Πού θα γίνουν οι 24750 έλεγχοι της ΑΑΔΕ για το 2018

Υποθέσεις που θα ελεγχθούν έχουν επιλεγεί με βάση συγκεκριμένα κριτήρια κινδύνου και είναι κατηγοριοποιημένες με φθίνουσα σειρά με βάση τους αρνητικούς πόντους που έχουν πάρει από την ΑΑΔΕ

Οι σοβαρές φορολογικές υποθέσεις μετά τις 6 Φεβρουαρίου αυτές που κινδυνεύουν με παραγραφή , οι περιπτώσεις μη υποβολής φόρου εισοδήματος και όσες βρίσκονται ήδη σε όλα τα στάδια ελέγχου θα είναι η πρώτη ύλη για το στόχο των 24.750 ελέγχων που έχει προγραμματίσει για φέτος η ΑΑΔΕ.

Σε εγκύκλιο που υπέγραψε ο Διοικητής της ΑΑΔΕ κ. Γιώργος Πιστιλής και δημοσιοποιήθηκε στο ΦΕΚ υποθέσεις που θα ελεγχθούν έχουν επιλεγεί με βάση συγκεκριμένα κριτήρια κινδύνου και είναι κατηγοριοποιημένες με φθίνουσα σειρά με βάση τους αρνητικούς πόντους που έχουν πάρει από την ΑΑΔΕ . Οι προϊστάμενοι των ελεγκτικών υπηρεσιών θα πρέπει να κάνουν ειδική λίστα για την προτεραιότητα ελέγχων για τους υπαλλήλους τους το αργότερο 20 ημέρες μετά την ανάρτηση του συνόλου των υποθέσεων στο Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα της ΑΑΔΕ

Ανεξάρτητα από την προτεραιοποίησή τους ή μη ολοκληρώνονται άμεσα οι κάτωθι υποθέσεις προς έλεγχο:

α) Υποθέσεις που αφορούν σε εκθέσεις έρευνας των Υ.Ε.Δ.Δ.Ε.

β) Υποθέσεις που αφορούν σε πορισματικές εκθέσεις που διαβιβάζονται στην Α.Α.Δ.Ε. από τη Διεύθυνση Ερευνών Οικονομικού Εγκλήματος για υποθέσεις που αφορούν σε επιστροφές φόρων.

δ) Υποθέσεις που αφορούν σε έλεγχο βάσει δείγματος, δικαιούχων που έτυχαν επιστροφής Φ.Π.Α., καθώς και δικαιούχων νομικών προσώπων και νομικών οντοτήτων που έτυχαν επιστροφής φόρου εισοδήματος, χωρίς έλεγχο.

ε) Υποθέσεις για τις οποίες έχει εκδοθεί σημείωμα διαπιστώσεων με τα αποτελέσματα του φορολογικού ελέγχου και προσωρινός προσδιορισμός φόρων και προστίμων κατά τη δημοσίευση της εγκυκλίου των ελέγχων για το 2018

στ) Υποθέσεις για τις οποίες επίκειται η έκδοση σημειώματος διαπιστώσεων και προσωρινού προσδιορισμού φόρου και προστίμου, συνεκτιμώντας αιτιολογημένα στο Ο.Π.Σ. Elenxis και τα οριζόμενα στο τελευταίο εδάφιο της παραγράφου 4 της παρούσας.

ζ) Υποθέσεις που προέκυψαν από εισαγγελικές παραγγελίες, εντολές ανακριτικών και προανακριτικών πράξεων, περιλαμβανομένων αιτημάτων και εντολών διενέργειας φορολογικών ελέγχων που έχουν προκύψει από εντολή οποιασδήποτε Εισαγγελικής ή Δικαστικής Αρχής, των οποίων ο έλεγχος βρίσκεται σε τελικό στάδιο την 28.2.2018 , ήτοι κατά την ως άνω ημερομηνία έχει εκδοθεί προσωρινός διορθωτικός προσδιορισμός φόρου ή αίτημα παροχής πληροφοριών του άρθρου 14 του Κ.Φ.Δ..

