Μικρά κέρδη στο Χρηματιστήριο Αθηνών

Μικρά κέρδη εμφανίζει στην έναρξη της σημερινής συνεδρίασης το Χρηματιστήριο Αθηνών, επιχειρώντας να κατοχυρώσει το τεχνικό όριο των 560 μονάδων, λαμβάνοντας ώθηση και από το – προς στιγμήν – «κλείσιμο» του ζητήματος της Attica Bank.

Συγκεκριμένα, λίγο μετά την έναρξη της συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης ενισχύεται κατά 0,38% στις 562,72 μονάδες, με τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης να σημειώνει κέρδη κατά 0,40% στις 1.495,43 μονάδες. Ο τζίρος ανέρχεται στα 2,79 εκατ. ευρώ, ενώ από το σύνολο των μετοχών, 24 ενισχύονται, 10 υποχωρούν και τρεις παραμένουν αμετάβλητες

Ο τραπεζικός κλάδος κινείται ανοδικά κατά 1,47% στις 486,15 μονάδες, καθώς η Εθνική Τράπεζα ΕΤΕ+2,08% κινείται ανοδικά κατά 1,56%, η Τράπεζα Πειραιώς ΠΕΙΡ+0,76% κατά 1,52%, η Eurobank κατά 1,91% και η Alpha Bank ΑΛΦΑ+1,31% κατά 1,31%. Κέρδη κατά 1,75% σημειώνει και η μετοχή της Attica Bank.

Στο ταμπλό, η μετοχή της ΓΕΚ Τέρνα ΓΕΚΤΕΡΝΑ εμφανίζει κέρδη άνω του 1%, ενώ στο 4,73% και 5,50% διαμορφώνονται τα κέρδη για τις Χαλκόρ ΧΑΚΟΡ+4,73% και Αλουμύλ, ΑΛΜΥ+5,05% αντίστοιχα. Στον αντίποδα, η μετοχή της ΕΥΔΑΠ ΕΥΔΑΠ-0,75% διολισθαίνει κατά 2%, της Intracom Holdings ΙΝΤΚΑ-2,17% κατά 1,45%, του ΟΠΑΠ ΟΠΑΠ-0,65% κατά 0,78% και των Ελληνικών Πετρελαίων κατά 0,54%.

Όσον αφορά το φλέγον ζήτημα της Attica Bank, μήνυμα ελπίδας και προοπτικής χαρακτηρίζει το ΤΣΜΕΔΕ την εκλογή του νέου διοικητικού συμβουλίου της Τράπεζας Αττικής, στη χθεσινή Γενική Συνέλευση. «Το Ταμείο Μηχανικών που αποτελεί βασικό μέτοχο, αλλά και διαχρονικό πυλώνα στήριξης της τράπεζας λειτούργησε για άλλη μία φορά με σοβαρότητα, συνέπεια και υπευθυνότητα προτάσσοντας το συμφέρον της Τράπεζας, την επιστροφή της στην κανονικότητα, αλλά το κυριότερο τη δυνατότητα να κάνει μία νέα αρχή», αναφέρεται ενδεικτικά.

Από την πλευρά τους, για πλήρη διαφάνεια και συνεργασία με τις εποπτικές αρχές δεσμεύτηκαν όλες οι πλευρές – διοίκηση και ΤΣΜΕΔΕ – κατά τη γενική συνέλευση της Attica Bank, η οποία επικύρωσε το νέο διοικητικό συμβούλιο της τράπεζας. Ο νέος διευθύνων σύμβουλος της, Θεόδωρος Πανταλάκης, διαβεβαίωσε ότι η τράπεζα θα διοικείται από τα στελέχη της και όχι από τους συμβούλους, ενώ προανήγγειλε την υλοποίηση ενός προγράμματος ριζικής αναδιάρθρωσης, το οποίο θα περιλαμβάνει και τη μείωση των υπέρογκων μισθών.

Στο «μέτωπο» της οικονομίας, πρωτογενές πλεόνασμα 3,756 δισ. προκύπτει από τα προσωρινά στοιχεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού σε τροποποιημένη ταμειακή βάση, για την περίοδο Ιανουαρίου – Αυγούστου 2016, έναντι πρωτογενούς πλεονάσματος 3,798 δισ. ευρώ για την ίδια περίοδο το 2015 και στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 980 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του ΥΠΟΙΚ, παρουσιάζεται έλλειμμα στο ισοζύγιο του κρατικού προϋπολογισμού ύψους 1,035 δισ. ευρώ έναντι ελλείμματος 1,104 δισ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2015 και στόχου του Προϋπολογισμού 2016 για έλλειμμα 3.880 εκατ. ευρώ.

Σχολιάζοντας τη γενικότερα εικόνα της αγοράς, ο Δημήτρης Τζάνας, αναλυτής της Κύκλος Χρηματιστηριακή, επισημαίνει ότι «η αγορά επανήλθε στην εσωστρέφειά της με τα γνωστά θέματα να μας απασχολούν: ο χρόνος ολοκλήρωσης των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές (έμειναν 9 ημέρες μέχρι το κρίσιμο EWG της 29ης Σεπτεμβρίου), η καταβολή της υποδόσης, η έναρξη της 2ης αξιολόγησης, η στιγμή έναρξης της συζήτησης για τη διευθέτηση του χρέους».

Σύμφωνα με τον ίδιο, «οι εξελίξεις στην Τράπεζα Αττικής επιβαρύνουν αρνητικά την προσπάθεια για βελτίωση του κλίματος εμπιστοσύνης γύρω από τις ελληνικές τράπεζες, υπονομεύοντας την προσπάθεια επανόδου καταθέσεων σε τραπεζικούς λογαριασμούς. Από την άλλη πλευρά, η έκδοση εταιρικού ομολόγου για λογαριασμό του ΙΚΕΑ έχει όλες τις προϋποθέσεις να στεφθεί από επιτυχία προσελκύοντας μαζικά το επενδυτικό κοινό και μεταφέροντας το μήνυμα ότι η ελληνική αγορά έχει εναλλακτικές επενδυτικές επιλογές από αποδεδειγμένης σοβαρότητας εταιρείες του ιδιωτικού τομέα».

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.