Ποιες τιμές θα δώσουν οι προμηθευτές ρεύματος για το Σεπτέμβριο

«Φωτιά και λαύρα» για τις τσέπες των καταναλωτών προβλέπεται να είναι τα τιμολόγια ρεύματος τον Σεπτέμβριο. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Euro2day.gr, το κόστος του ρεύματος τον επόμενο μήνα αναμένεται να είναι κατά 40% ακριβότερο.

Τούτο σημαίνει ότι θα απαιτηθεί η εξασφάλιση περί τα 500 εκατ. ευρώ επιπλέον από αυτά που προβλέφθηκαν τον Αύγουστο για την επιδοματική πολιτική της κυβέρνησης, ώστε η τιμή της κιλοβατώρας να διατηρηθεί στην περιοχή των 0,14-0,16 ευρώ.

Αύριο, Σάββατο, όλοι οι πάροχοι ηλεκτρικής ενέργειας αναμένεται να αναρτήσουν στις ιστοσελίδες τους τις νέες τιμές προμήθειας που θα ισχύουν τον επόμενο μήνα, στο πλαίσιο του νέου μηχανισμού που επέβαλε το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Οι πληροφορίες που συγκέντρωσε το Euro2day.gr από προμηθευτές της αγοράς, καθετοποιημένους και μη, συγκλίνουν σε μία διαπίστωση: οι νέες τιμές προμήθειας τον Σεπτέμβριο από τους ιδιώτες παρόχους θα κινηθούν ανάμεσα σε 0,65-0,70 ευρώ.

Ερωτηματικό, βέβαια, είναι η τιμή που αναμένεται να δώσει η ΔΕΗ -2,76%. Όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το Euro2day.gr, και η Επιχείρηση ετοιμάζεται να ανακοινώσει ακριβότερο τιμολόγιο. Αυτό είναι δεδομένο. Το στοίχημα είναι αν τα 0,486 ευρώ την κιλοβατώρα που έδωσε για τον Αύγουστο θα ξεπεράσουν τα 0,60 ευρώ τον επόμενο μήνα, ή θα διατηρηθούν κοντά σε αυτά τα επίπεδα, ώστε να υπάρχει το (ψυχολογικό) 5άρι μπροστά και όχι το 6άρι. Θα εξαρτηθεί, όπως λένε οι πληροφορίες, από τις πιέσεις που θα ασκηθούν στη ΔΕH, η οποία θα πρέπει να συνεκτιμήσει και όλες τις τρέχουσες συνθήκες της αγοράς.
Πέραν αυτών, η ΔΕΗ -2,76% φέρεται να χάνει αρκετές δεκάδες εκατομμύρια από την τιμή που έδωσε για τον Αύγουστο, οπότε εκτιμάται ότι δεν έχει περιθώρια μεγάλης διαφοροποίησης από τους υπόλοιπους παίκτες της αγοράς. Ήδη, η μέση χονδρεμπορική τιμή του τρέχοντος μήνα μέχρι σήμερα διαμορφώνεται στα 384,09 ευρώ τη μεγαβατώρα, έναντι 129,75 ευρώ/MWh στο ίδιο διάστημα πέρυσι.

Η εκτίμηση είναι ότι στο κλείσιμο του Αυγούστου θα ξεπεράσει τα 400 ευρώ, χωρίς να αποκλείεται να φθάσει και 420 ευρώ, όταν τον Ιούλιο έκλεισε στα 338,14 ευρώ/MWh. Σήμερα, μάλιστα, η Ελλάδα κάνει τη διαφορά με τη Βουλγαρία από κοντά, καθώς είναι οι δύο χώρες που παρουσιάζουν αύξηση της χονδρικής τιμής, σε αντίθεση με όλη την υπόλοιπη Ευρώπη, που διορθώνει προς τα κάτω τις δικές της τιμές.

Εφόσον επαληθευτούν οι αυξήσεις αυτές, τότε το 1,136 δισ. ευρώ που διατέθηκε για τις επιδοτήσεις του Αυγούστου θα εκτοξευθεί στο 1,6 δισ. ευρώ για τον Σεπτέμβριο. Ήδη, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, που παρακολουθεί όλες τις εξελίξεις της αγοράς και σε διεθνές επίπεδο, «σπαζοκεφαλιάζει» για τις επιπλέον δαπάνες που θα απαιτηθούν για να μη διαταραχθεί η επιδοματική πολιτική της.

Προμηθευτές που μίλησαν στο Euro2day.gr εκτιμούν ότι ο Σεπτέμβριος θα είναι απρόβλεπτος μήνας, με υψηλό ρίσκο. Τα futures του TTF για το φυσικό αέριο δίνουν τιμή για τον επόμενο μήνα στα 235 ευρώ τη μεγαβατώρα, ενώ τα futures για τη χονδρεμπορική τιμή του ηλεκτρισμού τον ίδιο μήνα διαμορφώνουν τιμή στα 550-560 ευρώ τη μεγαβατώρα. Αυτό ακριβώς το ρίσκο επιδιώκουν να καλύψουν οι προμηθευτές με τις αυξημένες τιμές προμήθειας που θα δώσουν, οι οποίες θα έχουν το αναλογούν premium.

Η εικόνα αυτή για τον επόμενο μήνα ενισχύεται και από τη ρευστότητα και την ανησυχία που επικρατεί ήδη στην Ευρώπη, για την αμφίβολη πλήρωση των αποθηκών με τα αναγκαία αποθέματα φυσικού αερίου ενόψει του χειμώνα, τη συνεχιζόμενη διαμάχη Γερμανίας-Ρωσίας για την επισκευή του Nord Stream 1, την απώλεια μίας διαδρομής για την προμήθεια της Γηραιάς Ηπείρου με ρωσικό φυσικό αέριο και βέβαια τις άγνωστες προθέσεις της Ρωσίας για το ανοιγοκλείσιμο της κάνουλας των συμφωνημένων ποσοτήτων.

Οι νέες αυξημένες τιμές του ρεύματος που προεξοφλούνται αναμένεται να «βάλουν φωτιά» στους προϋπολογισμούς νοικοκυριών και επιχειρήσεων, ενώ δεν αποκλείεται να πιέσουν ακόμη περισσότερο την ήδη περιορισμένη ρευστότητα της αγοράς, με εκτίναξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών. Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες που διέρρευσαν, το ΥΠΕΝ προτίθεται να προχωρήσει από το Φθινόπωρο σε αλλαγή του Κώδικα Προμήθειας, σε μια προσπάθεια να βάλει φρένο στον ενεργειακό τουρισμό. Έτσι ώστε να μην μπορεί κανείς να αλλάξει προμηθευτή αν δεν έχει τακτοποιήσει πρώτα τα χρέη του στον προηγούμενο. Σήμερα δεν ισχύει αυτό, ο κάθε καταναλωτής μπορεί να πηγαίνει χωρίς πέναλτι από πάροχο σε πάροχο, με «οδηγό» τη χαμηλότερη τιμή.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.