Πρόστιμα για ανασφάλιστα: Πως γίνεται η ένσταση και πώς διαγράφονται

Με το νέο νομοσχέδιο που κατέθεσε στις 11 Ιουνίου 2024 το υπουργείο Οικονομικών στη Βουλή η κυβέρνηση θεσπίζει εξάμηνους ηλεκτρονικούς ελέγχους για τον εντοπισμό των ανασφάλιστων οχημάτων.

Αυτά αναφέρονται στο νομοσχέδιο για τα ανασφάλιστα οχήματα που αποτελεί ενσωμάτωση της οδηγίας (ΕΕ) 2021/2118 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου καθώς και την εφαρμογή του Κανονισμού 2022/858.

Πώς γίνεται η ένσταση για τα πρόστιμα
Τα πρόστιμα αντιστοιχούν σε 1.000 ευρώ για τα λεωφορεία και φορτηγά δημόσιας χρήσης, 500 ευρώ για τα επιβατηγά και άλλα οχήματα κάθε φύσης και 250 ευρώ για τα δίκυκλα. Κάθε ιδιοκτήτης που έχει ανασφάλιστο το όχημά του και εντοπίζεται σε έλεγχο θα του βεβαιώνεται το πρόστιμο.

Θα έχει προθεσμία πέντε ημερών για να κάνει ένσταση. Η ένσταση θα πρέπει να απευθύνεται στην αρχή που έχει εκδώσει το πρόστιμο. Μάλιστα το σχέδιο νόμου ορίζει ότι η αρχή στην οποία υποβάλλεται η ένσταση θα πρέπει μέσα σε 30 εργάσιμες ημέρες να απαντήσει στον πολίτη.

Η διαγραφή των προστίμων
Βάσει όσων αναφέρονται στο σχέδιο νόμου δύο είναι οι περιπτώσεις που το πρόστιμο μπορεί να διαγραφεί:

αν η αρχή που έκανε ο πολίτης την ένσταση την αποδεχτεί
αν μέσα σε 10 εργάσιμες μέρες από την επομένη της κοινοποίησης της επιβολής προστίμου ή της απορριπτικής απόφασης επί της ένστασης, ο ιδιοκτήτης συμμορφωθεί με τις υποχρεώσεις του αναφορικά με την ασφάλιση του οχήματος, τα σχετικά πρόστιμα διαγράφονται.
Βίκυ Γερασίμου (δημοσιογράφος insurancedaily.gr, διευθύντρια έκδοσης περιοδικό “am”)

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.