Reuters: Δεύτερες σκέψεις στην ΕΚΤ για το μέλλον του QE

Δεύτερες σκέψεις ως προς το μέλλον του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης -γνωστό και ως QE- έχουν δημιουργηθεί στους ιθύνοντες της ΕΚΤ, μετά την ισχυροποίηση του ευρώ έναντι των σημαντικότερων ξένων νομισμάτων.

Οι αξιωματούχοι της κεντρικής τράπεζας εκφράζουν επιφυλάξεις ως προς τις συνέπειες ενός «ισχυρότερου» ευρωπαϊκού νομίσματος, φοβούμενοι τον αρνητικό αντίκτυπο στην πορεία της οικονομικής ανάκαμψης.
Το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης ολοκληρώνεται στα τέλη του 2017 και οι επίσημες συζητήσεις για το μέλλον του βρίσκονται σε πρόωρο στάδιο. Επομένως, κατά την προσεχή συνεδρίαση της ΕΚΤ, στις 7 Σεπτεμβρίου, θεωρείται απίθανο να ληφθεί οποιαδήποτε απόφαση.

Σύμφωνα, ωστόσο, με πηγές που επικαλείται το πρακτορείο Reuters, μετά τις τελευταίες συναλλαγματικές εξελίξεις, οι ιθύνοντες της ΕΚΤ εξετάζουν μία πιο «ομαλή» μείωση του ρυθμού αγοράς κρατικών ομολόγων, με στόχο την συρρίκνωση των αρνητικών επιπτώσεων τόσο στον πληθωρισμό, όσο και στις εξαγωγές.
Άλλωστε, όπως εξηγούν, μία γρήγορη και βίαιη επιβράδυνση του προγράμματος θα παράσχει ισχυρή ώθηση στο ευρώ, πλήττοντας την ανταγωνιστικότητα του νομίσματος.

«Η συναλλαγματική ισοτιμία έχει καταστεί πολύ μεγάλο ζήτημα» σχολίασε ένας εκ των αξιωματούχων της ΕΚΤ. «Πλέον η προοπτική εξόδου είναι λιγότερο ευνοϊκή, καθώς κερδίζει έδαφος το επιχείρημα για μία μέση λύση» έσπευσε να προσθέσει.

Το φθινόπωρο, η ΕΚΤ αναμένεται να ανακοινώσει αν θα επεκτείνει τις αγορές κρατικών ομολόγων, οι οποίες ξεκίνησαν πριν από 2,5 χρόνια, με στόχο τη μείωση του κόστους δανεισμού, την αύξηση του πληθωρισμού και την ισχυροποίηση της ανάκαμψης.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.