Πρωταθλήτρια Ευρώπης η Ελλάδα στον τοµέα των βραχυχρόνιων µισθώσεων

Σε πρωταθλήτρια στον τοµέα των βραχυχρόνιων µισθώσεων αναδεικνύεται η Ελλάδα, σύµφωνα µε τα στοιχεία που παρουσίασε χθες η Eurostat για πρώτη φορά. Ειδικότερα, για το εφετινό πρώτο εξάµηνο, ο αριθµός των διανυκτερεύσεων που πραγµατοποιήθηκαν σε καταλύµατα στην Ελλάδα ανήλθε σε 8.041.191, όντας κατά 12,85% υψηλότερος σε σύγκριση µε το αντίστοιχο διάστηµα του 2019, δηλαδή πριν από το ξέσπασµα της πανδηµίας.

Πρόκειται για την καλύτερη επίδοση µεταξύ των χωρών της Νότιας Ευρώπης, καθώς σε Ισπανία, Ιταλία, Πορτογαλία και Κύπρο, παρότι υπήρξε σηµαντική βελτίωση σε ετήσια βάση, οι αριθµοί των διανυκτερεύσεων εξακολούθησαν να υπολείπονται εκείνων του 2019. Συγκεκριµένα, στην Ιταλία, η πτώση ήταν της τάξεως του 9,4%, στην Κύπρο η κάµψη άγγιξε το 8,75%, ενώ στην Ισπανία και στην Πορτογαλία, οι αριθµοί υπολείπονται ελάχιστα εκείνων του 2019 (-1,5% και -0,1% αντίστοιχα).

Αξίζει να σηµειωθεί ότι πρόκειται για την πρώτη απόπειρα της Eurostat να καταγράψει την πορεία των βραχυχρόνιων µισθώσεων στην Ε.Ε. Η κίνηση αυτή αποτελεί προϊόν συµφωνίας της στατιστικής υπηρεσίας της Ε.Ε. µε τις τέσσερις µεγαλύτερες ψηφιακές πλατφόρµες και συγκεκριµένα την Airbnb, την Booking, την TripAdvisor και την Expedia. Σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, το εφετινό πρώτο εξάµηνο καταγράφηκαν 199 εκατ. διανυκτερεύσεις σε καταλύµατα βραχυχρόνιων µισθώσεων, µέγεθος που συνιστά αύξηση κατά 138% συγκριτικά µε το αντίστοιχο περυσινό διάστηµα, αλλά και κατά 3,5% σε σχέση µε το πρώτο εξάµηνο του 2019.

Σύµφωνα µε τη Eurostat είναι η πρώτη φορά που συµβαίνει αυτό µετά την πανδηµία. Μάλιστα, να αναφερθεί ότι το επίτευγµα αυτό παρατηρήθηκε τόσο κατά το πρώτο όσο και κατά το δεύτερο τρίµηνο του έτους.

Το πρώτο τρίµηνο, η ανάκαµψη σε επίπεδο Ε.Ε. έναντι του 2019 άγγιξε το 4,5%, ενώ το δεύτερο τρίµηνο διαµορφώθηκε στο 2,5%. Ασφαλώς, οι επιδόσεις διαφέρουν από χώρα σε χώρα, καθώς οι χώρες που δεν εµφανίζουν µεγάλη εποχικότητα παρουσιάζουν καλύτερη εικόνα συγκριτικά µε εκείνες που εξαρτώνται κυρίως από τους θερινούς µήνες για την προσέλκυση µεγάλου αριθµού επισκεπτών. Για παράδειγµα, στη Σουηδία του µόλις 1,7 εκατ. διανυκτερεύσεων, η ανάκαµψη σε σχέση µε το 2019 αγγίζει το 40% (39,35%).

Συνολικά, πάντως, η µεγαλύτερη αγορά στην Ε.Ε. για τη βραχυχρόνια µίσθωση είναι η Γαλλία, όπου κατά το φετινό πρώτο εξάµηνο του έτους σηµειώθηκαν 49,2 εκατ. διανυκτερεύσεις. Πρόκειται για αριθµό που συνιστά αύξηση κατά 69,5% σε σχέση µε την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, αλλά και κατά 33,15%, συγκριτικά µε το 2019. Στελέχη της αγοράς ακινήτων εκτιµούν πως και το δεύτερο εξάµηνο του 2022 θα συνεχιστεί η τροχιά ανάκαµψης του κλάδου των βραχυχρόνιων µισθώσεων.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.