Παραδείγματα για τη ρύθμιση των 120 δόσεων

Το αργότερο μέχρι τη Μ. Τρίτη αναμένεται να ψηφιστεί το νομοσχέδιο για τις οφειλές στα ασφαλιστικά ταμεία

Τον δρόμο προς τη Βουλή παίρνει το νομοσχέδιο για τη ρύθμιση οφειλών σε 120 δόσεις, το οποίο αναμένεται να ψηφιστεί το αργότερο μέχρι την ερχόμενη Μ. Τρίτη, με τις προσδοκίες των οφειλετών των ασφαλιστικών ταμείων αλλά και του υπουργείου Εργασίας και του ΕΦΚΑ να είναι υψηλές.

Από τα παραδείγματα που παρουσιάζει η «Ν» προκύπτει ότι οι συνολικές τρέχουσες οφειλές προς τα ταμεία θα «κουρευτούν» από 55% έως και 70%, ανάλογα με την «ηλικία» της αρχικής οφειλής και το ύψος των προσαυξήσεων που τις βαραίνουν. Αναφερόμενη στο θέμα της ρύθμισης των οφειλών, η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου επεσήμανε ότι «όλοι όσοι έχουν οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία έως τις 31/12/2018 μπορούν να ενταχθούν στη ρύθμιση των 120 δόσεων» και εξέφρασε την εκτίμηση ότι «θα δώσει μεγάλη ανάσα σε πάνω από ένα εκατομμύριο οφειλέτες».

«Το καινοτόμο στοιχείο της ρύθμισης είναι ότι προβλέπει και “κούρεμα” της βασικής οφειλής, καθώς και “κούρεμα” προσαυξήσεων κατά 85% και η νέα οφειλή, με μείωση της τάξης του 65% μεσοσταθμικά, θα αποπληρώνεται σε έως 120 δόσεις» ανέφερε η κ. Αχτσιόγλου σε συνέντευξή της στον τηλεοπτικό σταθμό OPEN.

Παραδείγματα «κουρέματος» οφειλών
Με βάση ενδεικτικά παραδείγματα που έδωσε ο αρμόδιος υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης, Αναστάσιος Πετρόπουλος, μία συνολική οφειλή ελεύθερου επαγγελματία ύψους 24.000 ευρώ θα μειωθεί στα 8.000 ευρώ (-66,6%) και οφειλή των 68.000 ευρώ θα πέσει στα 21.000 ευρώ (-69%). «Απαλλαγή από κατασχέσεις και λοιπά αναγκαστικά μέτρα θα έχουν όσοι ενταχθούν στη νέα ρύθμιση των οφειλών σε έως 120 δόσεις. Δημιουργούμε, στην πράξη, τον ακατάσχετο λογαριασμό για τους ελεύθερους επαγγελματίες», δήλωσε ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Τάσος Πετρόπουλος μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό 24/7.

Επίσης, σύμφωνα με άλλα παραδείγματα, η ρύθμιση θα λειτουργεί ως εξής:

1. Ασφαλισμένος βιοτέχνης έχει οφειλή ασφαλιστικών εισφορών ΟΑΕΕ 72 μήνες (36 μήνες στην 6η ασφαλιστική κλάση και 36 μήνες στην 7η ασφαλιστική κλάση) για την περίοδο 2011-2015. Οι οφειλούμενες εισφορές ισούνται με 31.270 ευρώ και οι προσαυξήσεις ισούνται με 9.620 ευρώ, συνολικά 40.890 ευρώ. Με τον επανυπολογισμό και τη ρύθμιση ο ασφαλισμένος αυτός θα καταβάλει 11.376 ευρώ για τις οφειλόμενες εισφορές και για τις προσαυξήσεις 524 ευρώ. Συνολικά δηλαδή 11.900 ευρώ αντί για 40.890 ευρώ, θα καρπωθεί έτσι μείωση 71% της αρχικής οφειλής του.

