Μοσκοβισί: Γιατί είναι απαραίτητες οι μεταρρυθμίσεις

Στην ανάγκη συνέχισης των μεταρρυθμίσεων στάθηκε ο Ευρωπαίος επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί, τονίζοντας πως «δεν είναι κάτι που θέλουμε για να υποφέρει ο ελληνικός λαός», αλλά διότι είναι απαραίτητες προκειμένου να καταστεί ανταγωνιστική η ελληνική οικονομία, να είναι βιώσιμη η ανάπτυξη και να περιοριστεί η ανεργία.

Κατά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, ο Ευρωπαίος αξιωματούχος διαμήνυσε ότι χωρίς τον περιορισμό της ανεργίας δεν μπορεί να υπάρξει κοινωνική δικαιοσύνη. Όπως εξήγησε, αν δεν υπάρξει κοινωνική δικαιοσύνη κι αν δεν εξαφανιστούν οι κοινωνικές ανισότητες, δεν μπορεί να υπάρξει μια ανθηρή και βιώσιμη οικονομία.

Ο κ. Μοσκοβισί αναφέρθηκε στη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και υπουργούς της κυβέρνησης, σημειώνοντας πως στόχος των επαφών, είναι το Eurogroup να προχωρήσει στις προτάσεις του που θα ενισχύσουν την ελληνική οικονομία και θα την κάνουν ικανή να απευθυνθεί στις αγορές.

Σχολιάζοντας αναφορά του κ. Παυλόπουλου, ο κ. Μοσκοβισί συμφώνησε πως χρειάζεται ενίσχυση και εκδημοκρατισμός των ευρωπαϊκών θεσμών, ενώ στάθηκε στην ανάγκη καταπολέμησης των ανισοτήτων προκειμένου να περιοριστεί ο λαϊκισμός.

Επιπλέον, αναφερόμενος στην παραδοχή του προέδρου της Κομισιόν Ζακ-Κλοντ Γιούνκερ ότι οι θεσμοί δεν επέδειξαν την αλληλεγγύη που έπρεπε προς την Ελλάδα -με αφορμή σχετικό σχόλιο του κ. Παυλόπουλου-, παραδέχθηκε πως έγιναν λάθη από πλευράς ΔΝΤ και Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ωστόσο σημείωσε ότι «όλοι δίναμε μια μάχη για να διατηρηθεί η Ελλάδα στην καρδιά της Ευρωζώνης» και «θέλαμε η Ελλάδα να είναι μία κανονική χώρα».

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας διαβεβαίωσε ότι η Ελλάδα θα εκπληρώσει στο ακέραιο τις υποχρεώσεις της και εξέφρασε την ικανοποίησή του για την αναγνώριση, εκ μέρους του κ. Γιούνκερ, του γεγονότος ότι ο ελληνικός λαός πλήρωσε βαρύ τίμημα θυσιών, για πολλές από τις οποίες δεν είχε ευθύνη.

Παράλληλα, κάλεσε τους «συνειδητοποιημένους Ευρωπαίους» να αγωνιστούν προκειμένου να γίνουν οι απαραίτητες αλλαγές πολιτικής που θα θωρακίσουν το ευρωπαϊκό οικοδόμημα απέναντι στον λαϊκισμό.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.