Μόνιμη εξαίρεση από τους δασμούς θέλει η Ε.Ε.

Τη μόνιμη εξαίρεση της Ευρωπαϊκής Ένωσης από τους αμερικανικούς δασμούς σε χάλυβα και αλουμίνιο ζητούν οι ηγέτες των 28 κρατών-μελών, που έχουν συγκεντρωθεί στις Βρυξέλλες. Αν και νωρίτερα αξιωματούχοι εξέφρασαν ικανοποίηση για την απόφαση του Λευκού Οίκου να αναστείλει προσωρινά, έως και την 1η Μαΐου, την επιβολή δασμών, είναι σαφές, πως οι Ευρωπαίοι θέλουν μία οριστική λύση. Διατηρούν έτσι στο τραπέζι την απειλή των αντιποίνων.

Στο κοινό ανακοινωθέν της Συνόδου αναφέρεται χαρακτηριστικά για τους αμερικανικούς δασμούς: «Τα μέτρα αυτά δεν μπορούν να δικαιολογηθούν με την επίκληση λόγων εθνικής ασφάλειας και η προστασία ολόκληρων τομέων στις ΗΠΑ δεν είναι μια κατάλληλη θεραπεία για τα πραγματικά προβλήματα που προκαλεί το πλεόνασμα προσφοράς χάλυβα και αλουμινίου στην παγκόσμια αγορά». Επισημαίνεται ακόμη ότι η προσωρινή εξαίρεση για τις εισαγωγές από Ε.Ε. «θα πρέπει να γίνει μόνιμη».

Επαναλαμβάνουν τέλος τη δέσμευσή τους «στις ισχυρές διατλαντικές σχέσεις ως ακρογωνιαίο λίθο της ασφάλειας και της ευημερίας τόσο των Ηνωμένων Πολιτειών όσο και της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.