2. Ασφαλισμένος ηλεκτρολόγος έχει οφειλή ασφαλιστικών εισφορών ΟΑΕΕ 60 μήνες (36 μήνες στην 4η ασφαλιστική κλάση και 24 μήνες στην 5η ασφαλιστική κλάση) για την περίοδο 2011-2015. Οι οφειλούμενες εισφορές ισούνται με 12.613 ευρώ και οι προσαυξήσεις ισούνται με 3.872 ευρώ, συνολικά 16.485 ευρώ. Με τον επανυπολογισμό και τη ρύθμιση ο ασφαλισμένος αυτός θα καταβάλει για τις οφειλόμενες εισφορές 9.480 ευρώ και για τις προσαυξήσεις 436 ευρώ. Συνολικά δηλαδή 10.778 ευρώ αντί για 16.485 ευρώ, θα καρπωθεί έτσι μείωση 67,5% της αρχικής οφειλής του.

3. Ασφαλισμένος έμπορος έχει οφειλή ασφαλιστικών εισφορών ΟΑΕΕ 36 μήνες στην 4η ασφαλιστική κλάση για την περίοδο 2012-2014. Οι οφειλούμενες εισφορές ισούνται 8.408 ευρώ και οι προσαυξήσεις ισούνται με 5.036 ευρώ, συνολικά 13.445 ευρώ. Με τον επανυπολογισμό και τη ρύθμιση ο ασφαλισμένος αυτός θα καταβάλει για τις οφειλόμενες εισφορές 5.688 ευρώ και για τις προσαυξήσεις 511 ευρώ. Συνολικά δηλαδή 6.199 ευρώ αντί για 13.445 ευρώ, θα καρπωθεί έτσι μείωση 54% της αρχικής οφειλής του.

Αναφορικά με τη νέα ρύθμιση, ο υφυπουργός είπε:

Για τις οφειλές των μη μισθωτών προβλέπεται «κούρεμα» 54% στην κύρια οφειλή και 85% στις προσαυξήσεις.
Για τις οφειλές των αγροτών προβλέπεται μείωση κατά 100% στις προσαυξήσεις.
Στους εργοδότες παρέχεται έκπτωση 100% στις προσαυξήσεις και στα πρόστιμα που έχουν επιβληθεί, εφόσον καταβάλουν εφάπαξ την οφειλή και έκπτωση 50% αν επιλέξουν την τμηματική καταβολή σε έως 120 δόσεις.
Ειδική αναφορά έκανε, τέλος, ο υφυπουργός και σε επιπλέον δύο ευνοϊκές διατάξεις, πέραν της ρύθμισης των οφειλών που περιλαμβάνονται στο πολυνομοσχέδιο:

Καταργείται το ηλικιακό όριο στις συντάξεις χηρείας, αυξάνεται σε 70% από 50% το ποσοστό αναπλήρωσης, προβλέπεται η καταβολή της σύνταξης χηρείας στα τέκνα θανόντων έως την ηλικία των 24 ετών, ανεξαρτήτως αν σπουδάζουν ή όχι, και παρέχεται πλήρης «κάλυψη» για παροχές ασθενείας έως την ηλικία των 35 ετών, αν δεν απασχολούνται.
Αυξάνεται στα 17 χρόνια, από τα 13 χρόνια, το χρονικό διάστημα εντός του οποίου θα μπορεί ο ασφαλισμένος να συμπληρώνει τις 1.000 ελάχιστες απαιτούμενες ημέρες ασφάλισης σε βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα μέχρι τη συμπλήρωση του κατά περίπτωση οριζόμενου ορίου ηλικίας ή μέχρι την ημερομηνία υποβολής της αίτησης συνταξιοδότησης.
Ανοιχτή έως 30 Σεπτεμβρίου η ηλεκτρονική πλατφόρμα
Η υπουργός Εργασίας επισήμανε ότι η ρύθμιση θα είναι ανοιχτή για ένταξη μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου και την επόμενη μέρα από την ένταξη θα χορηγείται ασφαλιστική ενημερότητα. Η αίτηση θα γίνεται σε ηλεκτρονική πλατφόρμα στον ΕΦΚΑ και ο ασφαλισμένος θα επιλέγει αν θέλει και το «κούρεμα» της βασικής οφειλής ή μόνο το «κούρεμα» των προσαυξήσεων και τις 120 δόσεις. Προϋπόθεση, τόνισε, είναι η συνέπεια στην πληρωμή των εισφορών του 2019, η οποία κρίνεται στην εκκαθάριση κάθε έτους. Επίσης, για να μη βγει κάποιος εκτός ρύθμισης θα πρέπει να μην καθυστερήσει την καταβολή ποσού μεγαλύτερου των δύο δόσεων.

