Ντράγκι: Δεν είναι δουλειά μας να ρυθμίσουμε το Bitcoin

Δεν είναι δουλειά της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να θεσπίσει ένα ρυθμιστικό πλαίσιο για το Bitcoin, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρός της Μάριο Ντράγκι, ενώ απηύθυνε εκ νέου προειδοποίηση για τους κινδύνους που συνδέονται με το ευμετάβλητο κρυπτονόμισμα.

Αν και τον τελευταίο καιρό πληθαίνουν οι φωνές που καλούν τις αρχές να παρέμβουν και να ρυθμίσουν την αγορά των εικονικών νομισμάτων, προκειμένου να περιορίσουν την έντονη μεταβλητότητα και τα φαινόμενα απάτης, ο κ. Ντράγκι ξεκαθαρίζει ότι η ρύθμιση ή η απαγόρευση ψηφιακών νομισμάτων δεν εμπίπτει στα καθήκοντα της ΕΚΤ.

«Πολλοί από εσάς έθεσαν ερωτήματα για το εάν η ΕΚΤ πρόκειται να απαγορεύσει ή να ρυθμίσει τα Bitcoins. Πρέπει να πω ότι δεν είναι ευθύνη της ΕΚΤ να το κάνει αυτό» είπε χαρακτηριστικά. Σε ερώτηση πάντως για το τι θα συμβούλευε κάποιον που θέλει να αγοράσει Bitcoin, δήλωσε με νόημα: «Ειλικρινά, θα το σκεφτόμουν πολύ προσεκτικά».

Όπως είπε τα ψηφιακά νομίσματα εμφανίζουν πολύ πιο έντονες διακυμάνσεις από τα παραδοσιακά νομίσματα και επομένως ενέχουν ρίσκο. Ωστόσο παραδέχθηκε πως η τεχνολογία blockchain, στην οποία στηρίζονται, είναι «υποσχόμενη» και αναμένεται να έχει «πολλά οφέλη», όπως η πιθανή της χρήση για τον διακανονισμό πληρωμών. Ωστόσο, όπως είπε, δεν είναι ακόμα αρκετά ασφαλής προκειμένου να χρησιμοποιείται από τις κεντρικές τράπεζες.

Σε τροχιά πτώσης σήμερα το Bitcoin

Πτώση 2,9% στα 8.579 δολάρια παρουσιάζει σήμερα το Bitcoin, ύστερα από πέντε διαδοχικές συνεδριάσεις ανόδου.

Το ψηφιακό νόμισμα είχε ενισχυθεί 24% σε αυτό το διάστημα, σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg, στο μακροβιότερο ράλι του από τον περασμένο Δεκέμβριο και αρκετοί στην αγορά προσδοκούσαν ότι η ανάκαμψη θα έχει συνέχεια, παρά τις συνεχείς προειδοποιήσεις ρυθμιστικών αρχών για τους κινδύνους, που κρύβουν τα κρυπτονομίσματα.

Η πτώση ήρθε την ώρα που η ιαπωνική πλατφόρμα συναλλαγών Coincheck, η οποία είχε παγώσει τις αποσύρσεις κεφαλαίων μετά την κλοπή Bitcoin αξίας 500 εκατ. δολαρίων από χάκερς, ανακοίνωσε ότι θα αρχίσει να επιτρέπει και πάλι στους χρήστες της να αποσύρουν μέρος των χρημάτων τους. Το Coincheck ήταν το δεύτερο μεγαλύτερο χρηματιστήριο κρυπτονομισμάτων της Ιαπωνίας πριν από την κυβερνο- επίθεση, αλλά έκτοτε έχει δεχθεί πλήγμα.

Σύμφωνα με στοιχεία της Coimcompare.com το γιεν είναι το νόμισμα που χρησιμοπιοιείται περισσότερο από κάθε άλλο στον κόσμο για αγορές Bitcoin.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.