Ρήτρα αναπροσαρμογής: Διατηρείται η ισχύ της προσωρινής διαταγής για τη μη διακοπή ρεύματος σε ευάλωτα νοικοκυριά

Διατηρήθηκε από το Πολυμελές Πρωτοδικείο της Αθήνας η προσωρινή διαταγή με την οποία απαγορεύτηκε η διακοπή του ηλεκτρικού ρεύματος σε ευάλωτα νοικοκυριά που δεν πληρώνουν τη ρήτρα αναπροσαρμογής.

Σήμερα, συζητήθηκε στο Δικαστήριο η συλλογική αγωγή που έχουν καταθέσει καταναλωτικές ενώσεις (ΙΝΚΑ – ΕΚΠΟΙΖΩ) με την οποία ζητούν την κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής και να επιστραφούν τα χρήματα στους καταναλωτές, σημειώνοντας πως με βάση τις πρόσφατες Κυβερνητικές αποφάσεις, δεν καταργήθηκε η ρήτρα αναπροσαρμογής, αλλά μόνο ανεστάλη.

Κατά τη σημερινή συζήτηση ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ Γιώργος Αδαμίδης, ανέφερε πως “έχουν δημιουργηθεί τεράστια προβλήματα, είχαμε προβλέψει το τσουνάμι από τον Δεκέμβριο του 2020 και μάλιστα είχαμε στείλει και επιστολή στον Υπουργό Κώστα Χατζηδάκη. Μας έλεγαν ότι οι αυξήσεις είναι της τάξης 1 έως 2 ευρώ, ενώ είναι εκατοντάδες και το είχαμε προβλέψει αυτό.

Με τον τρόπο που χειρίζεται η ελληνική αγορά την ενέργεια θα δημιουργήσει ένα καρτέλ και θα αυξηθούν οι τιμές. Όταν υπάρχουν μόνο τέσσερις παίκτες που διαμορφώνουν την τιμή, δεν ασχολούνται με τον καταναλωτή.Εξαπατήθηκα και εγώ, όταν μου είπε η ΔΕΗ ότι επιβάλλει τη ρήτρα αναπροσαρμογής, η ρυθμιστική αρχή ενέργειας. Ήμουν ένας από αυτούς που είπα ότι η επιβολή είναι επιταγή της ΡΑΕ ενώ αυτό είναι το μεγαλύτερο ψέμα”.

Η προσωρινή διαταγή, η οποία εκδόθηκε στις 2 Ιουνίου, αφορά τους οικονομικά ασθενείς οικιακούς καταναλωτές, ηλικιωμένους που έχουν συμπληρώσει το 70ο έτος ηλικίας υπό την προϋπόθεση ότι δεν διαμένουν με άλλο πρόσωπο που δεν έχει συμπληρώσει το ίδιο όριο ηλικίας, πελάτες με σοβαρά προβλήματα υγείας ή σε απομακρυσμένες περιοχές.

Παράλληλα, προ ημερών, η αρμόδια επιτροπή του Αρείου Πάγου απέρριψε την αίτηση της ΔΕΗ με την οποία ζητούσε τη διενέργεια πιλοτικής δίκης για το θέμα της ρήτρας αναπροσαρμογής, έτσι ώστε η απόφαση που εκδοθεί να αποτελεί πιλότο για όλες τις αγωγές που έχουν κατατεθεί στα δικαστήρια για το θέμα αυτό.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.