Νέο ράλι για το φυσικό αέριο – Στα 245 ευρώ ανά μεγαβατώρα

Στα 245 ευρώ ανά θερμική μεγαβατώρα διαμορφώνεται η διεθνής τιμή του φυσικού αερίου στην ευρωπαϊκή αγορά αναφοράς, το ολλανδικό TTF (Title Transfer Facility), με το ράλι της τιμής του φυσικού αερίου να συμπαρασύρει ανοδικά τις τιμές του ρεύματος.

Αύριο Σάββατο 20 Αυγούστου οι πάροχοι ηλεκτρικής ενέργειας αναμένεται να δώσουν στη δημοσιότητα τις τιμές που θα χρεώνουν την κιλοβατώρα για τις καταναλώσεις Σεπτεμβρίου, οι οποίες θα φανούν στα τιμολόγια Οκτωβρίου.

Σύμφωνα με τα σημερινά δεδομένα, θα διαφέρουν σημαντικά από τις προηγούμενες, οι οποίες για τον Αύγουστο κυμαίνονται από 0,486 έως και 1 ευρώ ανά κιλοβατώρα, που με την κρατική επιδότηση (0,337 ευρώ) διαμορφώνονται από 0,149 έως και 0,665 ευρώ.

Οι συνθήκες στην αγορά δεν είναι παρόμοιες με εκείνες στα τέλη Ιουλίου, οπότε είχαν γίνει οι προβλέψεις για τις τιμές Αυγούστου. Οι τιμές φυσικού αερίου, από τις οποίες εξαρτάται το 40% της ηλεκτροπαραγωγής στην Ελλάδα, σημειώνουν άνοδο τις τελευταίες ημέρες, πάνω από τα 240 ευρώ ανά μεγαβατώρα (MWh), με τα προθεσμιακά συμβόλαια του Οκτωβρίου και του Νοεμβρίου να ξεπερνούν και τα 250 ευρώ/MWh.

Πλέον αυξάνονται συνεχώς οι ενδείξεις στην ΕΕ ότι το αέριο γίνεται πολύ δαπανηρό για βιομηχανική χρήση και για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Οι τιμές είναι περίπου 11 φορές υψηλότερες από εκείνες που συνηθίζονται για αυτή την εποχή του έτους, με το κόστος να αυξάνεται ραγδαία για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν τον χειρότερο πληθωρισμό των τελευταίων δεκαετιών.

Είναι ενδεικτικό ότι η Ευρώπη έχει ήδη χάσει μέσα στη χρονιά περίπου το ήμισυ της ικανότητας παραγωγής ψευδαργύρου και αλουμινίου λόγω των υψηλών τιμών της ενέργειας και περισσότερα τέτοια εργοστάσια πρόκειται να τεθούν εκτός σύνδεσης, αναφέρουν οι ίδιες πηγές.

πηγή: newsbomb.gr

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.