Σε ομηρία το Χρηματιστήριο Αθηνών

Σε κατάσταση ομηρίας παραμένει το Χρηματιστήριο Αθηνών, όντας εγκλωβισμένο στη στασιμότητα των διαπραγματεύσεων για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης.

Συγκεκριμένα, λίγο μετά την έναρξη της συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης υποχωρεί κατά 0,60% στις 636,28 μονάδες, με τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης να καταγράφει μείωση κατά 0,84% στις 1.692,35 μονάδες. Ο τζίρος ανέρχεται στα 3,44 εκατ. ευρώ, ενώ από το σύνολο των μετοχών, 14 ενισχύονται, 27 υποχωρούν και οκτώ παραμένουν αμετάβλητες.

Ο τραπεζικός κλάδος κινείται πτωτικά κατά 1,32% στις 519,44 μονάδες, καθώς η Εθνική Τράπεζα ΕΤΕ-0,89% σημειώνει κάμψη κατά 1,33%, η Τράπεζα Πειραιώς ΠΕΙΡ+0,66% κατά 0,66%, η Eurobank κατά 1,71% και η Alpha Bank ΑΛΦΑ-0,63% κατά 1,89%. Από την πλευρά της, η μετοχή της Attica Bank ΑΤΤ διατηρείται σταθερή στα 0,038 ευρώ.

Στο ταμπλό, η μετοχή της Jumbo διολισθαίνει άνω του 2% ενώ στο 1,85% διαμορφώνεται η πτώση για τη μετοχή της ΔΕΗ. ΔΕΗ-1,50% Άνω του 1% ορίζονται οι απώλειες και για τις μετοχές των Folli-Follie, OTE και Τιτάνα. Στον αντίποδα, η μετοχή της Grivalia Properties ενισχύεται κατά 1,16%, της Lamda Development ΛΑΜΔΑ+0,86% κατά 0,64% και της Σαράντης κατά 0,57%.

Οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων εμφανίζουν οριακές μεταβολές, κινούμενες στο τεχνικό όριο του 7,50%. Ενδεικτικά, η απόδοση του 10ετούς ομολόγου μειώνεται κατά 1,6 μονάδες βάσης στο 7,424% και του 2ετούς ομολόγου υποχωρεί κατά 1,4 μονάδες βάσης στο 8,372%.

Οι επενδυτές παραμένουν σε στάση αναμονής, εν μέσω των διαπραγματεύσεων για την πορεία της αξιολόγησης και πλέον, η προσοχή όλων στρέφεται στο επόμενο Eurogroup, στις 7 Απριλίου. Παρά τις δηλώσεις – δεσμεύσεις για την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων, η απουσία προόδου είναι πρόδηλη, γεγονός το οποίο καθιστά εξαιρετικά πιθανή την παράταση της αγωνίας έως τη συνεδρίαση του Μαΐου.

Ενδεικτικά, ο Δημήτρης Τζάνας, διευθυντής επενδύσεων στην Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ, επισημαίνει τα εξής: «Αδιατάρακτο παραμένει το σκηνικό αναμονής στο ελληνικό χρηματιστήριο με τη μεταβλητότητα να παραμένει χαμηλή και τις συναλλαγές αναιμικές. Με το προχθεσινό δε Eurogroup να παρέρχεται, αλλά τους υπουργούς να παραμένουν στις Βρυξέλλες, ανανεώθηκε η προσδοκία για επίτευξη συμφωνίας σε κάποιο από τα επόμενα.

»Χωρίς ωστόσο να είναι στη σφαίρα του απίθανου και ένα νέο καλοκαιρινό θρίλερ για την ελληνική οικονομία εν όψει των υψηλών δανειακών υποχρεώσεων του Ιουλίου. Από την άλλη πλευρά, τα αποτελέσματα των ολλανδικών εκλογών έδωσαν βαθιά ανάσα στην Ευρώπη και την προοπτική των θετικών σεναρίων για τη συνοχή της, εν όψει μάλιστα της επετείου για τα 60 χρόνια από τη συνθήκη της Ρώμης. Θα χρειαστεί ωστόσο να επιβεβαιωθεί ανάλογο μήνυμα και από τις γαλλικές εκλογές τους επόμενους μήνες».

Στο επίκεντρο των επενδυτών βρίσκεται και η μετοχή του ΟΠΑΠ, καθώς ξεκινάει σήμερα η διαπραγμάτευση των 200.000 ομολογιών, μετά την έκδοση του 5ετούς κοινού ομολογιακού δανείου. Οι νέες ομολογίες θα διαπραγματεύονται στην κατηγορία τίτλων σταθερού εισοδήματος της οργανωμένης αγοράς του Χ.Α.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.