Saxo Bank: Η ώρα του Μάριο Ντράγκι

Με την οικονομική ανάκαμψη της Ευρωζώνης να γλιστρά από την κατηγορία «ήπια» στην κατηγορία «σχεδόν ανύπαρκτη», η πίεση προς την ΕΚΤ αυξάνεται, όπως επισημαίνει η Saxo Bank.

Αν και στη σημερινή συνεδρίαση δεν αναμένεται η λήψη νέων μέτρων τόνωσης, οι επενδυτές θα αναζητήσουν ενδείξεις για τα σχέδια της κεντρικής τράπεζας τον Δεκέμβριο, όταν πρόκειται να δημοσιευτεί η επόμενη σειρά μακροοικονομικών προβλέψεών της.

Όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στην ΕΚΤ σήμερα, καθώς οι επενδυτές αναζητούν ενδείξεις αλλαγής πολιτικής, ειδικά σε ό,τι αφορά το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της τράπεζας. Αυτή τη στιγμή, τα μακροοικονομικά στοιχεία φαίνεται να δείχνουν ότι η μονίμως διστακτική ανάκαμψη της Ευρωζώνης επιβραδύνεται, με τον ρυθμό ανάπτυξης και το ποσοστό πληθωρισμού να μειώνονται σταθερά.

Κατά γενική εκτίμηση, η σημερινή συνεδρίαση δεν θα εγκαινιάσει καμία τεράστια αναθεώρηση, ωστόσο η ομιλία του προέδρους της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, θα αναλυθεί εξονυχιστικά σε αναζήτηση ενδείξεων για τις πολιτικές που θα εξεταστούν ως πιθανές στο μέλλον, ειδικά όταν η τράπεζα δημοσιεύσει την επόμενη σειρά μακροοικονομικών προβλέψεων, στις 3 Δεκεμβρίου.

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, σήμερα δημοσιεύονται τα στοιχεία για τις νέες αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας από τις ΗΠΑ, καθώς και ο δείκτης εθνικής δραστηριότητας της Fed του Σικάγου. Αν και οι αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα – η προηγούμενη εβδομάδα σηματοδότησε το δεύτερο χαμηλό των τελευταίων 42 ετών, από τον Ιούλιο– το αξιοζήλευτο ποσοστό απασχόλησης των ΗΠΑ δεν φαίνεται να συμφωνεί με άλλα βασικά μακροοικονομικά στοιχεία, και ειδικά τον πληθωρισμό.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.