Πρόεδρος ΙΝΚΑ: Και το 2022 θα είναι μια ακριβή χρονιά – Κυριαρχεί η αισχροκέρδεια

Ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Καταναλωτών, Γιώργος Λεχουρίτης, μίλησε στο Newsbomb.gr για το φαινόμενο της ακρίβειας, προειδοποιώντας πως και το 2022 θα είναι «μια ακριβή χρονιά».

Αρχικά, ο κ. Λεχουρίτης τόνισε ότι διαψεύστηκαν οι κυβερνητικές εκτιμήσεις πως το φαινόμενο της ακρίβειας θα τελείωνε στα τέλη του 2021, ότι «το φαινόμενο γίνεται μόνιμο και όχι παροδικό».

Ο πρόεδρος του ΙΝ.ΚΑ. επισήμανε ότι ο μέσος πολίτης έχασε το 30% του εισοδήματός του, ενώ και το 2022 αναμένεται να χαθεί ακόμα ένα 30%. Την ίδια ώρα, χαρακτήρισε «φούσκα» την ακρίβεια, σημειώνοντας ότι έχουν εκτιναχθεί οι τιμές στο φυσικό αέριο και το ηλεκτρικό ρεύμα.

«Εμείς προειδοποιήσαμε από τις αρχές του 2021 ότι η ακρίβεια, έρχεται σιγά σιγά, ο κ. Γεωργιάδης έλεγε πως ‘’η αγορά αυτορυθμίζεται’’. Αυτό που έχουμε, δεν είναι ακρίβεια, αλλά αισχροκέρδεια. Δεν υπάρχει ελεγκτικός μηχανισμός», ανέφερε.

Μάλιστα, αναφέρθηκε στο παράδειγμα των φασολιών της Καστοριάς, λέγοντας ότι «οι Καστοριανοί φωνάζουν ότι δεν είχαν αποθέματα λόγω καταστροφών, αλλά η αγορά έχει κατακλυστεί. Εδώ υπάρχουν δύο υποθέσεις: Ή μας κοροϊδεύουν και αισχροκερδούν ή εισάγουν προϊόντα και τα πωλούν ως ελληνικά».

Λεχουρίτης: Άνοδος τιμών και το 2022
«Το 2022 δειλά δειλά ανεβαίνουν οι τιμές στα σούπερ μάρκετ. Ανεβάζουν τις τιμές στον ‘’Θεό’’ και μετά κάνουν δήθεν εκπτώσεις 30-40%, που είναι παραπλάνηση του καταναλωτή» είπε και πρόσθεσε ότι «σε γνωστή αλυσίδα σούπερ μάρκετ έχουν άλλες τιμές στα ράφια και άλλα πληρώνει ο καταναλωτής στο ταμείο».

Ακόμη, ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Καταναλωτών εξαπέλυσε «πυρά» κατά της ΕΛΣΤΑΤ, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «δεν κάνει καλά τη δουλειά της. Εξαπατά τους καταναλωτές και το σύστημα».

«Ακριβή χρονιά το 2022»
Στη συνέχεια, ο Γιώργος Λεχουρίτης επισήμανε ότι «διανύουμε μια ακόμη ακριβή χρονιά», με την κυβέρνηση – όπως είπε – να είναι σε ρόλο «θεατή».

Και συμπλήρωσε «αυξάνεται μεν ο κατώτατος μισθός, αλλά και οι υπόλοιποι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι βιώνουν την ακρίβεια, ενώ στα δύο χρόνια της ακρίβειας αναμένεται να χάσουν το 40% λόγω των ανατιμήσεων».

Μέτρα για την ακρίβεια
Ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Καταναλωτών είπε ότι για να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο της ακρίβειας, πρέπει να παρθούν δύο μέτρα.

«Πρώτον, να μειωθεί ο ειδικός φόρος στα καύσιμα και το πετρέλαιο θέρμανσης, και δεύτερον να μειωθεί ο ΦΠΑ σε προϊόντα όπως τα άλευρα, τα ζυμαρικά, τα σιτηρά και τα όσπρια», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ακόμη, υπογράμμισε ότι «πρέπει να δώσουν αυξήσεις στους μισθούς και τις συντάξεις 15-16%, για να καλυφθεί η χασούρα των καταναλωτών».

