Ποιο είδος θέρμανσης συμφέρει περισσότερο την τσέπη του καταναλωτή;-Τα «συν» και τα «πλην» κάθε επιλογής

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ
Τι πρέπει να προξέτε

Το φετινό επίδομα θέρμανσης θα καλύψει όλες τις μορφές ενέργειας, ενώ για όσους χρησιμοποιούν ηλεκτρικό ρεύμα το ποσό θα είναι κατά 25% υψηλότερο από όσους χρησιμοποιούν πετρέλαιο, δήλωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θόδωρος Σκυλακάκης.

Σύμφωνα με τον υπουργό, η Κοινή Υπουργική Απόφαση για το επίδομα θέρμανσης θα υπογραφεί σύντομα και θα περιλαμβάνει επιδότηση για όλες τις μορφές θέρμανσης, όπως πετρέλαιο, φυσικό αέριο και ηλεκτρικό ρεύμα. Μάλιστα, όσοι θερμαίνονται με ηλεκτρικό ρεύμα θα λάβουν μεγαλύτερη επιδότηση. Για το πετρέλαιο θέρμανσης, η διάθεση ξεκίνησε χωρίς επιδότηση στην αντλία, ενώ το επίδομα θέρμανσης θα δοθεί σύμφωνα με τα κριτήρια που ίσχυαν και πέρυσι. Η επιδότηση θα κυμαίνεται από 100 έως 1.000 ευρώ, ανάλογα με τα εισοδηματικά και άλλα κριτήρια, τα οποία, όπως ανέφερε ο υπουργός, είναι αυξημένα σε σχέση με άλλα επιδόματα. Αν και σημείωσε ότι η αρμοδιότητα για την προσαρμογή αυτών των κριτηρίων ανήκει στο Υπουργείο Οικονομικών.

Το τελικό ποσό της επιδότησης θα καθοριστεί με βάση τα δεδομένα της περσινής περιόδου, όπου η Ελλάδα χωρίστηκε σε 12.000 περιοχές, λαμβάνοντας υπόψη τις κλιματικές συνθήκες κάθε περιοχής.

Ο Θεόδωρος Σκυλακάκης εξήγησε ότι η επιδότηση θα καταβληθεί σε δύο δόσεις. Η πρώτη, που θα αντιστοιχεί περίπου στο 60% του συνολικού ποσού, θα δοθεί τον Δεκέμβριο, ενώ η δεύτερη δόση, που θα καλύπτει το υπόλοιπο 40%, θα καταβληθεί στο τέλος της περιόδου, αφού πρώτα ληφθούν υπόψη οι πραγματικές καιρικές συνθήκες που επικράτησαν το χειμώνα.

Παράλληλα, ο Ενεργειακός Επιθεωρητής Μιχάλης Χριστοδουλίδης, μιλώντας στο Newsbomb.gr, ανέλυσε το κόστος θέρμανσης για ένα νοικοκυριό, με διαμέρισμα 80 με 100 τ.μ. με μέτρια μόνωση στο λεκανοπέδιο Αθηνών, όπου το σύστημα θέρμανσης λειτουργεί 8 με 10 ώρες την ημέρα. Σε ανάλυση που παραχώρησε στο Newsbomb.gr παρουσίασε τη διαφοροποίηση του κόστους ανάλογα με την πηγή θέρμανσης και την ενεργειακή απόδοση των συστημάτων.

Συγκεκριμένα:
– Το κόστος θέρμανσης με πετρέλαιο, με τιμή λίτρου 1,20€/lt και μηνιαία κατανάλωση 150 lt, ανέρχεται σε 180 ευρώ

– Για θέρμανση με φυσικό αέριο, με τιμή θερμικής KWh στα 0,065€ και μηνιαία κατανάλωση 1582 KWh, το κόστος φτάνει τα 103 ευρώ.

– Η χρήση κλιματιστικών inverter Α++ (1 τεμάχιο 18.000 Btu και 2 τεμάχια 9.000 Btu) με κόστος 18 λεπτά την KWh και μηνιαία κατανάλωση 735 KWh, έχει συνολικό κόστος *132 ευρώ*, ενώ χωρίς inverter η μηνιαία κατανάλωση ανέρχεται σε 1320 KWh, με κόστος 237 ευρώ.

– Θέρμανση με ηλεκτρικά σώματα ή ηλεκτρικές θερμάστρες (3 τεμάχια 2000W), με κόστος 18 λεπτά την KWh και μηνιαία κατανάλωση 1440 KWh, κοστίζει 259 ευρώ.

– Η χρήση αντλίας θερμότητας αέρα-νερού υψηλής ενεργειακής απόδοσης (Α+, COP>3.20) με μεσαίες θερμοκρασίες (προσαγωγή ζεστού νερού στους 55℃) και μηνιαία κατανάλωση 480 KWh, κοστίζει 86 ευρώ.

Βιομάζα, ξυλεία και πέλλετ, τζάκια
Μετά υπάρχει η βιομάζα, π.χ., ξυλεία ή πέλλετ. Με αυτά τα συστήματα, «επιτυγχάνεται πολύ καλής ποιότητας θέρμανση, αλλά χρειάζεται χώρος αποθήκευσης της βιομάζας, γι’ αυτό και το συγκεκριμένο σύστημα είναι επίσης πολύ ευκολότερο να εγκατασταθεί σε μια περιαστική κατοικία, παρά σε αστικό περιβάλλον, καθώς σε ένα διαμέρισμα συνήθως δεν υπάρχουν επαρκείς αποθηκευτικοί χώροι. Σε αυτήν τη μορφή θέρμανσης υπάρχει επίσης το πρόβλημα της εκπομπής αιωρούμενων σωματιδίων από την καύση της βιομάζας. Από άποψη εκπομπών CO2 τα συστήματα αυτά είναι ουδέτερα, αλλά εκπέμπονται σωματίδια, οπότε αν τα χρησιμοποιήσουμε σε μεγάλο αριθμό κτηρίων στο αστικό περιβάλλον θα είχαμε μείζον πρόβλημα» επισημαίνει ο δρ Παπαδόπουλος.

