ΟΟΣΑ: Μετά βίας στο 10% οι εξαγωγικές ΜμΕ στην Ελλάδα

Τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι ελληνικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις σε ένα διεθνές περιβάλλον έντονου ανταγωνισμού και προκλήσεων «χαρτογραφεί» ο ΟΟΣΑ. Η πρόσβαση σε χρηματοδότηση, οι δυσκολίες ανεύρεσης προσωπικού υψηλής εξειδίκευσης, αλλά και η χαμηλή ποιότητα των logistics επηρεάζουν την ανταγωνιστικότητα των ελληνικών ΜμΕ.

Σε έκθεσή του για τις μικρές και μεσαίου μεγέθους επιχειρήσεις, ο ΟΟΣΑ τονίζει ότι αποτελούν σημαντικό πυλώνα για την ανάπτυξη της απασχόλησης τα τελευταία χρόνια, κυρίως μέσω της ίδρυσης νέων επιχειρήσεων και σε τομείς υψηλής ανάπτυξης, όπως οι τεχνολογίες πληροφοριών και επικοινωνιών.

Ειδικότερα, στο κεφάλαιο για την Ελλάδα, ο ΟΟΣΑ διαπιστώνει ότι οι επιδόσεις των μικρομεσαίων επιχειρήσεων είναι από τις χαμηλότερες μεταξύ των χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Λιγότερες από το 10% έχουν εξαγωγική δραστηριότητα, αναφέρει ο Οργανισμός την έκθεσή του.

Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, στη διάρκεια της τελευταίας 10ετίας, η Ελλάδα εφήρμοσε μεταρρυθμίσεις για τη μείωση της γραφειοκρατίας και τη βελτίωση του καθεστώτος εκκαθάρισης, σε εναρμόνιση με τα μέσα επίπεδα του ΟΟΣΑ. Παρ’ όλα αυτά, η περιπλοκότητα των διαδικασιών και τα βάρη του χρέους παραμένουν από τα σημαντικότερα προβλήματα για τις ελληνικές ΜμΕ, διαπιστώνεται στην έκθεση.

Παράλληλα, η πρόσβαση στη χρηματοδότηση συνιστά ακόμη μία μείζονα πρόκληση για τις ελληνικές ΜμΕ. Όπως αναφέρεται, οι πιστωτικές συνθήκες στην Ελλάδα δεν έχουν επιστρέψει στα επίπεδα προ της κρίσης. Το 2017, το 23% των ελληνικών μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων ανέφεραν τη χρηματοδότηση ως το πιο σημαντικό πρόβλημα, έναντι του αντίστοιχου μέσου όρου για την Ε.Ε. που είναι μόλις στο 7%. Χαρακτηριστικά, ο ΟΟΣΑ επισημαίνει ότι ο αριθμός των ΜμΕ που έκαναν αίτηση για τραπεζική χρηματοδότηση μειώθηκε περισσότερο από 50% στο χρονικό διάστημα 2010-2017.

Σε επίπεδο εργατικού δυναμικού, ο ΟΟΣΑ διαπιστώνει ότι οι ελληνικές ΜμΕ αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην ανεύρευση προσωπικού υψηλής εξειδίκευσης, ενώ διαπιστώνει και δυσκολίες μεταξύ των ενηλίκων εργαζομένων για πρόσβαση σε επιμορφωτικά προγράμματα και σεμινάρια.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.