Ποιοι παράγοντες θα καθορίσουν το ύψος της ύφεσης

Ο τουρισμός, η πορεία του ΑΕΠ – για το οποίο με ενδιαφέρον αναμένονται τα στοιχεία από την Ελληνική Στατιστική Αρχή για το α’ τρίμηνο του έτους- αλλά και η εισροή ευρωπαϊκών πόρων θα καθορίσουν το ύψος της ύφεσης για το 2020.

Όπως τόνισε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ACTION24, η ελληνική κυβέρνηση προσδοκά να ξεκινήσει το ταχύτερο δυνατό, η εκταμίευση ευρωπαϊκών πόρων όπως είναι από το πρόγραμμα SURE για τη χρηματοδότηση του ελληνικού προγράμματος ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ. Παράλληλα, ο υπουργός Οικονομικών δήλωσε ότι η ελληνική κυβέρνηση προσδοκά οι ηγέτες της Ε.Ε. να καταλήξουν σε συμφωνία για το Ταμείο Ανάκαμψης τον Ιούνιο ή Ιούλιο, ώστε τα πρώτα χρήματα να έρθουν ακόμα και εντός του 2020.

Σήμερα το μεσημέρι αναμένονται επίσης οι ανακοινώσεις της ΕΚΤ, για το αν τελικά θα προχωρήσει σε αύξηση των πόρων του έκτακτου προγράμματος αγοράς ομολόγων (PEPP) κατά 500 δισ. ευρώ, πρόγραμμα στο οποίο συμμετέχουν και τα ελληνικά ομόλογα, ή θα προϊδεάσει για πιθανή παράταση της εφαρμογής του συγκεκριμένου προγράμματος και μετά το τέλος του έτους.

Οι ανακοινώσεις είναι πιθανό να επιταχύνουν την απόφαση της Ελλάδας για μία ακόμα έξοδο στις αγορές, με τον Χρήστο Σταϊκούρα να το τοποθετεί αυτόν το μήνα ή τον Ιούλιο. Σε κάθε περίπτωση η Ελλάδα (ελληνικό δημόσιο και τράπεζες) βγαίνει κερδισμένη από το γεγονός ότι τα ελληνικά ομόλογα υπάγονται στο έκτακτο QE. Ήδη έως το τέλος Μαΐου η ΕΚΤ είχε προχωρήσει στην αγορά ελληνικού χρέους 4,6 δισ. ευρώ.

Παράλληλα, με ενδιαφέρον αναμένονται και οι αναθεωρημένες εκτιμήσεις της ΕΚΤ για την ύφεση στην ευρωζώνη. Με βάση τις τελευταίες δηλώσεις της προέδρου της Κριστίν Λαγκάρντ η οικονομία στην ευρωζώνη θα συρρικνωθεί μεταξύ 8% και 12% ωστόσο τότε είχε παραπέμψει στις αναθεωρημένες προβλέψεις της ΕΚΤ οι οποίες θα ανακοινωθούν σήμερα. Όσον αφορά την ύφεση στην Ελλάδα για φέτος, ο Χρήστος Σταϊκούρας επεσήμανε ότι έως τώρα οι εκτιμήσεις του οικονομικού επιτελείου για ύφεση 5% με 8% (με βάση το δυσμενές σενάριο) δεν έχουν αλλάξει καθώς το οικονομικό επιτελείο έχει συμπεριλάβει στις προβλέψεις του π.χ. και το ενδεχόμενο επανάληψης της πανδημίας το Φθινόπωρο.

Σήμερα συνεδριάζει και το EuroWorking Group προκειμένου να προετοιμάσει τη συνεδρίαση του Eurogroup της 11η Ιουνίου. Το EWG αναμένεται να συζητήσει μεταξύ άλλων, την έκθεση των θεσμών για την Ελλάδα στο πλαίσιο της 6ης μεταμνημονιακής αξιολόγησης και να προεγκρίνει την εκταμίευση των 767 εκατ. ευρώ. Τη σκυτάλη για τις οριστικές αποφάσεις θα πάρουν οι υπουργοί Οικονομικών στη συνεδρίαση του Eurogroup στις 11 του μηνός προκειμένου να «ανάψουν το πράσινο φως» για την εκταμίευση. Το συγκεκριμένο ποσό με βάση την έκθεση των θεσμών θα πάει για την αποπληρωμή του χρέους, στηρίζοντας τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας.

Στην ίδια συνεδρίαση θα παρουσιαστεί και η έκθεση αξιολόγησης του τρίτου προγράμματος στήριξης της Ελλάδας από τον επικεφαλής της ομάδας και πρώην Ευρωπαίο Επίτροπο Οικονομικών Υποθέσεων Χοακίν Αλμούνια.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.