«Όχι» της φον ντερ Λάιεν για πλαφόν στο φυσικό αέριο – Το παρασκήνιο της απόφασης

Παρά τις εκκλήσεις 15 κρατών-μελών της ΕΕ – μεταξύ αυτών η Ελλάδα και η Γαλλία -, η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν αποφάσισε να μην προτείνει την επιβολή πλαφόν στην τιμή εισαγωγής για το φυσικό αέριο. Αυτό αναφέρει σε σημερινό δημοσίευμα του το Politico, σημειώνοντας ότι οι χαμηλές τιμές θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε αυξημένη κατανάλωση.

«Η Γενική Διευθύντρια Ενέργειας της Επιτροπής, Ditte Juul-Jørgensen, ανέφερε στους εξοργισμένους Ευρωπαίους διπλωμάτες, ότι αντί για πλαφόν η Επιτροπή θα παρουσίαζε ένα ‘non-paper’ με προτάσεις για κοινές αγορές» γράφει το Politico. «Μετά την ανακοίνωση της Juul-Jørgensen, ένας διπλωμάτης πήρε τον λόγο υπό επιδοκιμασίες, και δήλωσε ότι η υποσχεθείσα πρόταση της Κομισιόν ήταν στην πραγματικότητα ένα non-non-paper» προστίθεται στο δημοσίευμα.

«Είναι ένα non-paper για την Επιτροπή, αλλά είναι ένα non-non-paper για τα κράτη μέλη, επειδή δεν υπάρχει ακόμη, και είναι ένα non-non-paper επειδή στην πραγματικότητα δεν εισαγάγει νέες λύσεις» σημειώνει το Politico παρουσιάζοντας το παρασκήνιο των αντιδράσεων για τις αποφάσεις σχετικά με το πλαφόν στις τιμές για το φυσικό αέριο.

Σύμφωνα με το Politico, η Γερμανία πάντως υποστηρίζει ότι εάν επιβληθεί το ανώτατο όριο, το φυσικό αέριο θα πρέπει να αναδιανεμηθεί πολιτικά μεταξύ των χωρών της ΕΕ, αντί να κατανεμηθεί από τις δυνάμεις της αγοράς.

Οι χαμηλότερες τιμές του φυσικού αερίου θα μπορούσαν επίσης να οδηγήσουν σε αυξημένη κατανάλωση – έναν τοξικό συνδυασμό που θα μπορούσε να οδηγήσει σε ελλείψεις, προειδοποιούν οι αξιωματούχοι.

Εμπειρογνώμονες της Επιτροπής, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, και πολλοί οικονομολόγοι υποστηρίζουν ότι το ίδιο αποτέλεσμα που θα είχε το πλαφόν θα μπορούσε επίσης να επιτευχθεί μέσω κοινών αγορών, καθώς οι χώρες της ΕΕ δεν θα υπερέβαιναν πλέον η μία την άλλη και θα ανέβαζαν τις τιμές.

Με πληροφορίες από Politico

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.