Ντέισελμπλουμ: Η Ελλάδα χρειάζεται περισσότερη πρόοδο

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ

Το μήνυμα για «περισσότερη πρόοδο» έστειλε στην Ελλάδα ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντέισελμπλουμ, μετά το πέρας της σημερινής συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, η οποία διεξήχθη στη Μπρατισλάβα.

Κατά τη διάρκεια της σχετικής συνέντευξης Τύπου, ο Ευρωπαίος αξιωματούχος κάλεσε την κυβέρνηση να επιταχύνει τον ρυθμό υλοποίησης των προαπαιτουμένων», προκειμένου να εκταμιευτεί η υποδόση των 2,8 δισ. ευρώ και να ξεκινήσει η β’ αξιολόγηση.

«Εκκρεμεί μία σειρά ζητημάτων σχετικά με το ελληνικό πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων» σημείωσε και κατέστησε αναγκαίο το άμεσο «κλείσιμο» όλων των θεμάτων.

Ο κ. Ντέισελμπλουμ ανέφερε παράλληλα, ότι κατά τη διάρκεια του Eurogroup, o Έλληνας υπουργός Οικονομικών δεσμεύτηκε πως η πλήρης υλοποίηση των προαπαιτούμενων είναι ζήτημα λίγων εβδομάδων.

Όσον αφορά την πορεία της ευρωπαϊκής οικονομία, διαβεβαίωσε ότι η ανάκαμψη της Ευρωζώνης συνεχίζεται, ενώ πρόσθεσε ότι έχει υπάρξει «τεχνική πρόοδος» προκειμένου το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης να καταστεί απλούστερο.

Από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ, Μπενουά Κερέ, χαρακτήρισε ως «επείγουσα ανάγκη» την ολοκλήρωση των προαπαιτούμενων, προσδίδοντας ιδιαίτερη σημασία στον κλάδο των ιδιωτικοποιήσεων και της ενέργειας.

«Η ολοκλήρωση θα βοηθήσει στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης προς την Ελλάδα» συνέχισε, ενώ επανέλαβε ότι η ΕΚΤ είναι έτοιμη να εξετάσει την υιοθέτηση μέτρων για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, προκειμένου να βελτιωθεί η προοπτική βιωσιμότητάς του.

Ο Κλάους Ρέγκλινγκ, επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), επισήμανε την ανάγκη επιτάχυνσης της εφαρμογής των προαπαιτούμενων δράσεων και ανέφερε ότι τα 2,8 δισ. ευρώ θα είναι διαθέσιμα έως τα τέλη Οκτωβρίου.

«Ο ESM έχει εκταμιεύσει ήδη 7,5 δισ. ευρώ και απομένουν 2,8 δισ. ευρώ, η απελευθέρωση των οποίων θα εξαρτηθεί από τα προαπαιτούμενα» συμπλήρωσε.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.
Γίνετε μέλος στο κανάλι Magnesianews στο Messenger για όλες τις τελευταίες ειδήσεις.