Ως προς το τζάκι, τέλος, επισημαίνει πως ως βασικό σύστημα θέρμανσης, ακόμα και αυτό που ονομάζεται -λανθασμένα- «ενεργειακό», δεν έχει μεγάλο βαθμό απόδοσης, αν και είναι σαφώς καλύτερο από το κοινό τζάκι. «Ναι, τα παλιά παραδοσιακά σπίτια ακόμα και στη δυτική Μακεδονία κάποτε θερμαίνονταν με τζάκια, αλλά εκείνα τα τζάκια ήταν πολύ μεγάλα, όχι διακοσμητικά, όπως είναι συνήθως τα σημερινά στα αστικά διαμερίσματα. Τα τζάκια, όπως και όλα τα συστήματα ακτινοβολίας, δεν βοηθούν στη θερμική άνεση. Μπορείς να καθίσεις στα 2-3 μέτρα μπροστά από ένα τζάκι και να ζεσταθεί το μπροστινό μέρος του σώματός σου και το πίσω να κρυώνει. Αν το συνδέσεις με το υπόλοιπο σύστημα για να θερμαίνεις το νερό που κυκλοφορεί στα θερμαντικά σώματα, προκύπτει όφελος. Επιπλέον, σε όποιο σύστημα χρησιμοποιεί ξυλεία ή πέλετ, καλό είναι να εξετάσει κανείς και τον παράγοντα της τιμής της ξυλείας, η οποία εξαρτάται από τη διαθεσιμότητα ξύλων και τις τιμές του πετρελαίου. Αν έχεις πρόσβαση σε φθηνή ξυλεία, πχ, γιατί ζεις σε ένα χωριό και την αγοράζεις από τον δασικό συνεταιρισμό, μπορείς να θερμάνεις ένα σπίτι σε σχετικά καλή τιμή. Στα αστικά κέντρα όμως, η τιμή της ξυλείας δεν είναι κατ’ ανάγκην ό,τι οικονομικότερο υπάρχει» σημειώνει.




Τι άλλο πρέπει να έχουν υπόψη τους οι καταναλωτές
Η τακτική συντήρηση σε λέβητα και καυστήρα είναι απαραίτητη. Ακόμη και σε κτήρια σχετικά καινούργια, η κακή συντήρηση επιφέρει μείωση της απόδοσης θέρμανσης από 10% έως 20%. Η συντήρηση του καυστήρα πετρελαίου είναι απαραίτητη κάθε χρόνο, αυτή του φυσικού αερίου ανά διετία και ο καθαρισμός του λέβητα σε πιο αραιά διαστήματα. Ειδικά αν πρόκειται για λέβητα πετρελαίου ο καθαρισμός επιβάλλεται κάθε τετραετία.

Όταν, συνήθως για οικονομικούς λόγους, επιλέγονται μεμονωμένα συστήματα θέρμανσης, που λειτουργούν π.χ. σε ένα ή δύο δωμάτια, μπορεί η λύση να φαντάζει συμφέρουσα, αλλά τελικά αποδεικνύεται ακριβότερη από ό,τι υπολογίζεται αρχικά. Πχ, όταν υπάρχουν πολύ χαμηλές θερμοκρασίες εξωτερικά, η χρήση ενός παλιού κλιματιστικού για θέρμανση έχει πολύ χαμηλή απόδοση, άρα χρειάζεται να είναι συνέχεια σε λειτουργία, κάτι που τελικά κοστίζει ακριβά. Επίσης, τα ηλεκτρικά θερμαντικά σώματα είναι ενεργειακά δαπανηρά, ενώ ζεσταίνουν μόνο τοπικά και μόνο τον αέρα, αλλά όχι τους τοίχους ή το πάτωμα.

Η διακοπτόμενη λειτουργία στα συστήματα θέρμανσης στις οικοδομές (π.χ., κλείσιμο των καλοριφέρ όταν οι ένοικοι λείπουν στη δουλειά), ειδικά εφόσον το κτήριο είναι θερμομονωμένο, δεν είναι η οικονομικότερη λύση. Αν λείπει κάποιος οκτώ ή δέκα ώρες είναι πολύ καλύτερα να ρυθμίσει τη θερμοκρασία στους 15 βαθμούς, παρά να κλείσει το σύστημα τελείως.

Φέτος, που ο καλός αερισμός του σπιτιού είναι -λόγω της πανδημίας- ακόμα πιο σημαντικός, οι καταναλωτές πρέπει να έχουν υπόψη τους ότι ο καλύτερος -ως προς τη θέρμανση- τρόπος αερισμού είναι ο εντατικός σύντομης διάρκειας. Είναι δηλαδή καλύτερο να αερίζουμε όλο το σπίτι για 5 ή 10 λεπτά με ορθάνοιχτα παράθυρα κάθε 1 ή 2 ώρες, παρά για μισή ώρα με μισάνοιχτα, όταν η εξωτερική θερμοκρασία είναι χαμηλή ανάλογα με την εξωτερική θερμοκρασία. Κι αυτό διότι όταν τα παράθυρα ανοίξουν για σύντομο χρόνο, δεν προλαβαίνουν να κρυώσουν τα δομικά στοιχεία του σπιτιού (πάτωμα, τοίχοι).

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.
Γίνετε μέλος στο κανάλι Magnesianews στο Messenger για όλες τις τελευταίες ειδήσεις.