Σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων οι σημερινές διαβουλεύσεις Αθήνας – θεσμών

Δεν θα πραγματοποιηθεί σήμερα Τετάρτη συνάντηση μεταξύ των υπουργών της κυβέρνησης και των επικεφαλής των κλιμακίων των θεσμών, καθώς, σύμφωνα με υψηλόβαθμο κυβερνητικό παράγοντα, τον οποίο επικαλείται το ΑΜΠΕ, υπάρχει πολλή δουλειά σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων.

Οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται επί των σχεδίων συμφωνίας με το ευρωπαϊκό σκέλος των πιστωτών και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Πρόκειται για τέσσερα προσχέδια κειμένων: το επικαιροποιημένο μνημόνιο, το τεχνικό μνημόνιο (δηλαδή τα δύο βασικά κείμενα που πρέπει να συμφωνηθούν με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς) αλλά και το μνημόνιο και το τεχνικό μνημόνιο που πρέπει να υπογραφεί με το ΔΝΤ εφόσον βεβαίως οριστικοποιηθεί η συμμετοχή του στο 3ο ελληνικό πρόγραμμα.

Κυβερνητική πηγή σημείωνε την Τρίτη ότι το μνημόνιο με το ΔΝΤ είναι ένα κείμενο πέντε σελίδων το οποίο έχει τις ίδιες βασικές αρχές με το ευρωπαϊκό μνημόνιο, αλλά δίνει μεγαλύτερη έμφαση σε «συγκεκριμένα θέματα». Η ίδια πηγή, πάντως, απέφυγε να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις για αυτά τα θέματα.

Την Τρίτη, πρώτη ημέρα των διαπραγματεύσεων, κυριάρχησαν τα ενεργειακά αλλά και τα θέματα των αποκρατικοποιήσεων. Κυβερνητικό στέλεχος εξέφραζε την αισιοδοξία ότι παρά τις όποιες διαφωνίες, θα υπάρξει συμφωνία έως την επόμενη εβδομάδα.

Στο θέμα των αποκρατικοποιήσεων εντοπίστηκαν «2-3 σημεία διαφωνίας, στα οποία η ελληνική πλευρά θέλει να υπάρξει διαφορετική διατύπωση στο τελικό κείμενο» όπως ανέφερε κορυφαία κυβερνητική πηγή.

Ένα από σημεία αυτά, είναι ο μηχανισμός βάσει του οποίου το δημόσιο θα ελέγχει την πολιτική των ΔΕΚΟ, ενώ σημαντικό θέμα είναι και η εξαίρεση ορισμένων δημοσίων επιχειρήσεων από το Ταμείο. Στο τραπέζι μπήκε και το θέμα του Ελληνικού με την ελληνική πλευρά να διαβεβαιώνει τους θεσμούς ότι επιλύονται οι εκκρεμότητες με το δασικό για να αντιμετωπιστεί στη συνέχεια και το αρχαιολογικό.

Οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων, ενώ όπου παρατηρούνται διαφωνίες το θέμα θα παραπέμπεται στο επίπεδο των επικεφαλής.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.