Ρεύμα: Μετά την «ανάσα» της Κυριακής, η τιμή πήρε ξανά την ανηφόρα

Μετά την κυριακάτικη «ανάσα» η τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας στην χονδρεμπορική αγορά από σήμερα Δευτέρα παίρνει ξανά την ανηφόρα.

Έτσι για σήμερα 12 Αυγούστου η μέση τιμή της μεγαβατώρας διαμορφώνεται στα 109,07 ευρώ, με τη χαμηλότερη στα 16,04 ευρώ/MWh και την υψηλότερη στα 246,60 ευρώ/MWh. Αυτή η τιμή είναι κατά 54,94% υψηλότερη σε σχέση με χθες Κυριακή που ήταν στα 70,4 ευρώ/MWh, καταγράφοντας μάλιστα και σχεδόν μηδενικές τιμές (0,04 ευρώ/MWh) για περίπου 6 ώρες.

Όπως ήταν αναμενόμενο, μετά το Σαββατοκύριακο όπου η κατανάλωση ήταν μειωμένη, από σήμερα Δευτέρα υπάρχει σημαντική αύξηση της ζήτησης. Παρά λοιπόν την συνεχιζόμενη κυριαρχία των ΑΠΕ στο ενεργειακό μίγμα, η τιμή ακολούθησε ανοδική τροχιά.

Ειδικότερα, οι ΑΠΕ είναι πρώτες με ποσοστό 53,38%, το φυσικό αέριο βρίσκεται στη δεύτερη θέση με 31,91%, ενώ ακολουθούν οι εισαγωγές με 6,22% και τα υδροηλεκτρικά με 5,55%.

Υπενθυμίζεται ότι χθες Κυριακή η τιμή ήταν κατά 36,49% χαμηλότερη σε σχέση με το Σάββατο 10 Αυγούστου που βρισκόταν στα 110,84 ευρώ/MWh, ενώ την περασμένη εβδομάδα φτάσαμε σε μέση τιμή 143,65 ευρώ/MWh και σε ανώτατη τιμή των 347,47 ευρώ/MWh.

Σε κάθε περίπτωση, εκτός από την υψηλή συμμετοχή των ΑΠΕ, καθοριστικός για την πορεία των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας είναι ο ρόλος του φυσικού αερίου, το οποίο στην ευρωπαϊκή αγορά βρίσκεται από την περασμένη Πέμπτη σταθερά πλέον πάνω από τα 40 ευρώ/MWh.

Έτσι, την περασμένη Παρασκευή τα συμβόλαια φυσικής παράδοσης τον Σεπτέμβριο έκλεισαν πάνω από το όριο των 40 ευρώ και συγκεκριμένα στα 40,06 ευρώ/MWh, ενώ για τον Οκτώβριο ανεβαίνουν στα 41 ευρώ/MWh, για το Νοέμβριο στα 42,8 ευρώ/MWh, και για το Δεκέμβριο στα 43,56 ευρώ/MWh. Με την παρούσα κατάσταση τα συμβόλαια της νέας χρονιάς, για τον Ιανουάριο του 2025, κλείνουν σε επίπεδα κοντά στα 44 ευρώ/MWh.

Πρόκειται για τις υψηλότερες τιμές από τον Δεκέμβριο του 2023. Έκτοτε ακολούθησαν πτωτική πορεία φτάνοντας στις 23 Φεβρουαρίου 2024 στο επίπεδο των 24 ευρώ/MWh. Στη συνέχεια βέβαια ανέβηκαν σταδιακά, αλλά από τις αρχές Ιουλίου μέχρι και τις αρχές Αυγούστου διατηρήθηκαν κάτω των 35 ευρώ/MWh.

Πάντως, για το 2025, ιδιαίτερα στην περίπτωση που υπάρξει πρόωρη διακοπή των ρωσικών προμηθειών αερίου μέσω της Ουκρανίας, οι αναλυτές «βλέπουν» να ξεπερνιέται και η πήχης των 50 ευρώ/MWh. Και τούτο καθώς χωρίς τις ρωσικές ποσότητες θα είναι πιο δύσκολη από φέτος η αναπλήρωση των αποθηκών φυσικού αερίου της Ευρώπης.
Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.