Προς ίδια ή ακριβότερα τιμολόγια ηλεκτρισμού τον Απρίλιο – Τι επηρεάζει την πορεία τους

Σε επίπεδα ελαφρώς χαμηλότερα του Φεβρουαρίου κινείται το Μάρτιο η χονδρική αγορά ηλεκτρικού ρεύματος στη χώρα μας, σημειώνοντας μια μηνιαία πτώση μικρότερη του 5%. Μπορεί θεωρητικά το γεγονός αυτό να προεξοφλεί διατήρηση των τιμολογίων που πληρώνουν οι καταναλωτές λιανικής κοντά στα 10 λεπτά/KWh όπως το Μάρτιο, όμως ο «διάβολος» βρίσκεται στις λεπτομέρειες.

Συγκεκριμένα, η εξίσωση που βγάζει την τελική τιμή στα πράσινα (ρυθμιζόμενα) τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος παράγει μεγάλες μειώσεις όταν η χονδρική πέφτει συνεχώς μήνα με το μήνα. Όμως, λαμβάνοντας υπόψη τη μεγάλη πτώση του Φεβρουαρίου και έπειτα τη σταθερή πορεία της το Μάρτιο, η μεταβλητή “β” οδηγεί εν τέλει σε υψηλότερες τιμές για τον Απρίλιο, που εκτιμώνται κοντά στα 12 λεπτά/KWh. Με τον τρόπο αυτό ανατρέπεται η αρχική προσδοκία ότι τα τιμολόγια ηλεκτρισμού θα έπεφταν τον επόμενο μήνα.

Εντούτοις, υπάρχει άλλη μια κρίσιμη παράμετρος που θα επηρεάσει τι θα πληρώσουν οι καταναλωτές εν τέλει τον Απρίλιο. Η έκπτωση που παρέχουν οι προμηθευτές μπορεί να αναθεωρείται κάθε μήνα. Το Μάρτιο υποχώρησε σε πολλές περιπτώσεις από το 20% στο 10% και θα μπορούσε κάλλιστα να αυξηθεί εκ νέου, απορροφώντας μέρος ή όλη την αύξηση της τιμής.

Εξυπακούεται ότι δεν ισχύει το ίδιο για κάθε εταιρεία, καθώς αναλόγως της εμπορικής τους πολιτικής θα καθοριστεί ο βαθμός έκπτωσης στο κάθε προϊόν.

Σε κάθε περίπτωση, οι καταναλωτές θα περιμένουν να δουν οριστικά την 1η του Απρίλη τις τελικές τιμές στην ιστοσελίδα της ΡΑΑΕΥ για να κάνουν τις επιλογές τους.

Πηγή: newsit.gr

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.