Για επιχειρήσεις, αγρότες και συνταξιούχους
Για τις οφειλές των επιχειρήσεων η υπουργός ανέφερε ότι «εντάσσονται και οι εργοδοτικές οφειλές για τους εργαζομένους τους. Όμως γι’ αυτές δεν θα υπάρχει “κούρεμα” βασικής οφειλής. Θα υπάρχουν 120 δόσεις, με ελάχιστο ποσό δόσης τα 50 ευρώ.
Για εφάπαξ εξόφληση θα υπάρχει 100% “κούρεμα” προσαυξήσεων και για εξόφληση σε δόσεις 50% “κούρεμα” προσαυξήσεων». Για τους αγρότες επισήμανε ότι «θα μπορούν να ενταχθούν στη ρύθμιση κανονικά. Επειδή ο επανυπολογισμός δεν έχει κάτι να τους εισφέρει, γιατί είχαν χαμηλές εισφορές το προηγούμενο διάστημα, θα υπάρχει “κούρεμα” προσαυξήσεων 100% και εν συνεχεία 120 δόσεις, με ελάχιστο ποσό δόσης τα 30 ευρώ».

ΠΟΜΙΔΑ: Όχι περιουσιακά κριτήρια
Να μην τεθεί όριο ακίνητης περιουσίας για την ένταξη στις ρυθμίσεις των 120 δόσεων ζητεί η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ), με επιστολή της προς τον υπ. Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο και την υφ. Κατερίνα Παπανάτσιου.

Σύμφωνα με την Ομοσπονδία, «δεκάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων σε όλη τη χώρα έχουν καταστεί κυριολεκτικά όμηροι του ΕΝΦΙΑ και ιδιαίτερα του συμπληρωματικού φόρου του, όντας υπόχρεοι να καταβάλλουν κάθε χρόνο και μεγαλύτερα ποσά, απλώς και μόνο γιατί κατέχουν απαξιωμένη και εκτός συναλλαγής αστική ακίνητη περιουσία, η οποία στην ουσία είναι αδύνατο να εκποιηθεί. Αποτέλεσμα της δημευτικής αυτής φορολογίας είναι η συσσώρευση χρεών, που είναι πλέον αδύνατον να εξυπηρετηθούν». Η ΠΟΜΙΔΑ δηλώνει πως το ΥΠΟΙΚ έχει απορρίψει την πάγια πρότασή της να μπορούν οι πολίτες να εκχωρούν στο Δημόσιο ακίνητά τους σε εξόφληση των υποχρεώσεών τους. Όπως επισημαίνει, «η μόνη λύση είναι σήμερα, αφενός να τους δοθεί η δυνατότητα ρύθμισης των χρεών αυτών, ώστε οι φορολογούμενοι να προσπαθήσουν να τα εξοφλήσουν σταδιακά, και ταυτόχρονα να μειωθούν ο ΕΝΦΙΑ και ο συμπληρωματικός φόρος σε λογικά επίπεδα, αντίστοιχα των άλλων χωρών της Ε.Ε., ώστε οι ιδιοκτήτες να μπορούν να εξυπηρετούν τις νέες φορολογικές υποχρεώσεις που γεννώνται κάθε χρόνο». Ακόμη υποστηρίζει πως θα είναι όχι μόνον άδικο, αλλά και εντελώς ασύμφορο για τα ίδια τα οικονομικά του Δημοσίου να αποκλειστούν οι φορολογούμενοι αυτοί με βάση το περιουσιακό κριτήριο από την επερχόμενη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων σε έως 120 δόσεις, όταν τις φορολογικές τους υποχρεώσεις τις δημιούργησε ακριβώς αυτό, το όποιο μέγεθος της ακίνητης περιουσίας τους, και όχι η δυστροπία τους στις πληρωμές των φόρων.

