Σταϊκούρας: Μέχρι αύριο η καταβολή αποζημίωσης ειδικού σκοπού στους ελεύθερους επαγγελματίες

Ζήτημα ωρών είναι η καταβολή της αποζημίωσης ειδικού σκοπού για το μήνα Μάιο 200.000 ελεύθερων επαγγελματιών, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα.

Σήμερα ή το αργότερο αύριο θα καταβληθεί η αποζημίωση σε περισσότερους από 200.000 ελεύθερους επαγγελματίες αλλά και ακόμη 2.000 δικαιούχους από την προηγούμενη φάση, δήλωσε ο υπουργός μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΙ.

Ο υπουργός αναφερόμενος στο πακέτο μέτρων στήριξης και την επιστρεπτέα προκαταβολή, ανέφερε πως την επόμενη εβδομάδα θα γίνει η επόμενη εκταμίευση, ύψους άνω του 1 δισ. ευρώ, για τη β’ φάση της επιστρεπτέας προκαταβολής, στην οποία εκτιμάται ότι θα μπουν περίπου 100.000 επιχειρήσεις. Ενώ, δήλωσε ότι τον Σεπτέμβριο θα ξεκινήσει η διαδικασία για την αδειοδότηση φορέων του ιδιωτικού τομέα για τη χορήγηση των μικροπιστώσεων, έως 25.000 ευρώ και χωρίς εγγυήσεις, σε πολύ μικρές επιχειρήσεις.

Όσον αφορά τις αποφάσεις της κυβέρνησης για τη μείωση της προκαταβολής φόρου για τις επιχειρήσεις, ο κ. Σταϊκούρας, δηλώνει ότι πολύ σύντομα θα έχουμε νέα και αναμένεται να «γίνει γενναία μείωση της προκαταβολής φόρου και σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να είναι 100%, να μην πληρώσει καθόλου ένας κλάδος ή μια επιχείρηση».

Ερωτηθείς για το θέμα με τα αναδρομικά των συνταξιούχων, εν αναμονή της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας, ο υπουργός ανέφερε ότι η κυβέρνηση αναμένει να την δει και να την ποσοτικοποιήσει, αλλά σε κάθε περίπτωση θα σεβαστεί τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης. «Όταν συνεπώς βγουν οι όποιες αποφάσεις, θα αξιολογηθούν, θα αποτιμηθούν και ανάλογα θα ενεργήσουμε. Προφανώς θα σεβαστούμε και σεβόμαστε τις αποφάσεις της ελληνικής δικαιοσύνης», δήλωσε.

Δεν έχει αλλάξει η εκτίμηση για την ύφεση
Τέλος, σχετικά με το ύψος της ύφεσης, έκανε εκ νέου λόγο για «ένα πάρα πολύ δύσκολο β’ τρίμηνο», αλλά πρόσθεσε ότι «εμείς αυτήν τη στιγμή μένουμε σταθεροί στις εκτιμήσεις που είχαμε στο τέλος Απριλίου, για ύφεση μέχρι 8% (σ.σ. για το σύνολο του έτους). Αυτές είναι οι δικές μας πρώτες εκτιμήσεις, χωρίς να σημαίνει ότι αυτές δεν μπορούν να μεταβληθούν, ανάλογα με το πώς εξελιχθεί η κατάσταση στον τουρισμό το καλοκαίρι». Επεσήμανε παράλληλα, ότι τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας αρκούν και για νέες διορθωτικές ή ενισχυτικές παρεμβάσεις, εάν αυτές χρειαστούν. «Αισθάνομαι τώρα, από τη θέση του υπουργού Οικονομικών, πολύ πιο ασφαλής για τα ταμειακά διαθέσιμα (σ.σ. σε σχέση με τον Μάρτιο) και αρκεί ο “κουμπαράς” και για δυσμενή σενάρια το β’ εξάμηνο», είπε χαρακτηριστικά.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.