Σαντορινιός: Σχεδιάζουν την αρπαγή των λιμανιών από τους δήμους με σκοπό την εκποίηση

Επίθεση κατά του υπουργού Ναυτιλίας Γ. Πλακιωτάκη, με αιχμή τα όσα ανέφερε στο 5ο Ναυτιλιακό Συνέδριο της Ναυτεμπορικής, εξαπέλυσε ο αρμόδιος τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Σαντορινιός.

«Η ασάφεια, πολλές φορές, κρύβει τις πραγματικές προθέσεις. Αυτός θα μπορούσε να είναι ο τίτλος που χαρακτηρίζει καλύτερα την ομιλία του κ. Πλακιωτάκη στο 5ο Συνέδριο για τη Ναυτιλία της Ναυτεμπορικής, που διεξήχθη πριν λίγες μέρες στην Αθήνα» σχολιάζει ο κ. Σαντορινιός σε ανακοίνωσή του.

Όπως υποστηρίζει ειδικότερα, «μέσα σε πολλές αοριστίες και γενικολογίες ο υπουργός Ναυτιλίας, αναφορικά με τα 10 Περιφερειακά Λιμάνια της χώρας, αποκάλυψε ότι θα καταργήσει πλήρως το θεσμικό πλαίσιο των υποπαραχωρήσεων, που ο ΣΥΡΙΖΑ άφησε ως παρακαταθήκη, και θα προχωρήσει στην ‘διασφάλιση της ανάπτυξη κάθε λιμανιού’, δηλαδή σύμφωνα με τη γλώσσα του νεοφιλελευθερισμού που τόσο καλά ξέρει η Κυβέρνηση να μιλά, στη πλήρη πώληση όλου του πακέτου μετοχών των λιμανιών». «Η Ν.Δ. του κυρίου Μητσοτάκη που έχει θέσει ως βασικό της στόχο το ξεπούλημα κάθε σπιθαμής δημόσιας περιουσίας, εκποιεί τα περιφερειακά λιμάνια της χώρας, χωρίς να υπολογίζει ούτε το εθνικό κόστος, ούτε το στρατηγικό τους χαρακτήρα, ούτε την μεγάλη ζημία που θα υποστούν οι τοπικές κοινωνίες και οικονομίες» επισημαίνει ο κ. Σαντορινιός, κατηγορώντας την κυνέρνηση ότι «δίνει λάφυρο τα λιμάνια της χώρας σε ‘ιδιώτες- επενδυτές’, που η ιστορία του κόμματος αυτού έχει δείξει ότι εννοεί τους κολλητούς και τους κουμπάρους».

Ο τομεάρχης Ναυτιλίας του ΣΥΡΙΖΑ χαρακτηρίζει την κυβέρνηση «ανίκανη να παρουσιάσει έστω και μια σοβαρή επενδυτική ρεαλιστική πολιτική», καταλογίζοντάς της ότι «έχει επιδοθεί στο στήσιμο μιας επιχείρησης realestate». «Πέρα από την πώληση των 10 Περιφερειακών Λιμανιών που δρομολογείται, στο ίδιο συνέδριο ο κ. Πλακιωτάκης διεμήνυσε ότι θα αφαιρέσει από τον έλεγχο των Δήμων και των Δημοτικών Λιμενικών Ταμείων τη διαχείριση των λιμανιών και θα τα εντάξει υπό τον έλεγχο του Υπουργείου του, πάλι, όπως εξηγεί, για το καλό της ‘ανάπτυξης’. Με κυνικό τρόπο, η Ν.Δ. προχωρά στην αποψίλωση των τοπικών κοινωνιών από την λιμενική τους περιουσία και καταδικάζει σε ύφεση τις τοπικές οικονομίες στο όνομα μιας στρεβλής, χωρίς σχέδιο νεοφιλελεύθερης ανάπτυξης» σημειώνει.

Σχολιάζει ακόμη πως ο κ. Πλακιωτάκης «φαίνεται ότι ζήλεψε την ‘αγάπη’ της κ. Κεραμέως για τα ιδιωτικά κολέγια» καθώς «στην ομιλία του υποσχέθηκε μέσα στο 2020 να δημιουργήσει με νόμο τις προϋποθέσεις θεσμοθέτησης της ιδιωτικής ναυτικής εκπαίδευσης». «Έτσι μετά το άρθρο στο πρόσφατο νομοσχέδιο του Παιδείας που ανοίγει την πόρτα στην αναγνώριση των ιδιωτικών κολεγίων, το υπουργείο Ναυτιλίας κλείνει το μάτι σε φίλους- επενδυτές που θα στήσουν μπίζνα γύρω από την ναυτική εκπαίδευση» τονίζει ο κ. Σαντορινιός.

Σε ό,τι αφορά το μεταφορικό ισοδύναμο ο τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει πως «για μια ακόμη φορά ο υπουργός Ναυτιλίας υποσχέθηκε τη διόρθωση ‘στρεβλώσεων’» ενώ «η μόνη στρέβλωση που υπάρχει είναι ότι μετά τις εκλογές το Μεταφορικό Ισοδύναμο έπεσε στα χέρια της κυβέρνησης της Ν.Δ., η οποία φάνηκε ανίκανη να το υποστηρίξει». Σημειώνει τέλος ότι «επί Ν.Δ. κόπηκε το σκέλος του μέτρου για την επιδότηση των καυσίμων, επί αυτής της κυβέρνησης καθυστερούν σημαντικά οι πληρωμές στους νησιώτες και επί Ν.Δ. δεν υπογράφηκε ποτέ η έτοιμη απόφαση που είχαμε αφήσει για επέκταση του ΜΙ στις επιχειρήσεις της Κρήτης».