Ντέισελμπλουμ: Προτιμότερο να μην χρησιμοποιηθούν και τα 86 δισ. του προγράμματος

«Στόχος πρέπει να είναι να μην χρησιμοποιηθούν και τα 86 δισ. ευρώ – τα οποία είναι διαθέσιμα στο πλαίσιο του τρίτου προγράμματος- γιατί όσο περισσότερα χρησιμοποιούνται, θα περάσουν μέσω δανείων στην Ελλάδα αυξάνοντας το ήδη υψηλό δημόσιο χρέος», δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντέισελμπλουμ.

Απαντώντας σε ερώτηση του ανεξάρτητου ευρωβουλευτή Νότη Μαριά, στο πλαίσιο συζήτησης στην επιτροπή Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου, στις Βρυξέλλες, ο κ. Ντέισελμπλουμ εξέφρασε την εκτίμηση ότι είναι προτιμότερο να χρησιμοποιηθούν όσο το δυνατό λιγότερα κεφάλαια από τα διαθέσιμα 86 δισ. του τρίτου προγράμματος.

Σε ό,τι αφορά την κοινωνική ασφάλιση, σημείωσε πως γίνεται προσπάθεια, ήδη από τον Φεβρουάριο, να δοθεί λιγότερη έμφαση στη λιτότητα και περισσότερη στην περικοπή δαπανών, με βαθιές μεταρρυθμίσεις για ένα πιο βιώσιμο ασφαλιστικό σύστημα. «Αυτό θα πρέπει να συμπληρωθεί με ένα καλύτερο σύστημα κοινωνικής πρόνοιας, που θα λειτουργεί με ορθό τρόπο», επεσήμανε.

Για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, αναφέρθηκε στη χρήση ιδιωτικών κεφαλαίων για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών, κάτι που χαρακτήρισε «θετικό».

«Συνολική συμφωνία στο Eurogroup του Απριλίου ή του Μαΐου»

Πολιτική συζήτηση για μία συνολική συμφωνία στο Eurogroup του Απριλίου ή του Μαΐου, αναμένει ο κ. Ντέισελμπλουμ, όπως υποστήριξε νωρίτερα από το βήμα της Επιτροπής Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Ενημερώνοντας τους ευρωβουλευτές για τα αποτελέσματα του Eurogroup της Δευτέρας, υποστήριξε ότι υπήρξε συμφωνία για την εντατικοποίηση των επαφών μεταξύ των θεσμών και των ελληνικών αρχών, με στόχο τη διευθέτηση των εκκρεμών ζητημάτων.

Ανέφερε επίσης, ότι «θα πρέπει να οριστικοποιήσουμε όλα τα υπόλοιπα εκκρεμή ζητήματα» και να εξεταστούν «σε μία πολιτική συζήτηση που θα γίνει στο Eurogroup, αν όχι σε αυτό της 7ης Απριλίου, τότε στο Eurogroup του Μαΐου».

Όπως εξήγησε παράλληλα, οι θεσμοί ζητούν από την Ελλάδα μία εκ των προτέρων δέσμη διαρθρωτικών μέτρων, προκειμένου η οικονομία της χώρας να γίνει εύρωστη και πιο φιλική προς την ανάπτυξη.

Πρόσθεσε, τέλος, ότι τα εργασιακά αποτελούν σημαντικό τμήμα της διαπραγμάτευσης και ότι οι μεταρρυθμίσεις θα πρέπει να είναι σύμφωνες με τις βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.