Πώς πληρώνετε ΕΝΦΙΑ σε περισσότερες δόσεις

Στο τέλος του μήνα περισσότεροι από 6 εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων θα κληθούν να πληρώσουν την πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ.

Αν και ο φόρος ακινήτων έχει μειωθεί σημαντικά για όλους τους ιδιοκτήτες και έχουν αυξηθεί οι δόσεις, αρκετοί δυσκολεύονται να ανταποκριθούν στις φορολογικές τους υποχρεώσεις. Ωστόσο, υπάρχουν λύσεις.

Κάποιες δόσεις είναι άτοκες και κάποιες κοστίζουν. Συγκεκριμένα, οι ιδιοκτήτες ακινήτων μπορούν να χρησιμοποιήσουν έναν από τους τρόπους που ακολουθούν για την πληρωμή του ΕΝΦΙΑ. Ειδικότερα:

• Σε 10 μηνιαίες άτοκες δόσεις. Η πληρωμή της 1ης δόσης εκπνέει στο τέλος Μαΐου και η τελευταία τέλος Φεβρουαρίου 2024.

• Αποπληρωμή του συνολικού ποσού με πιστωτική κάρτα σε 12 άτοκες δόσεις. Σημειώνεται ότι στην περίπτωση της εφάπαξ αποπληρωμής του ΕΝΦΙΑ δεν υπάρχει έκπτωση φόρου όπως ισχύει στον φόρο εισοδήματος.

• Ρύθμιση της οφειλής του ΕΝΦΙΑ με την πάγια ρύθμιση της εφορίας. Η ρύθμιση είναι έντοκη, αλλά οι φορολογούμενοι θα έχουν τη δυνατότητα αποπληρωμής σε έως και 24 δόσεις. Το επιτόκιο φθάνει το 4,37% για τις 12 δόσεις και 5,87% για τις 24 δόσεις. Για την ένταξη στη ρύθμιση δεν χρειάζεται να έχει καταστεί ληξιπρόθεσμη καμία δόση της οφειλής του εκκαθαριστικού. Η αίτηση για την υπαγωγή στη ρύθμιση πρέπει να συμπληρωθεί και να υποβληθεί ηλεκτρονικά μαζί με σχετική υπεύθυνη δήλωση. Η ηλεκτρονική υποβολή της αίτησης και της απαιτούμενης υπεύθυνης δήλωσης γίνεται μέσω ειδικής εφαρμογής του συστήματος Τaxisnet, που είναι διαθέσιμη στην ιστοσελίδα της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), στην ηλεκτρονική διεύθυνση aade.gr. Κατά την ηλεκτρονική υποβολή και συμπλήρωση της αίτησης και της υπεύθυνης δήλωσης, ο οφειλέτης υποχρεούται να συμπληρώνει τα σχετικά πεδία που εμφανίζονται στην οθόνη του υπολογιστή του. Ο φορολογούμενος θα πρέπει να συμπληρώσει στοιχεία που αποτυπώνουν την πραγματική εισοδηματική και περιουσιακή του κατάσταση. Στο πλαίσιο αυτό θα μπορεί να επιλέξει την άντληση των στοιχείων αυτών από τις ήδη υποβληθείσες δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων και τις ήδη υποβληθείσες δηλώσεις Ε9.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων προκύπτει ότι σε 7.178.651 φυσικά πρόσωπα βεβαιώθηκε κύριος φόρος ύψους 2,147 δισ. ευρώ. Μετά τις εκπτώσεις και τις φοροαπαλλαγές 413 εκατ. ευρώ, το ποσό που καλούνται να πληρώσουν 6.095.089 φυσικά πρόσωπα διαμορφώθηκε σε 1,734 δισ. ευρώ. Σε ό,τι αφορά τις 64.363 επιχειρήσεις, βεβαιώθηκε ΕΝΦΙΑ 534,3 εκατ. ευρώ. Ο συνολικός φόρος (φυσικά και νομικά πρόσωπα) ανέρχεται στο ποσό των 2,268 δισ. ευρώ. Σημειώνεται ότι ο ΕΝΦΙΑ, ανάλογα με την αξία της ακίνητης περιουσίας, για όλα τα φυσικά πρόσωπα έχει μειωθεί κατά:

• 30% για αξία ακίνητης περιουσίας έως και 100.000 ευρώ.

• 25% για αξία ακίνητης περιουσίας έως και 150.000 ευρώ.

• 20% για αξία ακίνητης περιουσίας έως και 250.000 ευρώ.

• 15% για αξία ακίνητης περιουσίας έως και 300.000 ευρώ.

• 10% για αξία ακίνητης περιουσίας έως 400.000 ευρώ.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.