες στον Βράχο. Αυτό το οποίο χρειάζεται και αυτό το οποίο ξεκινήσαμε να κάνουμε το 2013, ήταν μία συνολική μελέτη απορροής των νερών της βροχής».

«Το 2016-2017, στους εργοταξιακούς οικίσκους της βόρειας πλευράς του Ιερού Βράχου, το νερό ανέβηκε στο 1.20 μ. Μέσα στους εργοταξιακούς οικίσκους. Αυτό το οποίο έχω να πω είναι ότι είναι μία δύσκολη μελέτη διότι, δεν είναι μόνο πολλά τα νερά, είναι ότι έχουμε σε πολύ λίγα σημεία, κυρίως στην οδό Θεωρίας και στην οδό Θρασύλλου, διεξόδους των υδάτων προς το δίκτυο της πόλης. Από εκεί και πέρα, αυτό το οποίο έχει σημασία, είναι όχι απλώς να αποστραγγίσουμε τον Βράχο, αλλά να διοχετεύσουμε τα νερά με τέτοιον τρόπο που να μην πλημμυρίσει η Πλάκα και η Αρχαία Αγορά» τόνισε, μεταξύ άλλων, η κα Μενδώνη.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.