Σεντένο: Πέμπτη απόγευμα αποφασίζουμε για το χρέος

Με ένα μήνυμα στο twitter προετοίμασε ο επικεφαλής του Eurogroup Μάριο Σεντένο για τη… μακρά νύχτα της Πέμπτης.

«Συμπληρώθηκε η ατζέντα για το Eurogroup αυτής της εβδομάδας στο Λουξεμβούργο. Έξοδος προγράμματος της Ελλάδας, προϋπολογισμός Ισπανίας, επιτήρηση Κύπρου μετά το πρόγραμμα, νέα του ΔΝΤ και προετοιμασία της Συνόδου Κορυφής για την εμβάθυνση της Ευρωζώνης» έγραψε ο Πορτογάλος υπουργός Οικονομικών.

Το Eurogroup της Πέμπτης θα ξεκινήσει στις 4 (ώρα Ελλάδας) με θέμα την ελληνική οικονομία. Οι υπουργοί της Ευρωζώνης θα αξιολογήσουν «την πρόοδο που επιτεύχθηκε στην εφαρμογή των προαπαιτούμενων ενεργειών στο πλαίσιο της τέταρτης (και της τελικής) αναθεώρησης του προγράμματός της.

Η αξιολόγηση θα επιτρέψει στους υπουργούς να λάβουν απόφαση για όλα τα στοιχεία που απαιτούνται για την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος έως τον Αύγουστο», σημειώνεται στην επίσημη ατζέντα.

«Τα στοιχεία αυτά συνδέονται με το πλαίσιο επιτήρησης που θα εφαρμοστεί μετά το πρόγραμμα, το μέγεθος της τελικής δόσης χρηματοδοτικής στήριξης από τον ΕΜΣ και τα πιθανά μέτρα για το χρέος. Τα μέτρα για το χρέος που απαριθμούνται στο Eurogroup αναφέρονται στη δήλωση του Ιουνίου 2017 (σ.σ. αναφέρεται στα βραχυπρόθεσμα, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα μέτρα που είχε αποφασίσει τότε το Eurogroup).

Θα ακολουθήσει η συζήτηση με το ΔΝΤ, σύμφωνα πάντα με την επίσημη ατζέντα. Αν και δεν αναφέρεται, η ελληνική οικονομία αποτελεί και εδώ το επίκεντρο.

«Το Eurogroup θα ανταλλάξει απόψεις σχετικά με την παρουσίαση από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) των αποτελεσμάτων της διαβούλευσης με το άρθρο IV της Ευρωζώνης. Το ΔΝΤ θα δημοσιεύσει την τελική έκθεση σύντομα στη συνέχεια. Φέτος, το ΔΝΤ επικεντρώθηκε στις πολιτικές (policies) σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο με στόχο την προστασία της οικονομίας της ζώνης του ευρώ από μελλοντικές αναταράξεις. Το ΔΝΤ διεξάγει κάθε χρόνο διαβουλεύσεις με όλα τα μέλη του ΔΝΤ, μεμονωμένες χώρες και νομισματικές περιφέρειες, συμπεριλαμβανομένης της ζώνης του ευρώ. Αυτό γίνεται σύμφωνα με το άρθρο IV των άρθρων συμφωνίας του ΔΝΤ», εξηγεί το κείμενο.

Ως τις 7.30 το απόγευμα, πιστεύεται -σύμφωνα με το πρόγραμμα- ότι το θέμα της Ελλάδας και του ΔΝΤ θα έχει τελειώσει για να ακολουθήσει η συζήτηση για την εμβάθυνση της Ευρωζώνης, που θα προετοιμάσει τη Σύνοδο Κορυφής του Ιουνίου.

«Η συμφωνία για την Ελλάδα είναι σχεδόν έτοιμη», σχολίασε πηγή των Βρυξελλών στο NEWS247. «Οπότε οι υπουργοί πιστεύουν ότι θα το… λήξουν σύντομα. Όμως δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι το ΔΝΤ και το… βελούδινο διαζύγιό του δεν θα χρειαστεί περαιτέρω χρόνο και συζήτηση» συμπλήρωσε με νόημα.

ΠΗΓΗ news247.gr

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.