Ρύθμιση χρεών, επιδόματα και κίνητρα για απασχόληση προβλέπει το μίνι ασφαλιστικό

Ο καθορισμός των δικαιούχων της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης (επιταγή ακρίβειας), η γενναία ρύθμιση για τους οφειλέτες στον ΕΦΚΑ, τα «μπόνους» για τη μετατροπή συμβάσεων μερικής απασχόλησης σε πλήρη, η επέκταση του επιδόματος μητρότητας σε 9 μήνες είναι ορισμένες από τις διατάξεις που περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο-σκούπα του υπουργείου Εργασίας που τέθηκε χθες σε δημόσια διαβούλευση.

Οι σημαντικότερες παρεμβάσεις είναι οι εξής:
Προβλέπονται οι όροι και οι προϋποθέσεις για τη χορήγηση έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης στους ευάλωτους συνταξιούχους, τους δικαιούχους αναπηρικού επιδόματος, τους ανασφάλιστους υπερηλίκους, τους δικαιούχους Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος και τους δικαιούχους Επιδόματος Παιδιού έως τις 31 Δεκεμβρίου 2022. Δικαιούχοι του μέτρου είναι 2,3 εκατομμύρια ευάλωτοι πολίτες.
Αύξηση της ειδικής άδειας μητρότητας σε εννέα μήνες από έξι για μητέρες που εργάζονται στον ιδιωτικό τομέα ως μισθωτές με σχέση εργασίας ορισμένου ή αορίστου χρόνου.
Διευκολύνεται η απονομή σύνταξης σε περιπτώσεις διαδοχικής ασφάλισης.
Μπαίνει πλαφόν για τις υψηλές επικουρικές συντάξεις.
Επέκταση της «μάχιμης πενταετίας» σε όλους τους ενστόλους. Επεκτείνεται σε όλους τους ενστόλους το δικαίωμα της «μάχιμης πενταετίας», δηλαδή της αναγνώρισης έως και πέντε επιπλέον ετών ασφάλισης, καταβάλλοντας τις αντίστοιχες εισφορές.
Καταργείται η ειδική εισφορά 1% των ασφαλισμένων του πρώην Ταμείου Πρόνοιας των Δημοσίων Υπαλλήλων (ΤΠΔΥ), η οποία θεσπίστηκε για τη στήριξη της βιωσιμότητας του εν λόγω Ταμείου.
Μειώνεται σε 10 χρόνια (από 20 σήμερα) ο χρόνος που έχει στη διάθεσή του ο e-ΕΦΚΑ προκειμένου να βεβαιώσει και να εισπράξει απαιτήσεις από ασφαλιστικές εισφορές που δεν καταβλήθηκαν.
Αυξάνονται από 12 σε 24 οι μηνιαίες δόσεις των υπό ρύθμιση ασφαλιστικών οφειλών, με ελάχιστο μηνιαίο ποσό τα 50 ευρώ. Η αίτηση ρύθμισης γίνεται ηλεκτρονικά στο ΚΕΑΟ.
Πρόωρες συνταξιοδοτήσεις στο Δημόσιο με μειωμένες απολαβές. Προβλέπεται για όσους δημοσίους υπαλλήλους είχαν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα τα έτη 2010, 2011 και 2012 (άρα είχαν ήδη 25 χρόνια συμπληρωμένης υπηρεσίας μέχρι τότε).
Κίνητρα μετατροπής συμβάσεων μερικής απασχόλησης σε πλήρους. Θεσπίζεται πρόγραμμα επιδότησης ασφαλιστικών εισφορών σε επιχειρήσεις οι οποίες από την 1η Ιανουαρίου 2023 έως τις 31 Δεκεμβρίου 2023 μετατρέπουν συμβάσεις μισθωτών εργαζομένων με μερική απασχόληση σε συμβάσεις εργασίας πλήρους απασχόλησης. Οι ασφαλιστικές εισφορές εργαζομένου και εργοδότη επιδοτούνται κατά 40% από τον κρατικό προϋπολογισμό, για έναν χρόνο, αρχής γενομένης από την πρώτη ημέρα της μετατροπής.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.