«Παράθυρο» για παράταση του μειωμένου ΦΠΑ σε ταξί και καφέ

Δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο παράτασης του μέτρου του μειωμένου ΦΠΑ σε ταξί και καφέ ο υφυπουργός Οικονομικών, κ. Χάρης Θεοχάρης, μιλώντας στο ραδιόφωνο των Παραπολιτικών.

Την ίδια στιγμή, ο κ. Θεοχάρης ήταν κατηγορηματικός πως δεν υπάρχουν περιθώρια για άλλες φοροελαφρύνσεις, ενώ απάντησε και στην πρόταση των βιομηχάνων για μείωση του ΦΠΑ προκειμένου να στηριχθεί η κατανάλωση.

Ο υπουργός υπενθύμισε πως στις 21 Ιουνίου οριστικοποιούνται οι δημοσιονομικοί στόχοι της Ελλάδας από την Κομισιόν για την επόμενη τετραετία κι ως εκ τούτου θα πρέπει το οικονομικό επιτελείο να περιμένει έως τότε για να πάρει την οποιαδήποτε απόφαση για παράταση του μειωμένου ΦΠΑ στις δύο εναπομείνασες κατηγορίες, ΦΠΑ και ταξί.

Σε ό,τι αφορά στο αίτημα των βιομηχάνων να μειωθεί ο ΦΠΑ σε μια σειρά από καταναλωτικά είδη, ο υπουργός απάντησε ότι οι βιομήχανοι δεν μπορούν να εγγυηθούν ότι θα περάσει η μείωση στους καταναλωτές, όπως δεν μπορούσαν να εγγυηθούν όταν γινόντουσαν οι συλλογικές διαπραγματεύσεις για την αύξηση του κατώτατου μισθού ότι δεν θα γίνουν και απολύσεις.

Ο κ. Θεοχάρης επεσήμανε ότι πρόκειται περί μίας συζήτησης για ένα μέτρο το οποίο δεν έχει κανένα ουσιαστικό αποτέλεσμα καθώς ακόμα και αν περάσει δεν πρόκειται να κάνει την τεράστια διαφορά στην τσέπη του καταναλωτή.

Παράλληλα, πρότεινε στους βιομήχανους να δούνε το δικό τους κόστος παραγωγής και «πώς θα μπορέσουν να περάσουν και το τελευταίο ευρώ που μπορούν να εξοικονομήσουν στον τελικό καταναλωτή αν ο φόβος τους είναι ότι μπορεί να μειωθεί η ζήτηση».

Τα μέτρα που έχουμε πάρει ξεπερνούν την υπεραπόδοση των φοροεσόδων
Μιλώντας για τα φορολογικά έσοδα, ο κ. Θεοχάρης παραδέχτηκε πως πάνε καλά, αν και μέρος αυτής της υπεραπόδοσης σχετίζεται με το 2023 και πρέπει να αφαιρεθεί, άλλο ένα μέρος είναι εσωτερική μετακίνηση γιατί αλλάξανε οι δόσεις του ΕΝΦΙΑ από 10 σε 11 και ήρθαν ένα μήνα νωρίτερα.

Ο κ. Θεοχάρης εξήγησε πως μένει μια υπεραπόδοση, αλλά ήδη τα μέτρα που έχουν ψηφιστεί ή ανακοινωθεί είναι παραπάνω από αυτή την υπεραπόδοση και συνεπώς μόνο αν συνεχιστεί αυτού του είδους η υπεραπόδοση και τους επόμενους μήνες θα πιαστούν οι στόχοι.

«Δεν υπάρχει περιθώριο για νέα μέτρα μειώσεων φόρων ή αύξησης δαπανών ως έχουν τα πράγματα τουλάχιστον αυτή τη στιγμή. Σε καμία περίπτωση – και όποιος μιλάει για τέτοια μέτρα 45,8 δισ. πρέπει να βρει αντίστοιχα άλλα 45,8 δισ. φόρους ή να κόψει συντάξεις ή οτιδήποτε θέλει να κανει ο κ. Κασσελάκης», κατέληξε.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.