Ρέτσος: Σε κρίσιμο σταυροδρόμι ο τουρισμός – να σκεφτούμε διαφορετικά

Το στίγμα για την επόμενη μέρα του ελληνικού τουρισμού, και τη μετάβαση από την αναλογική στην ψηφιακή τεχνολογία, επισήμανε στην εναρκτήρια ομιλία του, σήμερα, στο συνέδριο του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, ο πρόεδρος Γιάννης Ρέτσος.

«Με ιδιαίτερη χαρά σας καλωσορίζω στο φετινό ετήσιο συνέδριο του ΣΕΤΕ με τίτλο “Tourism in Transition” και θέμα τις νέες τεχνολογίες, τη διαμόρφωση της εικόνας των πόλεων και των προορισμών, την στρατηγική της επικοινωνίας που έχει ανάγκη το τουριστικό προϊόν σήμερα.

Καλωσορίζω τους φιλοξενούμενούς μας από το εξωτερικό, στη χώρα που ο τουρισμός στάθηκε ο βασικός αιμοδότης της ελληνικής οικονομίας, σε όλα τα δύσκολα χρόνια της κρίσης, προσφέροντας χιλιάδες θέσεις εργασίας, συμβάλλοντας στη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής,» αφέρερε χαρακτηριστικά, τονίζοντας ότι στην Ελλάδα «ο τουρισμός είναι υπόθεση των πολλών, ολόκληρης της ελληνικής κοινωνίας, των χιλιάδων εργαζόμενων, των μικρών ή μεγάλων δυναμικών επιχειρήσεων, των νέων που βλέπουν στον τομέα μας ένα παράθυρο στο μέλλον.»

Στην κατάμεστη αίθουσα κεντρικού ξενοδοχείου της Αθήνας, με καλεσμένους από το εξωτερικό που έφεραν απτά παραδείγματα στον τουρισμό, από το Αμστερνταμ και την Κοπεγχάγη και με νεοφυείς επιχειρήσεις να επιδεικνύουν τα έργα τους, ο Γιάννης Ρέτσος μίλησε για έναν νέο κόσμο που διαμορφώνεται, πολύ πιο γρήγορα από όσο νομίζουμε.

«Για ό,τι συμβαίνει γύρω μας σε επίπεδο εξελίξεων και τάσεων στον τομέα, για την ψηφιακή επανάσταση που ήδη ξεκίνησε και για τις τεράστιες αλλαγές που συντελούνται σε όλα τα πεδία. Την οικονομία, την επιχειρηματικότητα, την εργασία, την κοινωνία. Σε αυτό το περιβάλλον, η Ελλάδα θα πρέπει να κινηθεί γρήγορα και αποφασιστικά καθώς θα κληθεί να ανταποκριθεί στις νέες προκλησεις. Αν δεν το κάνει, θα μείνει πίσω, με ότι αυτό συνεπάγεται.

Ήδη, όπως πολλοί γνωρίζετε, η χώρα μας βρίσκεται πολύ πίσω, στην κατηγορία των ψηφιακών ουραγών της Ευρώπης.

Στο σημείο που είμαστε αυτή τη στιγμή, χρειαζόμαστε επειγόντως ένα δομημένο σχέδιο δράσης, που μέσα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα θα εφαρμόσει μια συνολική ψηφιακή στρατηγική. Να περάσουμε από ένα αναλογικό, σε ένα ψηφιακό κράτος που αντιλαμβάνεται τις νέες ανάγκες…Είναι προφανές ότι ο τουρισμός δεν μπορεί να λείπει από αυτή την τεράστια πρόκληση. Θα πρέπει να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή. Με διαρκείς προσαρμογές, με αναζήτηση νέας γνώσης και κυρίως με αλλαγή νοοτροπίας κάτι το οποίο το θεωρώ ιδιαίτερα σημαντικό.

Όπως λέει και ο τίτλος του συνεδρίου μας “TourisminTransition”, βρισκόμαστε σε μια κρίσιμη διαδικασία μετάβασης.

Σε ένα σταυροδρόμι μεγάλων εξελίξεων που μας επιβάλλουν να σκεφτούμε διαφορετικά.

Γιατί όντως #someTHINKdifferent! Αν δεν προσαρμοστούμε, θα συρρικνωθούμε. Εμείς από την πλευρά μας ανοίγουμε την ατζέντα και ξεκινάμε έναν ουσιαστικό διάλογο που θα συνεχιστεί και θα ενταθεί με συγκεκριμένες δράσεις τους επόμενους μήνες,» είπε καταλήγοντας.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.