Ομαδικά ραβασάκια σε «ξεχασιάρηδες» του ΕΝΦΙΑ 2014

Ειδοποιητήρια για την πληρωμή Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ) έτους 2014 αναμένεται να αποστείλει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων σε εταιρείες και λοιπά νομικά πρόσωπα που δεν υπέβαλαν δηλώσεις Ε9 τα έτη 2013 και 2014 και δεν είχαν λάβει τότε εκκαθαριστικά για την καταβολή του συγκεκριμένου φόρου. Στα ειδοποιητήρια αυτά, τα οποία ονομάζονται «πράξεις εκτιμώμενου προσδιορισμού φόρου», ο ΕΝΦΙΑ θα έχει υπολογιστεί κατ’ εκτίμηση από τις αρμόδιες φορολογικές υπηρεσίες.

Τα ειδοποιητήρια πληρωμής εκτιμώμενου ΕΝΦΙΑ θα σταλούν για πρώτη φορά ομαδικά σε φορολογούμενους. Η Φορολογική Διοίκηση θα εφαρμόσει το άρθρο 33 του Κώδικα Φορολογικών Διαδικασιών, το οποίο προβλέπει ότι: «Σε περιπτώσεις που ο φορολογούμενος, παρά την υποχρέωσή του να υποβάλει φορολογική δήλωση σύμφωνα με τις διατάξεις της φορολογικής νομοθεσίας, δεν υποβάλει φορολογική δήλωση, η Φορολογική Διοίκηση δύναται να εκδώσει πράξη εκτιμώμενου προσδιορισμού φόρου ορίζοντας τη φορολογητέα ύλη, με βάση κάθε στοιχείο και πληροφορία που έχει στη διάθεσή της και αφορούν ιδίως το επίπεδο διαβίωσης του φορολογουμένου, την άσκηση της επαγγελματικής ή επιχειρηματικής δραστηριότητάς του ή ομοειδείς επιχειρηματικές ή επαγγελματικές δραστηριότητες.

Ο Γενικός Γραμματέας (σ.σ.: ο Διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, πλέον) δύναται να εκδίδει απόφαση σχετικά με τον τρόπο προσδιορισμού της κατ’ εκτίμηση φορολογητέας ύλης και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια για την εφαρμογή του παρόντος άρθρου. Εάν, μετά την έκδοση της πράξης αυτής, ο φορολογούμενος υποβάλλει φορολογική δήλωση, η πράξη αυτή παύει να ισχύει αυτοδικαίως».

Ως εκ τούτου, οι εταιρίες και τα λοιπά νομικά πρόσωπα θα έχουν τις ακόλουθες δύο εναλλακτικές επιλογές:

α) να πληρώσουν εφάπαξ, εντός 30 ημερών από την κοινοποίηση των «πράξεων εκτιμώμενου προσδιορισμού» ΕΝΦΙΑ, τα αναγραφόμενα σ’ αυτές ποσά,

β) να υποβάλουν εντός 30 ημερών από την κοινοποίηση των πράξεων εκπρόθεσμες δηλώσεις Ε9 για το έτος 2014, προκειμένου με βάση τις δηλώσεις αυτές να εκδοθούν κανονικά εκκαθαριστικά πληρωμής ΕΝΦΙΑ έτους 2014, στα οποία τα ποσά του ΕΝΦΙΑ που θα βεβαιωθούν σε βάρος τους θα είναι προσαυξημένα με τα προβλεπόμενα ποσά προστίμων και τόκων εκπρόθεσμης καταβολής.

Η απόφαση

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται στην απόφαση (υπ’ αριθμόν Α1419/12-11-2019):

1) Η «πράξη εκτιμώμενου προσδιορισμού ΕΝΦΙΑ» έτους 2014 θα εκδοθεί για τα νομικά πρόσωπα και τις νομικές οντότητες που κατά την 1η Ιανουαρίου έτους 2014 δεν είχαν προβεί σε διακοπή εργασιών και δεν υπέβαλαν δήλωση στοιχείων ακινήτων τα έτη 2013 και 2014. Η πράξη θα εκδοθεί και θα αποσταλεί σε κάθε μία από τις παραπάνω περιπτώσεις, εφόσον δεν έχει εκδοθεί πράξη διοικητικού προσδιορισμού ΕΝΦΙΑ έτους 2014.

2) Τα στοιχεία των ακινήτων για την πράξη εκτιμώμενου προσδιορισμού φόρου λαμβάνονται από τις δηλώσεις στοιχείων ακινήτων όπως αυτές έχουν αποτυπωθεί στο ΟΠΣ Περιουσιολόγιο Ακινήτων.

3) Σε πολλές περιπτώσεις, ο εκτιμώμενος ΕΝΦΙΑ θα έχει προκύψει σύμφωνα με τους κανόνες μηχανογραφικής επεξεργασίας που έχουν καθοριστεί με την υπ’ αριθμόν ΠΟΛ 1184/2014 απόφαση της τότε Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων. Οι κανόνες αυτοί είναι άκρως επαχθείς για τους φορολογούμενους και αναμένεται να «φουσκώσουν» σημαντικά τα ποσά του εκτιμώμενου ΕΝΦΙΑ.

4) Στις περιπτώσεις στις οποίες υπάρχουν ουσιώδεις ελλείψεις στα περιγραφικά στοιχεία ακινήτων, με αποτέλεσμα αυτά να θεωρούνται ως μη δηλωθέντα, επί της πράξης εκτιμώμενου προσδιορισμού φόρου θα υπάρχει ειδική επισήμανση γι’ αυτά.

5) Δεν θα εκδίδεται πράξη εκτιμώμενου προσδιορισμού φόρου όταν το προκύπτον ποσό φόρου είναι μέχρι πέντε (5) ευρώ.

6) Η εκδοθείσα πράξη εκτιμώμενου προσδιορισμού φόρου αναρτάται στο ΟΠΣ Περιουσιολόγιο Ακινήτων και κοινοποιείται σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 5 του ν. 4174/2013.

7) Στις περιπτώσεις κατά τις οποίες ο φορολογούμενος θα υποβάλει μέσω διαδικτύου δήλωση στοιχείων ακινήτων μετά την έκδοση της πράξης εκτιμώμενου προσδιορισμού φόρου, θα εκδίδεται άμεσα δήλωση ΕΝΦΙΑ – πράξη διοικητικού προσδιορισμού φόρου και ο επιπλέον βεβαιωθείς φόρος θα διαγράφεται, ο δε τυχόν επιπλέον καταβληθείς φόρος θα επιστρέφεται κατά τις διατάξεις του άρθρου 42 του ν.4174/2013.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.