Σταϊκούρας: Η νέα κρίση δεν θα οδηγήσει σε μη αναστρέψιμες καταστάσεις

Την πεποίθηση πως η νέα κρίση δημιουργεί πρόσθετες δυσκολίες, αλλά δεν θα οδηγήσει σε μη αναστρέψιμες καταστάσεις εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας κατά την παρουσίαση που έκανε στο Υπουργικό Συμβούλιο, με θέμα « Ελληνική Οικονομία: Μεγάλες αντοχές – Ισχυρή δυναμική».

Ο κ. Σταϊκούρας ανέφερε πως η ελληνική οικονομία διαθέτει ισχυρές αντοχές και επιδεικνύει σταθερή δυναμική και πως αν και οι προοπτικές της ελληνικής οικονομίας «θολώνουν», ωστόσο παραμένουν ευοίωνες.

«Η κρίση πλήττει σημαντικά τους προϋπολογισμούς των πολιτών, γι’ αυτό και η στήριξη της πολιτείας είναι γενναία, υψηλότερη μάλιστα από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο», είπε ο υπουργός Οικονομικών και παρέθεσε παρεμβάσεις στις οποίες έχει προχωρήσει προσφάτως η κυβέρνηση. Σε αυτές περιλαμβάνονται οι εξής:

  • Η ενίσχυση και διεύρυνση των επιδοτήσεων ηλεκτρικού ρεύματος για τους μήνες Μάιο και Ιούνιο, σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις ύψους 900 εκατ. ευρώ.
  • Η αναδρομική επιδότηση του 60% του αυξημένου κόστους ρεύματος που έχουν χρεωθεί οι καταναλωτές για λογαριασμούς που εκδόθηκαν από τον Δεκέμβριο του 2021 έως τον Μάιο του 2022, με ανώτατο όριο τα 600 ευρώ, δημοσιονομικού κόστους 280 εκατ. ευρώ.
  • Η επιδότηση της τιμής πώλησης του πετρελαίου κίνησης (diesel) στην πηγή, για τους μήνες Μάιο και Ιούνιο ύψους 45 εκατ. ευρώ.
  • Η ενίσχυση του μηχανισμού εκπτώσεων στα τιμολόγια ρεύματος – οριζόντια – από τον Ιούλιο του 2022 και με χρονικό ορίζοντα έως και ένα έτος, ώστε να σταθεροποιηθεί η τιμή λιανικής σε συγκεκριμένα επίπεδα, σημαντικά χαμηλότερα από αυτά των προηγουμένων μηνών και ελαφρώς υψηλότερα σε σχέση με τα προ κρίσεως. Το δημοσιονομικό ύψος της παρέμβασης αυτής ανέρχεται σε 2 δισ. ευρώ.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.