Μέσω φοροελαφρύνσεων η τόνωση της κτηματαγοράς

Η τόνωση της οικοδομικής δραστηριότητας και της κτηματαγοράς μέσω φορολογικών κινήτρων βρίσκεται στο κεντρικό σχεδιασμό της κυβέρνησης.

Στο φορολογικό νομοσχέδιο που θα έρθει στη Βουλή το φθινόπωρο με τις μειώσεις στους φορολογικούς συντελεστές στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις θα περιλαμβάνεται ένα πακέτο μέτρων αναπτυξιακού χαρακτήρα με όχημα την αγορά ακινήτων.

Οι διατάξεις που ετοιμάζονται προβλέπουν σταδιακή μείωση του ΕΦΝΙΑ, τριετή αναστολή του ΦΠΑ στις μεταβιβάσεις ακινήτων, πάγωμα για ακόμα τρία χρόνια του φόρου υπεραξίας, έκπτωση φόρου σε όσους επισκευάζουν ακίνητα και αλλαγές στον θεσμό της Golden Visa.

Το σχέδιο αυτό που θα θα συνοδευτεί από περιορισμό της γραφειοκρατίας και μείωση των δικαιολογητικών που απαιτούνται για κάθε μεταβίβαση ακινήτου θα περιλαμβάνει τα εξής:

Αναστολή για μια τριετία του ΦΠΑ κατά τις μεταβιβάσεις ακινήτων. Σήμερα επιβάλλεται σε κάθε μεταβίβαση νεόδμητου ακινήτου ΦΠΑ με συντελεστή 24%, με εξαίρεση την πρώτη κατοικία. Σύμφωνα με στελέχη της αγοράς ακινήτων, η επιβολή ΦΠΑ με αυτόν τον συντελεστή αποτελεί σήμερα το βασικότερο αντικίνητρο αγοράς νεόδμητου ακινήτου από τους ενδιαφερομένους.
Πάγωμα για μια ακόμη τριετία του φόρου υπεραξίας στις αγοραπωλησίες ακίνητων. Η πρακτική των αλλεπάλληλων αναστολών του φόρου υπεραξίας κατά τις μεταβιβάσεις ακινήτων στο παρά πέντε της εκπνοής της προηγούμενης παράτασης αίρεται και έτσι εκλείπει ένας ακόμα παράγοντας αβεβαιότητας. Για τρία ακόμα χρόνια, όπως θα ορίζει η νέα διάταξη, ο φόρος υπεραξίας κατά τις μεταβιβάσεις ακινήτων θα παραμείνει στο ψυγείο και το 2022 το μέτρο θα επανεξεταστεί από μηδενική βάση. Ο φόρος υπεραξίας στα ακίνητα είναι ένας φόρος ο οποίος από το 2013 που θεσπίστηκε δεν εφαρμόστηκε ποτέ.
Έκπτωση φόρου ίση με το 40%-50% της δαπάνης για ενεργειακή, λειτουργική ή αισθητική αναβάθμιση των κτιρίων. Πρακτικά, εάν ένας ιδιοκτήτης ακινήτου προχωρήσει σε εργασίες θερμομόνωσης ή απλούστερα αλλάξει παράθυρα στο σπίτι του, με το συνολικό κόστος στα 10.000 ευρώ θα έχει έκπτωση φόρου 4.000 ευρώ. Η έκπτωση αυτή θα συμψηφίζεται με δικές του υποχρεώσεις προς την Εφορία είτε αφορούν φόρο εισοδήματος, είτε ΕΝΦΙΑ.
Μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30% εντός της διετίας. Η κυβέρνηση προεκλογικά δεσμεύτηκε ότι η μείωση θα αφορά όλους τους ιδιοκτήτες ακινήτων. Σε κάθε περίπτωση, ρόλο – κλειδί στη διαμόρφωση της τελικής φορολογικής ελάφρυνσης για τα 7 εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων θα αποτελέσουν οι αντικειμενικές αξίες των ακινήτων στις οποίες θα κληθεί να προχωρήσει η κυβέρνηση.
Βελτιώσεις στην της Golden Visa. Σήμερα παρέχεται η δυνατότητα χορήγησης αδειών διαμονής σε πολίτες τρίτων χωρών και σε μέλη οικογενειών τους, που προβαίνουν σε αγορά ακίνητης περιουσίας στην Ελλάδα, η αξία της οποίας υπερβαίνει τα 250.000 ευρώ.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.