Πληθαίνουν τα εμπόδια στη CETA

Η πρόβλεψη για τα διαιτητικά δικαστήρια, που δίνουν τη δυνατότητα σε επιχειρήσεις και επενδυτές να προσβάλλουν αποφάσεις κυβερνήσεων, εξελίσσεται στο μεγάλο αγκάθι για την επικύρωση της συμφωνίας ελευθέρου εμπορίου ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τον Καναδά. Όπως φαίνεται το αρχικό όχι των Βαλόνων δεν ήταν ούτε το μόνο, ούτε το κυριότερο εμπόριο για τη CETA.

Λίγες ημέρες μετά την προειδοποίηση της Ιταλίας ότι δεν θα επικυρώσει τη συμφωνία, μία νέα προειδοποίηση έρχεται από την Αυστρία. Ο ομοσπονδιακός πρόεδρος της χώρας Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν ανακοίνωσε ότι δεν θα υπογράψει, προς το παρόν, την επικύρωση της αμφιλεγόμενης συμφωνίας, αλλά θα αναμείνει πρώτα τις σχετικές αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου.

Όπώς εξήγησε ο Αυστριακός πρόεδρος «υπάρχουν σοβαρές αμφιβολίες εάν τα σχεδιαζόμενα διαιτητικά δικαστήρια είναι συμβατά με το Ευρωπαϊκό Δίκαιο».

Πριν από ένα μήνα η CETA είχε λάβει το πράσινο φως της αυστριακής Βουλής, χάρη στο «ναι» των βουλευτών των δύο κομμάτων του κυβερνητικού συνασπισμού: του συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος του καγκελάριου Σεμπάστιαν Κουρτς και του ακροδεξιού εθνικιστικού Κόμματος Ελευθέρων. Το δεύτερο πριν ανέλθει στην εξουσία ήταν άκρως επικριτικό κατά της συμφωνίας. Υπέρ είχαν ψηφίσει και οι βουλευτές του φιλελεύθερου κόμματος Νέα Αυστρία, ενώ είχαν καταψηφίσει τα άλλα δύο κόμματα της αντιπολίτευσης. Οι Σοσιαλδημοκράτες είχαν μάλιστα ζητήσει τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.