η) Υποθέσεις των Δ.Ο.Υ και Υ.Ε.Δ.Δ.Ε. που αφορούν σε διενέργεια μερικού επιτόπιου ελέγχου διαπίστωσης της εκπλήρωσης των φορολογικών υποχρεώσεων, της τήρησης των βιβλίων και της έκδοσης των φορολογικών στοιχείων, σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις, για φορολογουμένους που ασκούν οποιαδήποτε δραστηριότητα ή διακινούν αγαθά.

θ) Υποθέσεις που αφορούν σε διασταυρωτικούς ελέγχους ενδοκοινοτικών συναλλαγών (VIES), υποθέσεις πολυμερών (ταυτόχρονων) ελέγχων που διενεργούνται από ελληνικές και αλλοδαπές φορολογικές αρχές, υποθέσεις διενέργειας ελέγχου στο πλαίσιο επανάληψης διαδικασίας καθώς και σε εκτέλεση προδικαστικής απόφασης. Οι έλεγχοι της παρούσας παραγράφου λαμβάνονται υπόψη στη στοχοθεσία των ελέγχων, πλην αυτών της ως άνω περίπτωσης (η).

6. Νέες υποθέσεις που εισάγονται στην ελεγκτική υπηρεσία δύνανται να μοριοδοτούνται σε μεταγενέστερα χρονικά διαστήματα με βάση τα κριτήρια ανάλυσης κινδύνων του Παραρτήματος Ι της παρούσας ή με νέα, ίσης συνολικής μοριοδότησης, κριτήρια και αναταξινομούνται στον κατάλογο των προτεραιοποιημένων υποθέσεων κατά φθίνουσα σειρά, βάσει της μοριοδότησης που έλαβαν και του βαθμού εξέλιξης της ελεγκτικής διαδικασίας των αρχικά προτεραιοποιημένων υποθέσεων σύμφωνα με τα ανωτέρω. Τα οριζόμενα στην παράγραφο 4 της παρούσας εφαρμόζονται αναλόγως και για τις νέες υποθέσεις

7. Από τις υποθέσεις που ελέγχονται κατά προτεραιότητα σύμφωνα με τα ανωτέρω, οι προϊστάμενοι των ελεγκτικών υπηρεσιών προτεραιοποιούν και προβαίνουν στην έκδοση πράξεων διορθωτικού προσδιορισμού φόρων και προστίμων, κατά τα οριζόμενα στην παρ. 2 του άρθρου 28 του ν. 4174/2013, ως κάτωθι:

α) για ελεγχόμενες χρήσεις 2002 και μετά, με βάση τις διατάξεις της παρ. 5 του άρθ. 84 του ν. 2238/1994 περι μη υποβολή δήλωσης στη φορολογία εισοδήματος,

β) για ελεγχόμενες χρήσεις 2007 και μετά, με βάση τις διατάξεις της ύπαρξης πρόσθετων συμπληρωματικά στοιχείων που αποδεικνύουν φοροδιαφυγή ,

γ) για ελεγχόμενες χρήσεις 2012 και 2013, εφόσον έχει εκδοθεί φύλλο ελέγχου με βάση τις διατάξεις της παρ. 1 του άρθ. 84 του ν. 2238/1994 και για φορολογικά έτη 2014 και μετά με βάση τις διατάξεις της παρ. 1 του άρθρου 36 του ν. 4174/2013 περί πενταετούς παραγραφής .

Τα παραπάνω ισχύουν για τις φορολογίες εισοδήματος και Κ.Β.Σ., καθόσον για τις φορολογίες Φ.Π.Α., κεφαλαίου και τελών χαρτοσήμου ισχύουν διαφορετικοί χρόνοι παραγραφής.

8. Η Διεύθυνση Ελέγχων, δύναται να διαβιβάζει δείγμα υποθέσεων που έχουν προτεραιοποιηθεί από τους προϊσταμένους των ελεγκτικών υπηρεσιών, το οποίο δεν μπορεί να υπερβεί συνολικά το 5% αυτών, στη Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων για τις δικές της ενέργειες κατά λόγο αρμοδιότητας.»

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.