ΓΣΕΒΕΕ: Ρεαλιστικό το σχέδιο για τα ληξιπρόθεσμα χρέη
Προϋποθέσεις για ρεαλιστική ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών των μικρομεσαίων επιχειρήσεων προς τα ασφαλιστικά ταμεία, που θα δίνει ανάσα σε χιλιάδες επιχειρηματίες που άντεξαν και κράτησαν τις επιχειρήσεις τους ανοιχτές κατά τη διάρκεια της κρίσης, διαμορφώνει το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής.

Αυτό επισημαίνει η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ), η διοίκηση της οποίας συναντήθηκε με τον υφυπουργό Εργασίας Τάσο Πετρόπουλο και συζήτησαν την επικείμενη ρύθμιση.

Σε ανακοίνωσή της η ΓΣΕΒΕΕ αναφέρει ότι από την ενημέρωση που είχε από τον υφυπουργό η ρύθμιση:

Θα αφορά οφειλές που έχουν δημιουργηθεί έως και 31 Δεκεμβρίου 2018.
Θα περιλαμβάνει οφειλές που έχουν δημιουργηθεί από 1ης Ιανουαρίου 2002. Θα προβλέπει επανυπολογισμό των οφειλών που υφίστανται από 1ης/1/2002 έως και 31/12/2016 με το νέο σύστημα υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών των μη μισθωτών.
Θα προβλέπει έκπτωση 85% επί των προσαυξήσεων, προστίμων κ.λπ.
Θα είναι μέχρι 120 δόσεις, με ελάχιστη δόση τα 50 ευρώ.
Για την υπαγωγή στη νέα ρύθμιση θα πρέπει να έχουν καταβληθεί οι εισφορές από 1ης/1/2019 και εφεξής.
Προβλέπει επίσης ρυθμίσεις ληξιπρόθεσμων ασφαλιστικών εισφορών και προς το πρώην ΙΚΑ με τις ίδιες προϋποθέσεις. Ως προς αυτές, η εφάπαξ καταβολή του οφειλόμενου ποσού θα έχει έκπτωση 100% επί των προστίμων, προσαυξήσεων κ.λπ., ενώ για την τμηματική καταβολή θα προβλέπεται έκπτωση 50% επί των σχετικών προστίμων, προσαυξήσεων κ.λπ.
Η υπαγωγή στις νέες ρυθμίσεις θα είναι μέχρι τις 30/9/2019.
Όπως είναι προφανές, υπογραμμίζεται, εφόσον υιοθετηθούν οι προαναφερόμενες ρυθμίσεις:

θα δημιουργήσουν ισχυρές προϋποθέσεις μείωσης των ληξιπρόθεσμων ασφαλιστικών οφειλών προς τα Ταμεία,
χιλιάδες επιχειρηματίες θα μπορέσουν να εξέλθουν από τον φαύλο κύκλο της υπερχρέωσης στον οποίο έχουν εισέλθει λόγω της 10ετούς οικονομικής κρίσης,
θα δοθεί λύση στο πρόβλημα συνταξιοδότησης που αντιμετωπίζουν πολλοί συνάδελφοι,
θα αυξηθούν τα έσοδα των ασφαλιστικών ταμείων.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.