Ρέντσι: Tο Grexit θα ήταν καταστροφή για την Ελλάδα

«Δεν είμαι βέβαιος ότι η απλή αναλογική είναι η καλύτερη λύση για την πολιτική σταθερότητα», υπογραμμίζει με νόημα, ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας Ματέο Ρέντσι, τονίζοντας ότι η Ιταλία έχει αλλάξει 65 κυβερνήσεις τα τελευταία 72 χρόνια. Η πορεία του λαϊκισμού στην Ιταλία και το φάντασμα του Grexit ως κακή ανάμνηση για την Ελλάδα. Το δημοψήφισμα Τσίπρα και η δραματική συνεδρίαση το 2015.

Μιλώντας στο τμήμα σύνταξης των The Economist Events για τη ΝΑ Ευρώπη, ο κ. Ρέντσι αναφέρεται στα δραματικά γεγονότα του 2015: «Ήμουν δίπλα στον Αλέξη Τσίπρα και θυμάμαι μια απίστευτη νύχτα». Στο πλαίσιο αυτό, μεταφέρει ότι ήταν ιδιαίτερα έκπληκτος και αρνητικός απέναντι στην επιλογή του τότε Έλληνα πρωθυπουργού να διενεργήσει δημοψήφισμα για μέτρα δημοσιονομικής πολιτικής, ανοίγοντας την πόρτα της ελληνικής εξόδου από την Ευρωζώνη. Πάντως, σύμφωνα με τον πρώην πρωθυπουργό της Ιταλίας, στο τέλος «ο Τσίπρας έσωσε την Ελλάδα» από την καταστροφή που θα συνεπαγόταν το Grexit.

Ο ίδιος περιγράφει τη φορολόγηση και το χάσμα μεταξύ Βορρά και Νότου ως δομικά προβλήματα της ιταλικής οικονομίας και εκφράζει την εκτίμηση ότι σύντομα θα καταρριφθούν οι μύθοι που τροφοδοτούν τον λαϊκισμό στη χώρα του. Επιπλέον, αξιολογεί την επιλογή του να διενεργήσει το δημοψήφισμα που τελικά του στέρησε το αξίωμα του πρωθυπουργού το 2016: «Εκείνο το δημοψήφισμα αντιπροσώπευε την πιο σημαντική μεταρρύθμιση στην Ιταλία».

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.