Μοσκοβισί: 21 Ιουνίου ή λίγο αργότερα οι αποφάσεις Ευρωπαίων και η στρατηγική ανάπτυξης «από τους Έλληνες για τους Έλληνες»

Στο Eurogroup της 21ης Ιουνίου ή λίγο αργότερα θα ληφθούν οι αποφάσεις για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους και την μετα-μνημονιακή εποχή, όπως ανέφερε ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Πιέρ Μοσκοβισί, ενώ επεσήμανε ότι οι έως τότε οι ελληνικές αρχές καλούνται να ολοκληρώσουν μία στρατηγική ανάπτυξης «από τους Έλληνες για τους Έλληνες».

Απαντώντας σε ερώτηση του αντιπροέδρου του Ευρωκοινοβουλίου και επικεφαής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρη Παπαδημούλη, ο κ. Μοσκοβισί ανέφερε χαρακτηριστικά: «Για να ολοκληρωθεί εγκαίρως το πρόγραμμα, οι αποφάσεις θα ληφθούν θεωρητικά στις 21 Ιουνίου στο Eurogroup, ή ίσως λίγο αργότερα. Εν πάσει περιπτώσει η προθεσμία σήμερα, είναι η 21η Ιουνίου. Γνωρίζετε ποια είναι αυτά που πρέπει να ολοκληρώσουν οι ελληνικές αρχές: Στρατηγική ανάπτυξης που θα πρέπει να σχεδιαστεί από τους Έλληνες για τους Έλληνες, που να προσαρμόζεται στα ελληνικά δεδομένα». Σημείωσε ακόμη ότι θα πρέπει να υλοποιηθούν κάποια προαπαιτούμενα έως τον Μάιο, αλλά και να αποφασιστεί η μορφή της εποπτείας μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος.

Όπως είπε ο Ευρωπαίος Επίτροπος οι θεσμοί δεν έχουν ξεχάσει τον μηχανισμό ελάφρυνσης του χρέους. «Θα πρέπει αυτό να γίνει σε συνδυασμό με την επιστροφή της ανάπτυξης και βεβαίως το θέμα της παρακολούθησης των ελληνικών τραπεζών. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συνεργάζεται με τους άλλους θεσμούς για να προετοιμάσουμε την έξοδο – και φυσικά, η αξιολόγηση είναι κάτι καθοριστικό για κάτι τέτοιο».

Για το ρόλο του ΔΝΤ

Όσον αφορά στις διαφωνίες με το ΔΝΤ υποστήριξε ότι στο παρελθόν «οι αριθμοί της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ήταν πολύ πιο κοντά στην πραγματικότητα». Έκανε δε λόγο για σημαντική πρόοδο της Ελλάδας στο μέτωπο των πρωτογενών πλεονασμάτων. «Ελπίζω λοιπόν, ότι στη συζήτηση, που θα συνεχίσουμε να έχουμε με τους φίλους μας από το ΔΝΤ, θα καταφέρουμε να τους πείσουμε» είπε ο κ. Μοσκοβισί, συμπληρώνοντας: «Το βασικό είναι ότι λαμβάνονται μέτρα, ότι η ανάπτυξη επιστρέφει, ότι η κατάσταση βελτιώνεται – δεν χρειάζεται κάποιος να έχει βγάλει Πανεπιστήμιο στα Μαθηματικά για να καταλάβει προς τα πού πρέπει να πάμε. Και φυσικά, στις συναντήσεις και γενικές συνελεύσεις του ΔΝΤ και σε όλες τις επαφές που έχουμε μαζί τους, θα παρακολουθήσουμε το θέμα και θα είμαστε αντικειμενικοί, ειλικρινείς και απαιτητικοί».

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.