Τέλος, ο κ. Λεχουρίτης τόνισε ότι «η αγορά σήμερα βιώνει ότι χειρότερο μπορούσε να βιώσει τα τελευταία χρόνια», αναφέροντας το παράδειγμα των τιμών των εισαγόμενων προϊόντων, κάνοντας λόγο για εξαπάτηση των καταναλωτών.

ΙΝΕ/ΓΣΕΕ: Η ακρίβεια «ροκάνισε» το 13,7% του μέσου μισθού στην Ελλάδα
Σύμφωνα με το Δελτίο Οικονομικών Εξελίξεων με τίτλο: «Ακρίβεια, αγοραστική δύναμη και αγορά εργασίας» του ΙΝΕ/ΓΣΕΕ, η απώλεια της αγοραστικής δύναμης των εργαζομένων λόγω του κύματος ακρίβειας συνεχίστηκε και τον Δεκέμβριο του 2021.

Ειδικότερα, η απώλεια αγοραστικής δύναμης του κατώτατου μισθού έφτασε το 10,4%, ενώ του μέσου μισθού των εργαζομένων μερικής απασχόλησης άγγιξε το 13,7%. Τον ίδιο μήνα το μέσο μηνιαίο ατομικό διαθέσιμο εισόδημα απώλεσε περίπου το 7% της αγοραστικής του δύναμης σε ετήσια βάση.

Το 2020 οι ετήσιες καθαρές αποδοχές ενός νοικοκυριού με δύο ενήλικες και δύο παιδιά μειώθηκαν σε μονάδες αγοραστικής δύναμης (PPS) έναντι του 2019. Επίσης, στην Ελλάδα οι αποδοχές αυτές αντιστοιχούσαν το 2020 στο 74,3% του μέσου όρου της Ευρωζώνης.

Εξίσου μεγάλη είναι η απόκλιση του ποσοστού απασχόλησης έναντι των κρατών-μελών της Ευρωζώνης. Το γ’ τρίμηνο του 2021 η Ελλάδα κατέγραψε τη δεύτερη χειρότερη επίδοση, με την απόκλιση μεταξύ του μέσου όρου της Ευρωζώνης και της Ελλάδας να είναι ίση με 8,8 ποσοστιαίες μονάδες. Επιπλέον, στην Ελλάδα το ποσοστό απασχόλησης των γυναικών το γ’ τρίμηνο του 2021 ήταν πολύ χαμηλότερο από αυτό των ανδρών.

Στο ίδιο διάστημα, η Ελλάδα κατέγραψε τη δεύτερη χειρότερη επίδοση στην Ευρωζώνη όσον αφορά τη μετάβαση από την ανεργία στην απασχόληση και το υψηλότερο ποσοστό μακροχρόνιας ανεργίας (67,1%).

Παράλληλα, μεγάλη είναι η μισθολογική ανισότητα μεταξύ ανδρών και γυναικών. Τον Δεκέμβριο του 2020 μεγαλύτερος αριθμός γυναικών απασχολήθηκε σε χαμηλόμισθες θέσεις εργασίας. Ενδεικτικά, στα χαμηλότερα από τον κατώτατο μισθό μισθολογικά κλιμάκια απασχολούνταν κατά μέσο όρο 11% περισσότερες γυναίκες από ό,τι άνδρες, ενώ στα υψηλότερα από τον κατώτατο μισθό μισθολογικά κλιμάκια απασχολούνταν κατά μέσο όρο 43% περισσότεροι άνδρες από ό,τι γυναίκες.

Χατζηθεοδοσίου: Έρχονται ανατιμήσεις πάνω από 30% σε κάποια προϊόντα
Από την πλευρά, ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος και του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, προχώρησε στην εκτίμηση ότι η ενεργειακή κρίση θα καλύψει όλο το έτος.

Μιλώντας στο Star Κεντρικής Ελλάδας, ο κ. Χατζηθεοδοσίου, αναφερόμενος στις ανατιμήσεις, προέβλεψε ότι θα ενισχυθούν το επόμενο δίμηνο, ξεπερνώντας σε κάποια προϊόντα το 30%.

