Πόσες αυξήσεις θα λάβουν οι συνταξιούχοι, που βγήκαν σε σύνταξη μετά το 2016

Αυξήσεις, που ξεκινούν από τα 397 ευρώ και φτάνουν στα 893 ευρώ προβλέπονται για άτομα, που είχαν παράλληλη ασφάλιση, δηλαδή δυο διαφορετικά ταμεία και συνταξιοδοτήθηκαν μετά το 2016.

Οι μεγαλύτερες εκκρεμότητες, όπως αναφέρει ο Ελεύθερος Τύπος, μέχρι σήμερα αφορούν συνταξιούχους, που είχαν παράλληλη ασφάλιση κι έχουν πάνω από δυο ταμεία ταυτόχρονα. Επί μέρους προβλήματα υπάρχουν σε διαφορετικά ταμεία, που συγχωνεύθηκαν με το ΙΚΑ – ΕΦΚΑ.

Οι αυξήσεις στις συντάξεις υπολογίζονται πάνω στις μεικτές αποδοχές του ασφαλισμένου. Διαμορφώνεται όμως η τελική σύνταξη μετά τις κρατήσεις, που γίνονται μετά το 2011, για την Εισφορά Αλληλεγγύης Συνταξιούχων και τις κρατήσεις για υγειονομική περίθαλψη.

Ο ασφαλισμένος έχει δικαίωμα να πάρει σύνταξη από το ταμείο που είχε τις καλύτερες αποδοχές, προτού δημιουργηθεί ο ΕΦΚΑ ενώ από το δεύτερο ταμείο μπορεί να επιλέξει την προσαύξηση ή την δεύτερη ανταποδοτική σύνταξη.

Σύμφωνα όμως με τους υπολογισμούς, που έχουν γίνει, συμφέρει καλύτερα τους ασφαλισμένους, που έχουν παράλληλη ασφάλιση να προτιμήσουν την προσαύξηση σύνταξης.

Η παράλληλη ασφάλιση συμφέρει κι αυξάνεται η σύνταξη όσο περισσότερα είναι τα χρόνια της παράλληλης ασφάλισης κι αφορά νέους συνταξιούχους, από τις 13/5/2016 κι έπειτα.

Παραδείγματα συνταξιούχων που θα λάβουν αύξηση
Ασφαλισμένος του Δημοσίου με παράλληλη ασφάλιση στο ΤΣΑΥ ως το 2016, που είχε διπλές εισφορές εφόσον θεμελιώνει το 2024 δικαίωμα συνταξιοδότησης μετά από 40 χρόνια δουλειάς, μπορεί να πάρει μία ανταποδοτική και εθνική σύνταξη (η λεγόμενη βασική σύνταξη) και ταυτόχρονα να πάρει από το δεύτερο ταμείο την προσαύξηση ή την ανταποδοτική σύνταξη.
Ως ασφαλισμένος λ.χ. στο ΤΣΑΥ αν οι αποδοχές ως προς τη σύνταξή του είναι 1000 ευρώ, τότε μπορεί να περιμένει προσαύξηση σύνταξης έως 480 ευρώ. Αν όμως επιλέξει να πάρει δεύτερη ανταποδοτική τότε μπορεί να πάρει 303 ευρώ.

Πηγή: https://www.newsbomb.gr/

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.