Μέτρα κατά της ακρίβειας: Ποια ανακοινώθηκαν από την κυβέρνηση, ποια ακόμα εξετάζονται

Την επαύριο των εκλογών, η ανασχηματισμένη, πλέον, κυβέρνηση και τα αρμόδια υπουργεία έπιασαν δουλειά πάνω στα «ανοιχτά» μέτωπα της οικονομίας, διατηρώντας παλιά και εξαγγέλοντας νέα μέτρα κατά της ακρίβειας.

Άλλωστε, παρά την πληθώρα μέτρων με βάση τα οποία η κυβέρνηση αποπειράθηκε να αντιμετωπίσει το φαινόμενο της ακρίβειας το προηγούμενο διάστημα, εκ των πραγμάτων αναδείχθηκαν ως μη επαρκή καθώς παρά την πρόοδο που έχει επιτελεστεί, δεν έχουν ανακοπεί πλήρως οι ανατιμήσεις, ειδικά στα τρόφιμα.

Από την πλευρά της κυβέρνησης δεν υποτιμάται το γεγονός καθώς και το πολιτικό κόστος που ενδεχόμενα επιφέρει, με πιο πρόσφατο παράδειγμα τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών στη χώρα μας.

Έτσι, σε αυτό το πλαίσιο, η κυβερνητική πολιτική συνεχίζει να εστιάζει στους δύο άξονες της: στην αντιμετώπιση της ακρίβειας και στα φορολογικά έσοδα.

Ποια είναι τα ανακοινωμένα μέτρα
Από πλευράς του οικονομικού επιτελείου, αλλά και διά στόματος πρωθυπουργού, ανακοινώθηκε η μονιμοποίηση του μέτρου μειωμένου ΦΠΑ 13% στα ταξί για να στηριχθεί η μετακίνηση με το συγκεκριμένο μέσο χωρίς να υπάρξουν αυξήσεις στα κόμιστρα. Μονιμοποίηση του μειωμένου ΦΠΑ ανακοινώθηκε και στην παράδοση του καφέ με την μορφή take away και delivery. Υπενθυμίζεται, πως το μέτρο έληγε στο τέλος του Ιουνίου και προβλεπόταν η επαναφορά σε συντελεστή ΦΠΑ 24%.
Σε επίπεδο υπουργείου Ανάπτυξης, υπό την ηγεσία του νέου επικεφαλής κ. Τάκη Θεοδωρικάκου, ανακοινώθηκε η παράταση όλων των μέτρων κατά της ακρίβειας που εφαρμόστηκαν και από το προηγούμενο επιτελείο. Συγκεκριμένα, για τους επόμενους έξι μήνες, δηλαδή έως τις 31 Δεκεμβρίου 2024, θα παραταθεί το Καλάθι του Νοικοκυριού, το πλαφόν 7% στην τιμή του βρεφικού γάλακτος, το πλαφόν στο περιθώριο κέρδους των επιχειρήσεων και η απαγόρευση για τρεις μήνες προωθητικών ενεργειών σε περίπτωση που έχει προηγηθεί ανατίμηση προϊόντος.
Ο κ. Θεοδωρικάκος ακόμα ανακοίνωσε σωρεία παρεμβάσεων, όπως την ενίσχυση ελεγκτικού μηχανισμού της ΔΙΜΕΑ για περισσότερους και πιο ποιοτικούς ελέγχους με 30 νέα στελέχη. Η αγορά αναμένεται να παρακολουθείται συστηματικά από τους μηχανισμούς του υπουργείου Ανάπτυξης, ιδιαίτερα στη διαδρομή από το χωράφι στο ράφι και τον ρόλο των μεσαζόντων.
Ανακοινώθηκε επίσης η συνεργασία με ανεξάρτητες αρχές όπως η Επιτροπή Ανταγωνισμού και ο Συνήγορος του Καταναλωτή. Το υπουργείο στοχεύει σε αναβάθμιση της σχέσης του υπουργείου με πραγματοποίηση συναντήσεων με τους εκπροσώπους του καταναλωτικού κινήματος για την πληρέστερη ενημέρωση των πολιτών. Προγραμματίζονται επίσης συναντήσεις με βιομηχάνους και ιδιοκτήτες εταιρειών σούπερ μάρκετ.
Αναβαθμίζεται και η ηλεκτρονική πλατφόρμα e-katanalotis, που ήδη περιέχει πληροφορίες για 3000 προϊόντα.
Επιπλέον, η κυβέρνηση ανακοίνωσε την επιβολή εισφοράς 33% στα υπερκέρδη διυλιστηρίων, με τα έσοδα να προορίζονται να παρασχεθούν σε ευάλωτους, όπως είναι οι συνταξιούχοι.
Στο πλαίσιο της αγροτικής πολιτικής, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε την παράταση του φθηνού ρεύματος για τους επαγγελματίες αγρότες.
Ποια μέτρα εξετάζονται
Στο ίδιο μέτωπο της αγροτικής πολιτικής, εξετάζονται παρεμβάσεις και στις τιμές των φυτοφαρμάκων τα οποία πωλούν οι πολυεθνικές στους αγρότες, καθώς λόγω των υψηλών τους επιπέδων μετακυλίονται και στις τιμές των τροφίμων που πληρώνουν τα νοικοκυριά.
Σύμφωνα με τον Τάκη Θεοδωρικάκο, θα επανεξεταστεί το όριο των προστίμων στις επιχειρήσεις για αισχροκέρδεια αλλά και η παρακολούθηση της διαδικασίας είσπραξης.
Εν αναμονή είναι και τα μέτρα που θα λάβει συνολικά η κυβέρνηση κατά των πολυεθνικών, πλην της παρέμβασης στις τιμές των φυτοφαρμάκων, σχεδιάζοντας παράλληλα να επαναφέρει το ζήτημα και σε ευρωπαϊκό επίπεδο μετά την συγκρότηση της νέας Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Για την αντιμετώπιση της στεγαστικής κρίσης με τις υψηλές τιμές των ενοικίων, το ΥΠΟΙΚ δρομολογεί νέα μέτρα στη βραχυχρόνια μίσθωση το φθινόπωρο, μετά το τέλος δηλαδή της τουριστικής σεζόν.

Πηγή: newsit.gr

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.