Πώς αμείβεται η εργασία κατά τη 15η Αυγούστου

Η 15η Αυγούστου ανήκει στις υποχρεωτικές αργίες, κατά τις οποίες απαγορεύεται η απασχόληση των μισθωτών, καθώς και η λειτουργία των επιχειρήσεων, εκτός από εκείνες που νόμιμα λειτουργούν τις Κυριακές και κατά τις υποχρεωτικές αργίες, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του Κέντρου Πληροφόρησης Εργαζομένων & Ανέργων της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών Ελλάδας (ΚΕΠΕΑ/ΓΣΕΕ).

Φέτος, η 15η Αυγούστου συμπίπτει με την ημέρα του Σαββάτου, με αποτέλεσμα να ισχύουν τα εξής:

Για τους μισθωτούς που δεν θα απασχοληθούν κατά την 15η Αυγούστου, ισχύουν τα εξής:

1) Επί συστήματος εξαημέρου εργασίας.

α) Οι ημερομίσθιοι που δεν θα απασχοληθούν για λόγους που δεν οφείλονται σε αυτούς, θα πάρουν το συνήθως καταβαλλόμενο για τη συγκεκριμένη ημέρα ημερομίσθιό τους.

β) Οι επί μηνιαίο μισθό δεν δικαιούνται άλλη αμοιβή πέραν από το καταβαλλόμενο μισθό τους.

2) Επί συστήματος πενθημέρου εργασίας.

Για την εβδομάδα από 10 έως 15 Αυγούστου, οι μισθωτοί που θα απασχοληθούν από Δευτέρα έως Παρασκευή, δικαιούνται τα εξής:

α) Οι ημερομίσθιοι: ένα ημερομίσθιο επιπλέον.

β) Οι μισθωτοί δεν δικαιούνται άλλη αμοιβή πέραν του μισθού τους.

Για τους μισθωτούς που θα απασχοληθούν κατά την 15η Αυγούστου, ισχύουν τα εξής:

α) Οι ημερομίσθιοι θα λάβουν το συνηθισμένο ημερομίσθιό τους και προσαύξηση 75%, που θα υπολογιστεί στο νόμιμο ωρομίσθιό τους, για όσες ώρες απασχοληθούν.

β) Οι επί μηνιαίο μισθό θα λάβουν τόσα ωρομίσθια, όσες ώρες απασχοληθούν και προσαύξηση 75% στο νόμιμο ωρομίσθιό τους.

Επιπλέον, οι εργαζόμενοι θα πρέπει να γνωρίζουν ότι:

– Δεν υπάρχει θέμα μεταθέσεως της γιορτής σε άλλη μέρα, διότι, με το άρθρο 7 του ν. 1400/83, καταργήθηκαν τόσο για τον ιδιωτικό, όσο και για το δημόσιο τομέα, οι διατάξεις περί μεταθέσεως εορτών-αργιών, όταν συμπίπτουν με Κυριακή ή Σάββατο.

– Εάν η απασχόληση τόσο των ημερομισθίων, όσο και των επί μηνιαίο μισθό, κατά την 15η Αυγούστου, είναι πέρα των 40 ωρών, οφείλεται εκτός από την προσαύξηση και πρόσθετη αμοιβή, λόγω υπερεργασίας, κλπ.

– Το ημερομίσθιο της 15ης Αυγούστου το δικαιούνται και οι μισθωτοί που βρίσκονται σε άδεια, χωρίς να προσμετρήσουν, όμως, τη μέρα αυτή στις εργάσιμες ημέρες της άδειάς τους. Οι αμειβόμενοι με μηνιαίο μισθό δεν θα πάρουν πρόσθετο ημερομίσθιο για την αργία, αλλά και στην περίπτωση αυτή δεν θα προσμετρηθεί η ημέρα της αργίας στις εργάσιμες ημέρες της άδειάς τους.

– Δεν δικαιούνται το ημερομίσθιο οι μισθωτοί που θα απέχουν από την εργασία τους για τους δικούς τους λόγους, αν η επιχείρηση λειτουργεί νόμιμα κατά τις Κυριακές και τις αργίες.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.