Οι τέσσερις κανόνες για τους εργαζόμενους στον τουρισμό – Τι ισχύει για τους εποχικούς

Στους εργαζόμενους στον τουρισμό, εποχικούς και 12μηνους, στρέφονται τα φώτα καθώς ανοίγει δειλά- δειλά και με όρους πανδημίας κoρωνοιού η τουριστική σεζόν. Ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας εργαζομένων στον τουρισμό, Γιώργος Χότζογλου, είχε χθες Δευτέρα 1η Ιουνίου συνάντηση για όλα τα καυτά ζητήματα που απασχολούν εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους στον κλάδο με τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Γιάννη Βρούτση. Σύμφωνα με την Ομοσπονδία ξεκαθαρίστηκε το θέμα με τις επαναπροσλήψεις των εποχικά εργαζομένων που δεν έχουν επαναπροσληφθεί ακόμα και προέκυψαν τα ακόλουθα :

 

  1. Οι εργοδότες των εποχικών ξενοδοχείων και καταλυμάτων υποχρεούνται από χθες 1η Ιουνίου να προβούν στις επαναπροσλήψεις των εποχικών ξενοδοχουπαλλήλων που έχουν δικαίωμα επαναπρόσληψης (όσοι απασχολήθηκαν πέρυσι). Ακολούθως, οι εργοδότες διατηρούν το δικαίωμα να τους θέσουν όλους – δηλαδή έως και το 100% του προσωπικού – σε καθεστώς αναστολής της σύμβασης εργασίας τους από 1/6 έως 30/9. Για κάθε μήνα παραμονής στην αναστολή οι ξενοδοχουπάλληλοι δικαιούνται επίδομα ειδικού σκοπού 534 ευρώ και ασφαλιστικές εισφορές επί των 534 ευρώ.
  2. Όσοι δεν εργαστούν φέτος επειδή το ξενοδοχείο τους δεν θα λειτουργήσει, θα παραμείνουν σε αναστολή σύμβασης έως 30/09 εισπράττοντας 534 ευρώ ανά μήνα. Οι συμβάσεις των εργαζομένων σε εποχικές ξενοδοχειακές επιχειρήσεις που δεν θα επαναλειτουργήσουν, τίθενται σε αναστολή και οι εν λόγω εργαζόμενοι είναι δικαιούχοι αποζημίωσης ειδικού σκοπού.
  3. Η επαναφορά σε ενεργή απασχόληση με ανάκληση της αναστολής θα γίνεται βάσει της πληρότητας (πληρότητα 20% ανάκληση για το 1/3, πληρότητα 50% ανάκληση για τα 2/3, πληρότητα 80% ανάκληση για όλους).
  4. Η Ομοσπονδία των εργαζομένων αναφέρει πως εξασφάλισε την δέσμευση του υπουργείου, πως ακόμη κι αν υπάρξουν ξενοδόχοι που δεν προβούν στις επαναπροσλήψεις, θα προβλεφθεί διαδικασία με διασταύρωση στοιχείων από τις υπηρεσίες του υπουργείου ώστε να προχωρά η αναστολή της σύμβασης και η καταβολή της ειδικής αποζημίωσης και σε αυτές τις κατηγορίες.

«Τονίσαμε πως τα προβλήματα είναι πολλά. Το νομοσχέδιο για την επαναπρόσληψη είναι προς την σωστή κατεύθυνση αλλά δυστυχώς δεν αρκεί. Οι μισθοί μας θα πρέπει να αναπληρωθούν στο επίπεδο των κλαδικών συμβάσεων εργασίας», δήλωσε σχετικά ο κ. Χότζογλου. Σύμφωνα με τον ίδιο, ο υπουργός Εργασίας δεσμεύτηκε πως τις επόμενες ημέρες θα πληρωθούν οι δικαιούχοι των 800€, καθώς εκκρεμούν πληρωμές για ειδικές κατηγορίες εργαζομένων.

Όσον αφορά στην κλαδική των ξενοδοχουπαλλήλων ζητούμενο είναι αν η παράταση μέχρι τέλος Αυγούστου που υπέγραψαν πρόσφατα η Ομοσπονδία με τους ξενοδόχους καλύπτει όλους τους εργαζόμενους ή μόνο αυτούς που εργάζονται σε ξενοδοχεία – μέλη των εργοδοτικών οργανώσεων που υπογράφουν την κλαδική.

Ποδαρικό με απολύσεις

«Η Ομοσπονδία μαζί με τα πρωτοβάθμια σωματεία μας σε όλη την Ελλάδα δεν θα αφήσει κανέναν συνάδελφο μόνο του και θα δημοσιοποιεί τα στοιχεία των επιχειρήσεων που θα επιδεικνύουν τέτοιες συμπεριφορές», καταλήγει η Ομοσπονδία.

Υπενθυμίζεται πως οι εποχικά εργαζόμενοι του τουριστικού και επισιτιστικού κλάδου, για τους οποίους δεν υπάρχει υποχρέωση επαναπρόσληψης θα λάβουν το επίδομα ανεργίας για Ιούνιο, Ιούλιο και Αύγουστο, εφόσον παραμείνουν εγγεγραμμένοι στο μητρώο του ΟΑΕΔ. Ειδικά γι αυτούς τους εργαζόμενους, θεσπίζεται κίνητρο επαναπρόσληψης ως εξής : οι εργοδοτικές ασφαλιστικές εισφορές όσων προσληφθούν με μερική απασχόληση καλύπτονται από τον κρατικό προϋπολογισμό για το διάστημα από 1η Ιουνίου έως 30 Σεπτεμβρίου.