Σύμφωνα με σχετική σημερινή ανάρτηση στην ηλεκτρονική σελίδα του επιμελητηρίου, ο πρόεδρος τάχθηκε υπέρ του εκσυγχρονισμού των επιχειρήσεων, εξηγώντας ωστόσο ότι απαιτείται χρόνος για να συμβεί κάτι τέτοιο, ενώ υπογράμμισε την ανάγκη αξιοποίησης των πόρων του ΕΣΠΑ και του Ταμείου Ανάκαμψη προς αυτήν την κατεύθυνση.

Χατζηθεοδοσίου: «Οι επιχειρήσεις θα πρέπει να αντέξουν»
Μέχρι, ωστόσο, να επιτευχθεί η ψηφιακή τους αναβάθμιση, οι επιχειρήσεις θα πρέπει να αντέξουν, να παραμείνουν ζωντανές, τόνισε ο κ. Χατζηθεοδοσίου, θέτοντας το κρίσιμο ζήτημα της ρευστότητας, μέσω της δημιουργίας περισσότερων και πιο προσβάσιμων, για όλες τις επιχειρήσεις, χρηματοδοτικών εργαλείων.

«Χρόνος και σχέδιο απαιτείται και για την συγχώνευση επιχειρήσεων», σημείωσε ο κ. Χατζηθεοδοσίου, αναγνωρίζοντας ότι η συνένωση δυνάμεων θα έχει οφέλη.

ιλώντας για την κατάσταση που επικρατεί αυτή τη στιγμή στην αγορά και την οικονομία, ανέφερε ότι τα τρία μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζει η κοινωνία και η οικονομία, είναι η πανδημία, η ενεργειακή κρίση και οι ανατιμήσεις.

Ο πρόεδρος εκτίμησε ότι η ενεργειακή κρίση θα καλύψει όλο το έτος, ενώ για τις ανατιμήσεις προέβλεψε ότι θα ενισχυθούν το επόμενο δίμηνο, ξεπερνώντας σε κάποια προϊόντα το 30%. Η επιμελητηριακή κοινότητα, όπως είπε, έχει υποβάλει στην Πολιτεία μία σειρά από προτάσεις για την αντιμετώπιση της ακρίβειας, που αφορούν μεταξύ άλλων στην αύξηση της επιδότησης στην ενέργεια από το 50% στο 75%, καθώς και στη μείωση του ΦΠΑ στα είδη πρώτης ανάγκης από το 13% στο 6%.

Χατζηθεοδοσίου: «Από το 2019 έως σήμερα, η εστίαση έχει χάσει 3 δισ. ευρώ»
Αναφερόμενος στο βαρύ πλήγμα που δέχεται η εστίαση λόγω της πανδημίας και των περιοριστικών μέτρων, επισήμανε ότι από το 2019 έως σήμερα, ο κλάδος έχει χάσει 3 δισ. ευρώ και συνεχίζει να πλήττεται, γεγονός που καθιστά αναγκαία την περαιτέρω στήριξή του από την Πολιτεία.

Στη διάρκεια της συνέντευξης, ο κ. Χατζηθεοδοσίου στάθηκε ακόμη στα ζητήματα του λαθρεμπορίου – παρεμπορίου και της φοροδιαφυγής – εισφοροδιαφυγής, τονίζοντας ότι πρόκειται για τις χειρότερες μορφές αθέμιτου ανταγωνισμού και πως ο περιορισμός τους είναι θέμα πολιτικής απόφασης. Εστίασε ακόμη στη σημασία της ανάπτυξης στην περιφέρεια, μέσω της αξιοποίησης των πλεονεκτημάτων κάθε περιοχής.

Τέλος, υπογράμμισε ότι τα επιμελητήρια αποτελούν θεσμικό σύμμαχο των επιχειρήσεων και σύμβουλο της Πολιτείας, αναφέροντας ενδεικτικά, ότι στη διάρκεια της πανδημίας, 22 προτάσεις των επιμελητηρίων και της ΚΕΕΕ έγιναν δεκτές από την κυβέρνηση, προς όφελος της επιχειρηματικότητας.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.