Νουί: Περιττοί οι κανόνες της ΕΚΤ για κόκκινα δάνεια, αν υιοθετηθεί κοινοτική νομοθεσία

Οι νέοι κανόνες της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, οι οποίοι ακόμη και στην πιο χαλαρή νέα εκδοχή τους πυροδοτούν αντιδράσεις, μπορούν να μπουν στην άκρη εάν υιοθετηθεί πανευρωπαϊκή νομοθεσία. Αυτό επεσήμανε η επικεφαλής του μηχανισμού εποπτείας της ΕΚΤ, Ντανιέλ Νουί, αντιμέτωπη με ερωτήσεις Ευρωβουλευτών.

Η παραδοχή της, αν και συνοδεύθηκε από επιφυλάξεις, ενδεχομένως να αντιμετωπιστεί ως νίκη από τους Ευρωβουλευτές, αλλά και τους τραπεζίτες στην Ιταλία, που είχαν αντιδράσει περισσότερο από όλους.

«Οι κανόνες της ΕΚΤ θα μπορούσαν να καταστούν περιττοί. Αυτό θα σήμαινε ότι μπορούμε να γυρίσουμε σελίδα και να προχωρήσουμε σε κάτι άλλο» είπε χαρακτηριστικά η Νουί. «Είμαι ελαφρώς επιφυλακτική, αλλά θα είμαι η πρώτη που θα το γιορτάσει, αν όντως το πετύχουμε« συμπλήρωσε.

Υπενθυμίζεται ότι η ΕΚΤ είχε αναγκαστεί να βάλει νερό στο κρασί της και να παρουσιάσει ένα πιο χαλαρό σε σχέση με το αυστηρότατο πλαίσιο για την διαχείριση των κόκκινων δανείων. Μάλιστα πριν από λίγο καιρό διευκρίνισε ότι οι νέες κανόνες θα αρχίσουν να τίθενται σε ισχύ από τον Απρίλιο, αλλά οι τράπεζες θα έχουν το περιθώριο να τους θέσουν σε πλήρη εφαρμογή έως και το 2021. Εκείνη τη χρονιά θα ενσωματωθούν για πρώτη φορά στη Διαδικασία Εποπτείας και Αξιολόγησης.

Ακόμη και έτσι όμως η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που έχει τη νομοθετική πρωτοβουλία στην Ε.Ε., είναι πιο ήπια. Βάσει των προτάσεων της Κομισιόν οι τράπεζες θα εχουν μπροστά τους δύο χρόνια για να ανακτήσουν μη εξασφαλισμένα δάνεια και οχτώ για ασφαλισμένα δάνεια. Οι κατευθυντήριες γραμμές της ΕΚΤ θέτουν αντιθέτως ως ανώτατο όριο τα επτά χρόνια.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.