Νέα αναδρομικά άνω των 4 δισ. ευρώ διεκδικούν περισσότεροι από 650.000 συνταξιούχοι

Το επόμενο διάστημα αναμένεται η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για τις μνημονιακές περικοπές σε δώρα και επικουρικές συντάξεις περίπου 350.000 συνταξιούχων, οι οποίες ανέρχονται σε επιπλέον 2 με 2,5 δισ. ευρώ, ενώ αναμένεται και η απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου για τα αναδρομικά στο Δημόσιο.

Από το Συμβούλιο της Επικρατείας αναμένεται και νέα απόφαση, αυτή τη φορά για τις περικοπές των δώρων επιδομάτων σε κύριες και επικουρικές συντάξεις καθώς και τις περικοπές των επικουρικών την περίοδο των Μνημονίων. Δικαιούχοι των αναδρομικών σε περίπτωση θετικής απόφασης του ΣτΕ είναι μόνο όσοι έχουν προσφύγει, ενώ η απόφαση αφορά την επιστροφή των δώρων του εντεκαμήνου Ιούνιος 2015 – Μάιος 2016, όπως και τις αντίστοιχες περικοπές στις επικουρικές συντάξεις.

Το επίμαχο εντεκάμηνο των επιστροφών ξεκινά στις 11 Ιουνίου 2015, όταν το ΣτΕ έκρινε αντισυνταγματικές τις μειώσεις του 2012, και φθάνει έως τις 12 Μαΐου 2016, όταν άρχισε η ισχύς του νόμου Κατρούγκαλου με τον επανυπολογισμό των συντάξεων.

Από το συγκεκριμένο εντεκάμηνο – οι περικοπές του οποίου κρίθηκαν αντισυνταγματικές – επεστράφησαν αναδρομικά τον Οκτώβριο του 2020, μόνο οι μειώσεις που αφορούσαν τις κύριες συντάξεις.

Η κυβέρνηση δεν κατέβαλε και τα δώρα, όπως ρητά προέβλεπε η απόφαση του ΣτΕ του 2019, με αποτέλεσμα να ακολουθήσουν νέες προσφυγές στο ΣτΕ από συνταξιουχικές οργανώσεις. Εντός Οκτωβρίου αναμένεται να δημοσιευτεί η απόφαση της πιλοτικής δίκης του προηγούμενου Ιανουαρίου που θα κρίνει τον νέο γύρο αναδρομικών. Δυνητικά τα νέα αναδρομικά του εντεκαμήνου Ιούνιος 2015 – Μάιος 2016 θα μπορούσαν να φτάσουν σε ύψος τα 2,5 δισ. ευρώ, ανάλογα με το εύρος της απόφασης και τις παραγραφές.

Οι διεκδικήσεις αφορούν 723 εκατ. ευρώ για τα αναδρομικά των επικουρικών και 1,875 δισ. ευρώ για τα δώρα δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Σωρευτικά, εάν τα δύο ανώτατα δικαστήρια δικαιώσουν τους συνταξιούχους, το δημοσιονομικό κόστος εκτιμάται σε πάνω από 4 δισ. ευρώ.

Σε αυτό το ποσό θα πρέπει να προστεθεί περίπου 1 δισ. ευρώ από την επιστροφή και κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης. Η Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου έχει εκδώσει απόφαση που δικαιώνει τους συνταξιούχους του Δημοσίου από το 2017, αλλά το Δημόσιο μέχρι σήμερα δεν την έχει εφαρμόσει.

Υπενθυμίζεται ότι η εισφορά αλληλεγγύης είναι 3% έως 14% και αφορά κύριες συντάξεις ή άθροισμα κύριων και επικουρικών συντάξεων, για ποσά από 1.400 ευρώ μεικτά και άνω. Ηδη έχει αποφασιστεί να δοθούν ποσά ως αναδρομικά για τις κρατήσεις που έγιναν τη διετία 2017-2018. Αλλωστε, υπάρχει αμετάκλητη απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου που έκρινε ως αντισυνταγματική την εν λόγω εισφορά για τους συνταξιούχους που προέρχονται από τα Σώματα Ασφαλείας και για όσους προέρχονται από τον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Τώρα όμως μένει να κριθεί εάν πρέπει να δοθούν ποσά και για όλα τα υπόλοιπα έτη.

Την ίδια ώρα, έως τον Νοέμβριο αναμένεται η απόφαση της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου για το σημαντικό θέμα των περικοπών των συντάξεων, της κατάργησης των τριών δώρων (Χριστουγέννων, Πάσχα και θερινής άδειας) και του χρόνου παραγραφής (διετής ή πενταετής) των αξιώσεων των συνταξιούχων του Δημοσίου. Η υπόθεση συζητήθηκε στις 15/9/2021.

Η απόφαση αναμένεται να εκδοθεί στα μέσα Νοεμβρίου και θα αφορά περίπου 60.000 ανάλογες υποθέσεις, οι οποίες εκκρεμούν στο Ελεγκτικό Συνέδριο και έχουν παγώσει, όπως προβλέπει η νομοθεσία, μέχρι να εκδοθεί η απόφαση της Ολομέλειας του Ανώτατου Δημοσιονομικού Δικαστηρίου.

Στο μεταξύ, έξι νέες αποφάσεις του Πρωτοδικείου Αθηνών διατάσσουν την κυβέρνηση να δώσει σε όλους τους συνταξιούχους αναδρομικά δώρων και επικουρικών συντάξεων, σε όλους τους απόστρατους συμπληρωματικό εφάπαξ και σε όλους τους πανεπιστημιακούς αυξημένους μισθούς. Ειδικότερα, σύμφωνα με τα Νέα, πρόκειται για έξι νέες αποφάσεις που επιδικάζουν αναδρομικά σε συντάξεις και αυξημένους μισθούς με ετήσιο τόκο 6%:

Αναδρομικά δώρων και επικουρικών σε όλους τους συνταξιούχους.
Συμπληρωματικό εφάπαξ σε όλους τους απόστρατους.
Αυξημένους μισθούς σε όλους τους εν ενεργεία πανεπιστημιακούς.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.