Reuters: Σύντομα το «πράσινο» της Ε.Ε. στο Hercules Project για τα κόκκινα δάνεια

Ανεβάζουν ταχύτητα οι προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης και των τραπεζών για την αντιμετώπιση του φλέγοντος ζητήματος των κόκκινων δανείων. Τραπεζικές πηγές δήλωσαν στο Reuters ότι αναμένεται «σύντομα» το πράσινο φως της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το Σχήμα Προστασίας Ενεργητικού (APS), που θα μειώσει τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια κατά 30 δισ. ευρώ.

Το σχέδιο με την κωδική ονομασία «Hercules Project» είναι ανάλογο του μοντέλου που ακολουθήθηκε στην Ιταλία και στόχο έχει
να βοηθήσει τις τράπεζες να απαλλαγούν από κόκκινα δάνεια μέσω της μεταβίβασής τους σε ένα σχήμα που θα περιλαμβάνει κρατικές εγγυήσεις.

«Πρόκειται για ένα σχήμα που αναμένεται να “καθαρίσει” κόκκινα δάνεια περίπου 30 δισ. ευρώ από τους ισολογισμούς των τραπεζών. Είναι εθελοντικό, αλλά οι τράπεζες έχουν δεσμευτεί να συμμετάσχουν» δήλωσε ένας από τους τραπεζίτες υπό καθεστώς ανωνυμίας στο Reuters. Xθες το Bloomberg μετέδιδε ότι η ελληνική κυβέρνηση θα προσφέρει κρατικές εγγυήσεις ύψους 9 δισ. ευρώ.

Σήμερα το βάρος των κόκκινων δανείων αγγίζει τα 80 δισ. ευρώ. Η ταχεία απομείωσή του είναι καθοριστικής σημασίας για τη δυνατότητα των τραπεζών να ανοίξουν και πάλι τις στρόφιγγες της χρηματοδότησης προς επιχειρήσεις και νοικοκυριά, στηρίζοντας την πραγματική οικονομία, αλλά και να ενισχύσουν την κερδοφορία τους.

Η κυβέρνηση επιδιώκει την επιτάχυνση της διαδικασίας και το έργο αυτό το έχει αναλάβει ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος
Ζαββός. Οι ελληνικές αρχές όμως χρειάζονται την έγκριση της αρμόδιας εποπτικής αρχής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας
(και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που θα πιστοποιεί ότι το σχέδιο δεν συνιστά κρατική ενίσχυση.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.