Μήνας πληρωμών ο Δεκέμβριος για 2 εκατομμύρια δικαιούχους επιδομάτων, συντάξεων και αναδρομικών

Μήνας πληρωμών για πάνω από 2 εκατομμύρια δικαιούχους επιδομάτων, συντάξεων και αναδρομικών είναι ο Δεκέμβριος.

Ειδικότερα, την Τετάρτη 15 Δεκεμβρίου θα καταβληθεί σε 215.000 οικογένειες η πρώτη δόση του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος από το διπλό επίδομα που δικαιούνται για τα Χριστούγεννα, σε εφαρμογή της εξαγγελίας του Κυριάκου Μητσοτάκη στη ΔΕΘ.

Το εγγυημένο ποσό είναι έως 200 ευρώ τον μήνα για μονοπρόσωπο νοικοκυριό και έως 100 ευρώ για κάθε επιπλέον ενήλικο μέλος (δηλαδή ένα επιπλέον 50% προστίθεται στο βασικό ποσό).

Επίσης, την Παρασκευή 10 Δεκεμβρίου θα γίνει η προκαταβολή του επιδόματος θέρμανσης σε περίπου 700.000 δικαιούχους, ενώ έως τα μέσα Δεκεμβρίου οι επιδοτούμενοι άνεργοι του ΟΑΕΔ θα λάβουν προκαταβολικά το Δώρο Χριστουγέννων και το επίδομα ανεργίας του Ιανουαρίου.

Παράλληλα, έως την Τρίτη 21 Δεκεμβρίου θα δοθεί σε όλους τους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα (με σχέση εξαρτημένης εργασίας) το Δώρο Χριστουγέννων ενώ την εβδομάδα 20-24 Δεκεμβρίου και πριν από τα Χριστούγεννα θα προπληρωθούν οι συντάξεις Ιανουαρίου 2022 από τους εξής φορείς: τ. ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, Τράπεζες, ΟΤΕ ΟΑΕΕ, ΟΓΑ, ΕΤΑΑ Δημοσίου, τ. ΝΑΤ, τ. ΕΤΑΤ, τ. ΕΤΑΠ-ΜΜΕ και ΔΕΗ.

Υπενθυμίζεται ότι εκκρεμεί ο επανυπολογισμός 215.000 συντάξεων τις οποίες εισπράττουν «παλαιοί» συνταξιούχοι (πριν από τον Μάιο του 2016) ειδικών δύσκολων περιπτώσεων με λάθη ή ελλιπή στοιχεία που χρήζουν περαιτέρω επεξεργασίας. Στελέχη του ΕΦΚΑ αναφέρουν πως από τους εν λόγω συνταξιούχους εκτιμάται ότι θα δικαιούνται αναδρομικά το 20%, δηλαδή περίπου 40.000-50.000.

Στόχος είναι μέχρι το τέλος του έτους να έχουν επανυπολογιστεί οι εν λόγω συντάξεις και να έχουν πληρωθεί όσοι δικαιούνται αναδρομικά και αυξήσεις. Πριν από τα Χριστούγεννα θα καταβληθεί στους χαμηλοσυνταξιούχους το έκτακτο «Δώρο Χριστουγέννων» των 250 ευρώ (+50 ευρώ για κάθε προστατευόμενο μέλος). Τονίζεται ότι στην κύρια σύνταξη θα υπολογιστεί το επίδομα των 250 ευρώ, σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας. Έτσι 929.424 θα είναι τελικά οι δικαιούχοι χαμηλοσυνταξιούχοι των 250 ευρώ και όχι 830.000, όπως αρχικά είχαν υποστηρίξει κυβερνητικοί παράγοντες.

Τέλος, άλλες δύο πληρωμές έρχονται μετά τα Χριστούγεννα και πριν από την Πρωτοχρονιά για πάνω από μισό εκατομμύριο δικαιούχους. Την τελευταία εργάσιμη ημέρα του μήνα, δηλαδή στις 29-30 Δεκεμβρίου, θα πληρωθεί η δεύτερη δόση από το διπλό επίδομα στους δικαιούχους του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.