Νέα άνοδος της τιμής του αερίου, ενώ η ΕΕ αντιτίθεται εκ νέου στις πληρωμές σε ρούβλια

Άνοδο 4% περίπου στα 96 ευρώ ανά θερμική μεγαβατώρα καταγράφει σήμερα η τιμή του φυσικού αερίου στην αγορά αναφοράς της Ολλανδίας (TTF) , καθώς η Κομισιόν κάλεσε τις εταιρείες της ΕΕ να ανοίξουν λογαριασμό σε ευρώ ή δολάρια στην Gazprombank και να κηρύξουν τη συναλλαγή ολοκληρωμένη μόλις κατατεθεί η πληρωμή, χωρίς να συναινέσουν στην μετατροπή του ποσού σε ρούβλια.

«Το άνοιγμα λογαριασμού σε ρούβλια θα ξεπερνούσε τις οδηγίες που δώσαμε στα κράτη-μέλη ως προς το τι επιτρέπεται υπό το καθεστώς κυρώσεων», δήλωσε σήμερα ο Έρικ Μάμερ, εκπρόσωπος της Επιτροπής. «Οτιδήποτε υπερβαίνει το άνοιγμα λογαριασμού στο νόμισμα της σύμβασης στην Gazprombank, την πληρωμή σε αυτόν τον λογαριασμό και στη συνέχεια τη δήλωση ότι θεωρείται ολοκληρωμένη η πληρωμή αντιβαίνει τις κυρώσεις», είπε.

Η Κομισιόν απέστειλε αναθεωρημένες κατευθυντήριες γραμμές για τις αγορές φυσικού αερίου στα κράτη-μέλη την παρελθούσα Παρασκευή. Στις επικαιροποιημένες αυτές συστάσεις, ανέφερε ότι οι εταιρείες θα πρέπει να κάνουν σαφή δήλωση ότι θεωρούν τις υποχρεώσεις τους εκπληρωμένες μόλις πληρώσουν σε ευρώ ή δολάρια.

Σύμφωνα με την εν λόγω γραπτή καθοδήγηση οι κυρώσεις της ΕΕ δεν εμποδίζουν τους οικονομικούς φορείς να ανοίγουν τραπεζικό λογαριασμό σε καθορισμένη τράπεζα για πληρωμές που οφείλονται βάσει συμβάσεων για την προμήθεια φυσικού αερίου σε αέρια κατάσταση, στο νόμισμα που καθορίζεται σε αυτές τις συμβάσεις.

«Οι φορείς εκμετάλλευσης θα πρέπει να κάνουν σαφή δήλωση ότι σκοπεύουν να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους βάσει υφιστάμενων συμβάσεων και να εξετάσουν τις συμβατικές τους υποχρεώσεις σχετικά με την πληρωμή που έχει ήδη εκπληρωθεί πληρώνοντας σε ευρώ ή δολάρια, σύμφωνα με τις υπάρχουσες συμβάσεις», ανέφερε η καθοδήγηση της Επιτροπής.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.